16 Nisan 2011 Cumartesi

Lagerfeld - KL Homme (1986)

"kremsi, pudramsı şeftali yumuşaklığında bir parfüm. Obsession'ın soft hali.."


KL Homme 86 çıkışlı klasik bir maskülen parfüm. Ancak dönemi maskülenlere göre biraz daha törpülenmiş ve dolayısıyla uysallaştırılmış bir parfüm. Artık üretilmeyen koku baharatlı oryantal tipinde.

KL Homme' un harmanı:

üstte: bergamut, limon, portakal, brezilya gül ağacı
ortada: karanfil, yasemin, sardunya, tarçın, gül, sandalağacı, silhat
altta: misk, asilbent, misk kedisi, amber, vanilya

notalarından oluşuyor. Daha önceki yazılarımda 80'ler dönemi parfümlerinin genel olarak iki tipe ayrıldığından bahsetmiştim. Birinci grupta yeşil şişeli, yesil sıvılı, daha hafif tarzda, yeşil, aromatik, şipre ve çamsı kokular varken, diğer grupta turuncu sıvılı daha ağır, hayvansı, odunsu, baharatlı ve oryantal kokular bulunuyordu. Gördüğünüz gibi KL ikinci gruba giriyor. Bu tarz parfümlere göre çok standart bir harmanı olduğunu görüyoruz. Üstte çeşitli turunçlar, ortada dolgun çiçekler, altta kuvvetli hayvansal notalar.

Şimdi orada hayvansal notaları görünce hemen yüzünüzü ekşitmeyin. Bugün pek çok kullanıcıının hayvansı notaları pek sevmediğini biliyorum. Aslında bunun bir nedeni bu kişilerin bu tarz parfümlerle olan ilk deneyimlerini, hayvansı notaları haddinden fazla kuvvetli olan parfümlerle yaşamış olmaları. Misal Kouros. Yoksa her hayvansı nota içeren parfüm ağır, bayık, itici, kirli kokulu olacak diye bir durum yok. KL homme da buna güzel bir örnek.

Benden iki yaş küçük olan parfüm; günümüzn parfüm trendlerinden çok uzak olmasına rağmen büyük bir ustalıkla harmanlanmış. Sonuçta ortaya kuvvetli ama ezici olmayan, orta kuvvette, kaliteli, yumuşak, ağırbaşlı diyemesemde dizginlenmiş bir koku çıkmış. Öyle ki maskülenlere meraklı kişiler tarafından şimdi bile günlük düzenli olarak kullanılabilir. 


Döneminin powerhouse tabir edilen ağababa kokularından olan parfümün sıvısı pembemsi renkte ve boyuyor da namussuz. Oryantal, maskülen ve pudramsı bir kokuya sahip. Fakat bu pudramsılık çokca parfümde gördüğünüz boğazda öksürme hissiyatı oluşturacak derecede kuru bir pudralık değil, daha yumuşak, sanki kremsilik hissi veren bir pudralık. Evet parfümde kremsilik ve pudramsılık iki zıt durumdur ancak KL homme'da bu iki hissiyatı aynı anda çok iyi dengelenmiş olarak alıyorsunuz. 

Kokusu için CK Obsession' daki karanfilimsi kokunun daha az tatlı, hafif ve daha yumuşak kremsi tipte bir hali diyebilirim. Tatlılığı tam ayarında. Baymıyor. Dengeli harmanından her notayı vermiyor. Ben daha ziyade başta karanfil olmak üzere, gül ağacı, sandal ağacı, gül, tarçın, sardunya, silhat, benzon gibi nispeten dolgun notaları aldım. Limon, bergamut yok gibi. Ama bu bir problem teşkil etmiyor. 


Karanfil, misk kedisi, vanilya gibi notaları görünce endişe etmeyin, hiçbiri rahatsızlık vermiyor. Kokusu belki çok özel, çok orjinal, farklı bir koku değil ama beğenilesi ve dengeli bir koku. Kalıcılık değeri de mantıklı değerde tutularak parfümün baygın, yoran bir kokuya sahip olmasının önüne geçilmiş.

Özetlersem; sanki kremsi, pudramsı şeftali yumuşaklığında bir parfüm. Obsession'ın soft hali. Kaliteli ve temiz kokan, zamanı pek çok parfüme göre daha yumuşak olan olgun bir koku. Her ne kadar artık üretilmiyor olsa da bulması çok da zor değil.

Karl Lagerfeld

Fark edilirliği bende ortalama, kalıcılığı ortalamanın biraz üzeriydi. Uygun yaş grubunun 35 üzerinden başlayacağını belirteyim. Açık bir şekilde bir kış kokusu. Hem iç hemde dış mekanlara ve günün her saatine uygun. Olgun ama bayık olmayan bu parfümü, bu tarz amber, karanfil, misk ağırlıklı ve kibar maskülen sevenlere şiddetle öneriyorum. Günümüz genel kullanıcısı içinse eski kafa ve kuvvetli bir parfüm olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder