27 Nisan 2011 Çarşamba

Comme des Garçons - 2 man (2004)


"Anı anına tutmayabiliyor, tıpkı entelektüel genç bir sevgili gibi.." 



Tıpkı Terre D'Hermes incelememde olduğu gibi, 2 man içinde uzun süredir doğru zamanın gelmesini bekliyordum. Böyle güzel bir parfümü vasat bir incelemeyle ziyan etmek istemem. Comme des Garçons benim Hermes gibi yarı niche olarak değerlendirdiğim markalardan. Bu ne demek; standart moda üreticilerinin bir çıta üstünde kaliteye sahip ürünler demek. Tam olarak niche özenilmişliği ile yapılıp, o yüksek fiyatlarla, sınırlı kesimlere hitap etmiyor olsa da, çoğu standart markadan çok daha kaliteli parfümleri var.

Ülkemizde çeşitli yerli parfüm platformları sayesinde yeni yeni tanınmaya başlayan marka, hala bir Creed ya da Hermes bilinirliğinde değil. Tabi bunda Creed' in kendini çok iyi pazarlıyor olması önemli bir nokta. Bu arada her nekadar değişik konseptleri deneme adına tamemen sentetik parfümleri de bulunsa da, bana göre CDG, Hermes ve Guerlain gibi markalardan biraz daha üst marka. Bana göre Hermes'in doğrudan rakibi Guerlain 'ken (tabi bu genel parfüm kalitesi babında, yoksa tecrübe, çeşitlilik, özel ürünler, ün gibi konularda Guerlain' ı geçecek marka bilmiyorum), CDG' nin rakibi de doğrudan Creed. Ancak Creed genele hitap eden, klasik harman yapılarındaki parfümleriyle çok standart bir İngiliz parfümevi imajı veriyorken, fransız CDG herkese uymayacak, değişik konseptler üzerine çalışan biraz futuristik bir marka. Hatta bu futuristik karakteri bir fransiz markası için bile oldukça fazla. Neden mi? Çünkü aslında CDG' nin damarlarında Japon kanı akıyor. Evet, aslen CDG bir japon markası. Firmanın kurucusu ünlü japon modacı Rei Kawakubo. 1973 yılında kurduğu markanın ilk mağazasını da 75' te Tokyo' da açıyor. Paristeki ilk mağazasını ise ancak 7 yıl sonra açıyor. 

Rei Kawakubo

Kawakubo güncel modadışı tasarımlarıyla bilinen bir modacı, her zaman farklı olmuş bir isim. Parfümleri de kesinlikle öyle. Heme tüm CDG parfümlerinde aynı farklı karakter ve hissiyat var. Deneyimli bir kullanıcı bilmeden kokladığında, eğer denediği koku CDG ise büyük ihtimalle bunu anlayacaktır.

Markayla ilgili bu kısa bilgilerden sonra parfüme geçelim. Hem 2 Man hem de diğer CDG parfümleriyle ilgili bilmeniz gereken iki önemli konu var. Birincisi bu parfümü 99 çıkışlı Comme des Garçons 2 ile karıştırmamanız. İkincisi bu ürünlerin gurme ürünler oldukları.  Bu ne demek? Terre D'Hermes yazısında yazdığım gibi, bu parfümün öyle standart kokulu, herkes tarafından kolayca sevilecek, beğenilecek bir ürün olmaması demek. 


Gurme yiyecekleri düşünün. Deneyimli ve ağzının tadını bilenler için trüf mantarlı kaz ciğeri ezmesi çok güzel bir lezzettir, ama ortalama bir insana sunarsanız ya "iyi fena değilmiş işte" diye geçiştirecek ya da beğenmeyecektir. Bu hem o ürünün belirli şeyleri görmüş, deneyimli alıcılara hitap etmesinden, hem de o deneyen kişinin o seviye bir birikim ve deneyime sahip olmamasındandır. Adı üstünde gurme ürün, belirli kesime hitap eden ürün. 

Buradan kimse yanlış anlamasın, bunlar zengin işi, sokakataki adam anlamaz demeye getirmiyorum. Zira herhangi bir zevke hitap eden konuda birikim yapmak tamamen parayla alakalıdır diyemeyiz, ancak paranın da önemli bir eleman olduğunu ben de kabul ediyorum. Evet, çocuğunun önlük parasını düşünen adam ne yapsın parfümü, comme des garçons' u, doğru. Ama o zaman ülke neden bu halde, insanların bir parüm bile alamayacak kadar fakir olmalarının sorumluları kim, yurtdışında insanlar her ayrı zevkleri için masraf yapıp, bunlarla ilgili online platformlarda birbirleriyle yazışırken, bizde insanlar neden bir fatura, kira borcu yüzünden intihar ediyor, neden kimse bu durumdan rahatsızlığını, tepkisini ortaya koymuyor, o önlük alamayın adamın durumun böyle olmasında payı var mı yok mu bunlara bakmak lazım. Ama onun yeri başka bir platform.

Şimdi, evet uyarınızı aldınız. 2 Man öyle "aldım çok süper sen de al abi" parfümü değil. 2004 çıkışlı parfüm baharatlı odunsu tipte. Harmanına bakıyoruz:

2 Man' in harmanı:

üstte: beyaz duman(aldehit), muskat, kimyon
ortada: süsen, kabe samanı, safran
altta: deri, tütsü, maun


notalarından oluşuyor. İlk dikkatinizi çeken harmanda kabe samanı dışında canlı, sulu bir nota olmaması. Meyveler yok, hafif kokulu çiçekler yok, asidik turunçgiller yok. Hep kuru, statik notalar. Buna rağmen koku ilginç bir şekilde donuk ya da ölü bir koku değil. Evet yazlık sucul bir koku değil ama böyle bir harmandan umacağınız karakterde de değil. İnce bir nemliliğe de sahip. Gerek harman, gerek koku çok üst düzeyde. Notalar son derece kaliteli, temiz ve doğal. Duman notası fazla değil ve parfümün akışıyla uyum gösteriyor. Ayrıca rahatsız edici bir sentetiklikte değil.

Parfümde notaların hepsini almıyorsunuz. Benim hissettiklerim tütsülü odun kokusu, maun, çok hafif kimyon, biraz süsen, tatlımsı kabe samanı şeklinde. Genel olarak kokunun kendisi bu şekilde. Böyle anlatıyorum çünkü tam olarak şuna benziyor denilecek bir kokusu yok. Son derece kendine has, farklı bir koku. Bu konuda uç kabul edilen terre' den bile daha ileri. Taze bir koku değil, ama bir maskülen de değil. Az baharatlı, odunsu parfüm'e farklı bir bakışla hazırlanmış bir koku. Aslında kabe samanlı odunsu hafif kokuyu temel alıp, üzerinde çalıştığınızda elde edebileceğiniz bir koku. Çünkü temel iskeletini bu tatlımsı kabe samanlı, hafif odunsu koku oluşturuyor. Ama işin içine giren kimyon ve beyaz dumanın getirdiği tütsümsü yapı parfümün bir anda raydan çıkarak kendine has bir hale gelmesini sağlamış. Bir de içerisinde hiç turunçgil ya da başka sulu olmamasına bir nebze nemli bir koku olması da çoğu analizciyi pes ettiriyor. Kesinlikle çok orjinal bir koku alacağınız bilin. 2 Man kokusal anlatımı benim şimdiye kadar gördüğüm en zor kokulardan biri.

2 Man' in standart parfümler için önemli kabul edilen, ama üst sınıf parfümler için daha az önemseniz iki problemi var. Bunlar tahmin edeceğiniz üzere kalıcılık ve fark edilirlik konuları. Aslında fark edilirliği çok kötü değil. Hatta ortalama üzeri. Ama bu derece farklı bir parfümünüz varsa biraz bağırsın insanlar da görsün istiyorsunuz. Ama öyle değil, bir terre değil.  Kalıcılığı ise oldukça kötü. Sürekli kokmak istiyorsanız 2 saatte bir tazelemeniz lazım. Ama bu bana göre çok büyük bir problem değil. Bunun nedeni parfümün günlük kullanım parfümü değil, ortam, an kokusu olması. Parfüm gibi parfüm değil. Al, sık koksu değil. Kullanıcısına fazla beklentili. Aslında markanın her parfümü bu kadar kaprisli değil. 


Evet, işte genel olarak birbirine yaklaşan terre d'hermes ile 2 man' i birbirinden ayıran en büyük nokta bu. İkisi de çok orjinal kokular. İkisi de daha önce koklamadığınız kokular. Birebir benzerleri yok. Kalite çıtaları çok yüksek. Ama fark şu; bu farklılıklarına rağmen terre hem düzenli, hem günün her anında, hem de her ortamda sürekli kullanılabilecek bir koku. 2 man ise biraz daha farklı. Kesinlikle signature olacak bir koku değil. Günlük kullanım için fazla farklı ve sofistike. 2 Man'i gerçekten farklı ve özel birşey kullanmak istediğiniz özel durumlarda kullanıyorsunuz. Bu önemli bir yemek, iş görüşmesi, özel bir gün, çok özel bir buluşma olabilir. Otomobil almaya giderken olabilir, evde önemli birilerini yemek için ağarlayacaksanız olabilir, bir klasik müzik konserine giderken olabilir ama işe giderken, dondurma yemeye çıkarken, sinemaya giderken olmaz. Dolayısıyla parfümün kendi gibi özel durumlarda başarısı iyice öne çıkıyor.  Eğer günlük kullanıma uygun bir parfüm arıyorsanız 2 Man size göre değil. Zaten kokusu herkes tarafından kolayca anlanıp, beğenilebilecek bir koku da değil. 
 

Özetle, L'anarchiste gibi özelin özeli bir parfüm. Güzel kokulu diye, parfüm diye alınacak bir ürün değil. Gurme bir ürün. Böyle değerlendirildiğinde son derece başarılı. Klasik fransız anlayışıyla, japon avangartlığı başarıyla harmanlayan bir zevk ürünü. Terreyi anlamak ve sevmek zaman alıyorken, 2 man'i ise her zaman sevmek zor oluyor. Bazen "tamam ben hayatımın parfümünü buldum" dedirtiyor, bazen de "o kadar da değilmiş" dedirtiyor. Anı anına tutmayabiliyor, tıpkı entelektüel genç bir sevgili gibi. 




Kalıcılığı kötü, fark edilirliği ortalama - ortalama üzeri arası. Uygun yaş grubu 25 ve yukarısı. Ama bu demek değil ki her 25 ve üzerine uygundur. Bu yaş grubunda, oldukça deneyimli bir parfüm kullanıcısı olduğunu düşünen kişilere uygun. Evet, sadece bu kadar. Zaten bu kalite seviyesindeki ve diğer niche ürünlerin kullanıcı kesimi yukarıda anlattığım çeşitli nedenler/gereklilikler yüzünden oldukça sınırlı. Burada; deneyimli olmayı sample alıp koluna sürüp yorum biriktirmek olarak görüyorsanız sizi üzecek bir parfüm. 

Yaz dışında her mevsime uyum sağlayacaktır. Daha ziyade iç mekan kokusu. Günün öğleden sonrasında kendini daha doğru gösterecektir. Bana göre muhteşem bir parfüm. Ancak genel kullanıcıya önermiyorum. Deneyimli kullanıcılara da; eğer gerçekten deneyimli, parfüm analizi yapabilen, uzun yıllardır düzenli parfüm kullanımından gelen bir birikmişliği olan kişiler değillerse  2 Man için şimdilik acele etmemelerini öneriyorum. Aksi taktirde kendi kendilerini yanıltabilirler. Eğer bu çok sınırlı uygun kesimdenseniz hala koleksiyonunuza katmadıysanız, elinize geçtiğinde daha önce almadığınız hen gün için kendinize kızacağınız bir ürün. 


10 yorum:

  1. Bu parfümü Türkiyede bulamamıştım ve yurtdışından getirdim. Sitenize tesadüfen rastladım ve yorumlarınız gerçekten o kadar etkileyici ki, bir parfüm review i değil de sanki edebi bir kitap okuyorum gibi hissettim, çok etkili ve profosyonel. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Koku tanıtımı ve performans değerlendirmesi açısından güzel ve haklı bir yazı, sonunda aldım, gerçekten "evet daha önce neden almamışım ki" dedim.

    YanıtlaSil
  3. Özgün ( Lordum ) Sana nedense hep böyle demek geliyor içimden. Belki de sana daha çok yakıştığı için parfümlerin Lordu ; Neyse çok laçklaşmadan sadede geleyim; Dostum bu parfümü denedim ama alışma süresine ihtiyaç duymadan ilk günden itibaren çok sevdim. Çok esrarlı bir koku ! Bir hermes kadar farklı hatta dediğin gibi hergün alışmak gerekiyor ama ben bunu sevdim. Tek düzeylikten sıkıldım biraz belki ondandır ama çok hoş beni mutlu etti :) Kolum burnuma gidiyorsa vardır elbet bir sebebi ?
    çok yaşa Lordum :)

    YanıtlaSil
  4. Selam Lord üstad. Top 10 parfümün puan ve sırasıyla nasıldır?

    YanıtlaSil
  5. geçtiğimiz kış comme des garcons 2 serisini almaya karar vermiştim. 2'yi almıştım, 2 man'i bulamamıştım. 2'yi çok beğenmiştim. Temel notadaki aldehidik aromalar çok hoşuma gitmişti. Şahsına münhasır karakteristik bir parfümdü. 2 man'i yazın başında alma şansım oldu. 2'den daha başarılı buldum. Yaz kullanımına kesinlikle uygun değil, iki gün üst üste kullandım ancak parfümün beni yorduğunu anladım. Gucci Envy'den sonra kullandığım en özel parfüm olacak.. Kış geldiğinde tabi..

    YanıtlaSil
  6. Parfümü mükemmel anlatımınızdan sonra körleme sipariş ettim. Kokuya bayıldım. Bu terre' den de farklı bir koku ona göre daha az şekerli. Sevilesi bir koku olmuş. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ne kadar körlemesine alışı pek önermesem de beğenmenize sevindim, güle güle kullanın.

      Sil
    2. 888 ile ilgili düşünceleriniz neler acaba?

      Sil