10 Nisan 2011 Pazar

Thierry Mugler - B*Men (2004)

"çıkalı daha 7 sene olmuş olmasına rağmen artık üretilmeyen bir koku.." 


Sıradaki parfüm yine Thierry Mugler' den bir başka gourmand koku, bir başka hayal kırıklığı. 2004 çıkışlı parfüm odunsu oryantal tipinde. Gourmand konseptine daha farklı yaklaşmış bir koku. A*men' de olduğu gibi gene dayayacak lafları diye düşünenleri belki biraz hayalkırıklığınıa uğratabilirim. Bunun nedeni B*men' in iyi olması değil A*men kadar berbat olmaması. Ama özünde kötü mü, evet kötü.

B*Men' in harmanında:

üstte: meyve notaları, ışgın
ortada: sekoya, baharatlar, menekşe, anason, meyan kökü
altta: amber, kabe samanı, vanilya, sedir, misk, deri

notalarından oluşuyor. İlginç ve alışılmadık bir harmana sahip. Baktığımızda a*men' deki o tatlı, bayık, bunaltıcı notaların hiçbiri yok. Peki o zaman sorun ne? Sorun parfümün kokusunun güzel olmaması, daha doğrusu acayip olması.


Harmandaki karışıklı kokuya da yansımış. Şöyle özetleyebilirim ki; a*men ballı, karamelli, baharatlı, abuk bir bitter çikolata gibi kokuyorken, b*men ise daha bir sos, hatta hafif tuzlu bir çorba gibi kokuyor. Genelde gourmand kokular hep vanilya, çikolata gibi tatlı şeyleri anımsatıcı şekilde yapılırken, b*men ilginç şekilde tuzlu yiyecek gibi kokuyor. Harmanda birşey fazlaca öne çıkmış ama çözemedim. Bu acayıp tuz hissiyatı veren nota büyük ihtimalle adları açıklanmayan baharatlardan geliyor. Genel olarak koku burnuma devamlı sanki hafif, ferah bir parfüm olacakmış da, bu bunaltıcı sossu kokuyu veren madde yüzünden hep baskılanıyormuş gibi geldi. 

A*men gibi bariz buruk sentetik değil ama yapay, normal olmayan bir kokusu var. Doğal notalarla yaratıldıysa, böyle bir mutant koku yaratmayı başardıkları için kutlamak lazım. 



Aslında ilk kokladığımda farklı karakteri ve kokusu yüzünden oldukça beğeneceğimi düşünmüştüm. Gerçekten farklı kokuyor. Ancak o tuzlu rayihalı yapısını göstermeye başlayınca giderek itici gelmeye başladı. Tuzlu baharatlar, kremsi menekşe ve vanilya ile tatlı meyan kökü. Rezalet değil ama kesinlikle doğal, alışıldık bir kokuya sahip değil. 

Özetle -garip- bir koku. A*Men gibi bayık ve boğucu olmamasına rağmen, doğada rastlayamayacağımız farklı kokusundan dolayı çok sınırlı bir kesime hitap edebilir. Zaten bundan dolayı da çıkalı daha 7 sene olmuş olmasına rağmen artık üretilmeyen bir koku. 


Fark edilirliği ve kalıcılığı ortalama. Uygun yaş grubu A*men'den biraz daha yukarıda gibi. 20-22 den başlar. Garip kokusu ne iç ortama, ne dış ortama ayak uyduruyor. Çok az kişi tarafından beğenilebilecek, acayip bir koku alacağınızı bilin. Bence paranızı riske etmeye değmez. O kadar başarılı parfümler varken gereksiz bir ürün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder