"babası Jean Claude Ellena olmasına rağmen çok beklentili olmamalısınız.."
Cartier ilginç bir marka. Genel olarak hemen her parfümü ortalamanın kalburüstü olmasına rağmen, pek adı bilinmeyen, çok daha kötü markaların arkasında kalan bir marka. Bunda pazarlama stratejisindeki hatalar önemli rol oynuyor tabi. Parfüme gelirsek Declaration 98 çıkışlı gayet yumuşak karakterde bir odunsu çiçeksi misk parfümü.
Declaration' ın harmanı:
üstte: tarhun, kimyon, kişniş, huş, mandalina, bergamut, neroli ,acı portakal
ortada: süsen ,zencefil, tarçın, biber, ardıç, yasemin, kakule
altta: deri, amber, çay, kabe samanı, meşe yosunu, sedir
notalarından oluşuyor. Harmanda bazı problemler mevcut. Tüm notalar havada asılı kalmış, birbirleriyle kaynaşmamış gibiler. Sentetiklik ya da köşelilik yok ancak bir problem var. Beyniniz sürekli bir şeylerin garipliğini fark ediyor ancak çözemiyor. Tam olmamış, pişmemiş bir yapısı var diyebilirim.
Kokusu tarz olarak Bulgari pour homme tipinde. Ama ona göre daha odunsu. Kuru bir açılış sonrası, yumuşak, nemli çiçeksi-odunsu bir kokuya dönüşüyor. Hafiften Salvatore Ferragamo'yu andırıyor.
Tam olarak orijinal bir kokusu yok, çünkü ordan burdan bir şeyler hatırlatıyor. Dolayısıyla uzun süre akılda kalıcı, özletici, karakteristik bir kokusu da yok.
Parfüm platformlarındaki incelemelerini okursanız bir yanda ölesiye övenleri görürken, bir yanda çöp olarak nitelendirenler olduğunu da göreceksiniz. Dolayısıyla ten seçen ve ya sev ya nefret et kokularından biri. Ama yanlış anlamayın uçuk bir kokusu yok. Olmamış bir bulgari taklidi gibi.
Özetle declaration kötü olmayan, ama tam olarak olmamış, içinde bir eksiklik barındırann bir parfüm. Ben parfümün başarısını karakterine bağlarım, karakteristik bir tarzı ya da kokusu olan parfümler unutulmaz ve kendini özlettirir.
Örnekleri fahrenheit, envy, hypnose, bulgari ph, terre, polo, eau sauvage gibi taklidi olamayan, kokuları unutulamayan has parfümler. Declarationda' böyle bir karakter yok. Gelip geçen kokulardan. Bu nedenle babası Jean Claude Ellena olmasına rağmen çok beklentili olmamalısınız.
Fark edilirliği ve kalıcılığı bende ortalama altıydı. Tene yakın kalan sönük, çekingen bir yapısı var. Yaş grubunda katı değil ama 20 ve üzeri diyorum. Yaz dışındaki zamanlarda kullanılabilir. Biraz sönük yapısından dolayı daha ziyade iç mekan kokusu. Ben tam pişmemiş olarak nitelendirdiğim bu parfümü eksik yönleri ve öne çıkan bir karakteri olmamasından dolayı tavsiye etmiyorum.
Merhaba,
YanıtlaSilBu parfüm koku güzelliği olarak bence başarılı.Birkaç kez denemişliğim var ancak,alıpta kullanmadım.
Bu parfumde Iso E Super isminde bir madde kullanılmış.Terre D'Hermes, Escentric Molecules, Feminite du Bois, Dior Homme bu kimyasalın kullanıldığı parfumlerden.Luca Turin bu parfumden övguyle bahsedıyor,dolgunluk hıssi verdiğini söyluyor.
Beğeniler tabikide değişecektir.Ama bence tavsiye edilmeyecek bir parfum değil.
Sonradan çok taklit edilen sedir kakule kombosunu çıkaran, eau sauvage daki kirli temizlik temasını yeniden yorumlamış, ellena'yı ellena yapan bir parfüm bu. Yani Ellena olmasına rağmen denebilecek bir şey değil. Bugünlerde yapageldiği "minimalist" parfümler gibi değil. Bulgari The Vert, Declaration ve Globe Ellena'nın en önemli parfümleridir muhtemelen.
YanıtlaSilHer ne kadar sonradan oldukça taklit edildiyse de, hala özgün, hala karakteristik bir parfüm. Belki bir kaç kere daha denemeniz lazım. "Harmanda uyumsuzluk" diye adlandırdığınız şeyi, dinamizm olarak değerlendirseniz belki daha doğru olur. Neticede declaration, kontrastların parfümüdür.
Bence kendi beğeninizden, belki favorilerinizden biri olmasından ötürü bu kadar savunmacı bir imaj çizmişsiniz ancak bahsettiğiniz kadar özel bir parfümse parfüm dünyasında bir türlü yer edinememiş arkalarda kalmış bir ürün olmasını nelere bağlıyorsunuz?
YanıtlaSilİkinci olarak harmanda uyumsuzluk ifadem ile dinamizm çok farklı şeyler. Parfümün sakin ya da agresif yapılı olması, canlı geçişken ya da sönük dingin olması dinamizmini etkileyecektir. Ancak harmandaki bir ya da birden fazla notanın harmanın gidişatına uymayacak şekilde başlarına buyruk davranmaları, fazla öne çıkmaları ya da üst harmanla orta/alt harmanların geçişken biçimde kaynaşmamaları gibi nedenler uyumsuzluğu yaratanlardır.
Bir eleştirmen yalnızca popülariteye göre beğeni kriteri çizecekse bence çok bir işe yaramıyordur. One million alırız olur biter. Parfüm dünyasında yer edinememiş derken başka neyi kastetmiş olabileceğinizi bilemiyorum, fakat bir ürünün bu kadar çok taklit edilmiş olması, herhangi bir kabul edilme kriterini rahatça tatmin eder sanırım. Özellikle yaratılışının 20 sene sonrasında hala taklit edilen bir parfümse.
YanıtlaSilHarman uyumsuzluğu kriterinizi, anlattığınız şekliyle anlayamıyorum. Dinamizm volüm demek değildir. Agresif, canlı gibi şeyler zaten derdini anlatan kavramlar. Dinamizm, tekdüze olmayan bir tema demektir. Tamamen beyaz tonları ile bezeli bir oda belki uyumlu olacaktır ama, aynı zamanda monoton olacaktır. Kontrastlar dinamizm yaratır. Resimde, müzikte, bütün sanatlarda bu böyledir.
Vanilya deri kontrastı, vanilya galbanum kontrastı, turunç yosun kontrastı vesaire hepimizin bildiği örnekler. Eğer "uyumlu olsun" diye bundan sonra yalnızca tek bir nota gibi kokan parfümler yapacak olurlarsa çok fena. Ya da ısrarla yanlış anlıyorum.
Bunun yanı sıra, favorilerimden biri olduğu doğrudur. Lakin beğenmedim deseydiniz bir itirazım olmazdı. Zevk ayrı bir şey.
Bence yazdığınız gibi ısrarla anlamamaya çalışıyorsunuz. Bir parfümü yalnızca popülariteye göre değerlendirdiğimi nereden çıkardığınız? Yer edinmek sade popüler olmakla mı oluyor size göre?
YanıtlaSilDinamizm ile volüm ne alaka? Ben nerede bunu ima etmişim cevabımda? Lütfen kendinizi haklı çıkarmak için benim söylemediklerimi yazmışım gibi ifade etmeyin. Volüm ile agresiflik çok farklı şeyler. Harmanın içerisindeki tek bir nota dahi o harmanı agresif yapmaya yetebilir. Sizin dinamizm kavramınız harman karakterini tanımlamak için çok genel bir tabir. Agresiflik, canlılıki, dinginlik hepsi dinamizmi etkileyen etkenler, dolayısıyla tutup da onlar çok farklı şeyler dinamizmle alakası yok diyemezsiniz. Kendi başına dinamizm içi boş kalan bir tanımlama olur. Zaten kullanmama nedenim de budur. Benim için statik harman vardır, dinamik harman vardır, bunu da incelemelerimde açıklarım.
Ki ben zaten declaration'un kesinlikle özellikle dinamik bir koku olduğuna katılmıyorum. Bakın gene çarpıtmışsınız uyumlu olsun diye "tek bir nota gibi kokmak"...
ben diyorum harmanlar arası akışkan bir kaynaşma, yani uyumlu bir geçiş, siz diyorsunuz tek bir nota gibi kokmak. Bravo, bu kadar çarpıtılır. Karşıt harmanlar uyumlu şekilde akış yapamazlar mı birbirlerine?
Kontrast her zaman iyidir ama bir değere kadar bundan sonrasında rahatsızlık yaratır. Bir örnek acqua di parma. Gerçi declarationda bariz bir kontrastlık yok, en azından rahatsızlık edici seviyede değil.
Zevk tabi ki ayrı bir durum. Zaten benim burada yazdığım incelemer herkes için böyle geçerlidir gibi bir iddiam hiçbir zaman olmadı. Bunlar sadece bilmeyenlere başta rehber olacak yazılar. Sıcaklık, vücut kimyası, kullanıcı tecrübesi, koku algısı hassasiyeti gibi önemli değişkenler varken herkesin aynı şeylerden hoşlanmasını beklemek hayal olacaktır.
Beğenmedim deseydiniz, bir itirazım olmazdı demişsiniz? E o zaman sizde ben de beğeniyorum deyip geçseydiniz. Ama ben kendi düşüncelerimi zorla kabul ettirmeye çalışmıyorken, siz benim ifadelerimi çarpıtarak kendi beğeninizi haklı çıkarmaya çalışıyorsunuz gibi görünüyor yorumlar okunduğunda. Peki madem amacınız eleştiri, o zaman neden diğer incelemelerde benzeri tutumlar sergilemiyorsunuz, kendiniz de ifade ettiğiniz gibi bu kokunun favorilerinizden biri olması ve eleştiriliyor olmasını kabullenememek mi yoksa? Egoiste incelemesinde de benzer tutumlarla karşılaştım. İnsanlar kendi beğendikleri şeyler hakkında olumsuz yazılar görünce genelde savunmaya geçiyorlar. Ama parfüm bu, doğrular herkesin doğruları değil ki..
Yapmanız gereken incelemeniz için teşekkürler, ancak katılmadığım şu noktalar var gibisinden bir yaklaşım olabilirdi. Ben de yorumunuz için teşekkür ederdim.
Bakın sizden önceki okuyucu nasıl bir yorum yapmış. Ona göre başarılı bir parfüm ve tavsiye edilmeyecek de değilmiş. Şimdi ben tutup otorite gibi hayır sen bilmiyorsun, kötü işte gibi bir tutum sergilemiyorum.
Unutmayalım parfüm gibi beğeniye dayalı bir zevkte otorite yoktur, olamaz.
Lakin sizin yaptığınız bir otorite gibi gelip bana "yanlışlarımı göstermek." Bilmem anlatabildim mi?
Haklısınız otorite gibi davranmak, subjektif bir şeyi objektif gibi lanse etmek çok yanlış bir şey. Özür dilerim. :(
YanıtlaSilKonuyu uzatmadan ve haklı olduğumu iddia etme çabasına girmeden iki link verip gideceğim:
http://theperfumedcourt.com/Products/1990s-Iconic-Mens-Scents---7-samples__1990men.aspx
http://theperfumedcourt.com/Products/Perfumes--The-Guide-5-star-rated-scents---pick-3__ptgpick.aspx
Evet, uzatmaya gerek yok, benim de son diyeceğim cool water'ı, creed git'ten daha başarılı bulduğunu şöyleyen bir adamın kitabını umursamayacağımdır. Luca Turin'in bazı güzel değerlendirmeleri de var, ama genel fikirleri hakkında, kendisiyle ilgili parfüm platformlarındaki düşüncelere bakarsanız demek istediğimi anlayabilirsiniz.
YanıtlaSilÖnceki mesajımda da söylediğim gibi parfümde hiç bir zaman otorite yoktur, olamaz. Algılar bu kadar değişken olduğu sürece fikirler de değişken olacaktır.
koku müthiş çarpıcı bir erkek olarak başka bir erkeğin üzerinde büyülenerek fark ettim ve hemen edinme ihtiyacı duydum parfümün tanınmamış olmasını Cartier in pazarlama eksikliği olarak görebiliriz. Bence çok hoş bir koku ve farklı özel.
YanıtlaSilkalıcılığı 3-4 saat ama etkisi yüksek, koku bölgesel anlamda 1 metreyi bulan derinliğe sahip, çok başarılı, belli bir karakteri yok sanki bütün kokuların karışımı gibi.
YanıtlaSil