24 Ağustos 2013 Cumartesi

Hugo Boss - Boss Selection (2006)

"sabah şirket toplantıları, takım elbise sunumları için uygun olacaktır.." 


Bu sefer karşımızda Bir Hugo Boss parfümü var. Benim normalde eski kaliteli boss'lar dışında yeni düşük kalite bossları hiç sevmediğimi ve bundan dolayı incelemediğimi biliyorsunuz. Aslında normalde bunu da kolay kolay denemezdim zaten. Ancak basenotes’ta bana sıkça tavsiye edilmesi üzerine bir şans verdim. Bunda hemen hemen tüm yorumlarında “yeni kötü bosslar gibi değil, üzerinde çalışılmış kaliteli gerçekten” sözleri oldu.

Parfüm 2006 çıkışlı bir aromatik fujer. Normalde fujer duyduüunuz zaman kullanıcıya bir güven gelir. Ancak bunun hem bir boss hem de yeni bir fujer olmasından dolayı hala şüpheyle yaklaşıyorsunuz. Malum, IFRA, parfümü güzel yapan tüm doğal notaları kullanmayı yasakladığı için artık ne eski kalite parfümler kaldı ne eski fujerler. Yaratıcısı Olivier Pescheux, kendisinin çok başarılı olmuş çok dişe dokunur parfümleri yok daha ziyade chrome legend, 1 million, yohji gibi vasat parfümleri ile biliniyor.

 Boss Selection' un harmanında:

üstte: pembe biber, mandalina, bergamut, greyfurt
ortada: yıldız anason, sedir, sardunya
altta: silhat, kabe samanı ve misk

notalarından oluşuyor.  Gördüğünüz üzere gerçek bir fujer değil. Lavanta ve meşe yosunu yok. Bu ikisi olmadan gerçek bir fujerden bahsetmek söz konusu değil. Peki harman nasıl? Sentetiklik var mı? Sentetiklik var mı var, ama az ve dikkat etmezseniz çok rahatsız etmiyor. Genel olarak koyu bir parfüm. Kendini size pek açmak istemiyor gıdım gıdım veriyor. Harmanının çok doğal olmamasından dolayı notaları rahatça algılayamadım ve tam tarif edemiyorum sizlere. Tam bir izlenim için denemenizi tavsiye ederim. Harman için ancak tatminkar diyebiliyorum.

Peki koku nasıl, kötü mü? Değil, gerçekten de boss bu sefer dersini çalışmış ve daha başarılı bir koku üretmiş. Ha, hala eski bosslardan çok uzakta ancak bu da bir adım. Açılışı yumuşak meyvemsi aromatik şekilde. Sonra biraz daha karmaşıklaşıp koyulaşıyor. Net tarifi zor. Ama hafif tatlımsı, koyu ve derin odunsu-aromatik bir koku olduğunu söyleyebilirim. Pek orjinal, akılda kalıcı ya da özlettirici bir koku değil. Eh işte dedirtecek bir kokusu var. Sabah şirket toplantıları, takım elbise sunumları için uygun olacaktır. Ha ben gene almam ve özellikle önermem, bu kadar başarılı bir koku değil. Ancak piyasa ortalamasının biraz daha üzerinde eli yüzü düzgün ve yeni bossların tümünden daha başarılı bir koku. Eğer bossları seviyorsanız bunu seversiniz. 



Özetle; hala eski boss kalitesinden çok uzak, orta kalitede, hala biraz sentetik, tam anlamıyla olmuş denilemeyecek yeni bir boss. Çok kötü diyemesemde, boss'un hala çok gerilerde kalmış olduğunun bir göstergesi.

Kalıcılık ve fark edilirlik ortalama altıydı bende. Yaz dışında her zaman kullanılabilir. Hafif formal tip bir koku. İdeal yaş grubu 24-32 arası, ne çok gençvarii ne çok oturaklı. Vasat denilebilecek genel kalite çıtası ve 5 dakika sonra unutulacak bayağı kokusuyla özellikle önereceğim bir parfüm değil, ama boss kokularını ço seviyorsanız bir bakabilirsiniz, en azından diğer güncel muadillerinden bir nebze de olsa daha kaliteli.

Calvin Klein - CK One (1994)

"çiçeksi misket limonu kokusu.."  


Merhabalar, bildiğiniz gibi daha önceden ck one summer 2005’i incelemiştim. Bir de orijinalinin incelemesini vereyim dedim. Parfümümüz 1994 çıkışlı turunçgilli aromatik bir koku. Üniseks bir koku olarak pazarlanıyor ve gerçekten öyle. CK One serilerini bilenler bunların basit ama pek sentetiklik barındırmayan, güzel ve temiz kokulu ama az kalıcı, dönemsel kullanılacak baharlık ve yazlık hafif kokular olduklarını genel olarak biliyorlardır. Orijinal parfümümüz de bu şekilde.

CK One' ın harmanın:

üstte: bergamut, kakule, ananas, papaya, yeşil notalar, mandalina, limon
ortada: menekşe, süsen kökü, inci çiçeği, yasemin, gül, muskat
altta: misk, amber, sedir, sandal ağacı, meşe yosunu


notalarından oluşuyor. Güzel dizilimli bir harman olduğunu görüyoruz. Açılışta tropik meyveler ve turunçgiller, ortada güzel kokulu çiçekler, altta da klasik notalar. Bu tip bir harmandan kötü koku çıkması oldukça düşük bir ihtimal. Kokusuna geçmeden önce harmanın kalitesi için konuşursam klasik 90lar dönemi Calvin Klein parfümleri seviyesinde. Yani özel, yüksek kalite bir parfüm hissiyatı vermemekle beraber bugünün parfümlerinde gördüğümüz ucuz, sentetik hissiyat da yok. Temiz kokuyor. Harman uyumlu, akışkan ve yumuşakbaşlı.

Ck one’ın bildiğiniz gibi pek çok varyasyonu var. 20 civarı. Ben her ne kadar bu varyete olayına kızsam da, genelinin başarılı olması dolayısıyla CK’ya kızamıyorum. CK one, son derece temiz, yeşil, meyve ve turunçgilli bir koku. Üniseks bir koku ve bunu da yer yer kadınsı kokmasıyla belli ediyor. Hatta bazen fazla kadınsı koktuğu da olabiliyor. Koku olarak ck one 2005’ teki ekşi notanın azaltılmış ama devam ettirilmiş ve yanına tropik notaların daha fazla eklenmiş, ek olarak da yasemin ve menekşe notalarıyla kadınsılaştırılmış hali diyebilirim. Yani ck one 2005 üst derece fresh ve temiz bir kokuydu, tam bir sörfçü kokusu. Hatta body splash. Orijinal ck one ise biraz daha parfümleştirilmiş bir versiyon. Bana üniseks olabilsin diye yasemin notası birazcık kaçırılmış gibi geldi. Bundan dolayı bazen kadınsı koktuğunu fark edip beğenmeyebilirsiniz. Ancak güzel, taze ve temiz bir koku. Çiçeksi misket limonu kokusu diyeyim. Kız arkadaşınıza güzel uyar. Zaten ikimiz bir fidanın güller açan dalıyızvari bir üniseks teması var.




Bunu ck escape ile kıyaslamamı isterseniz; escape şeftali, kavun gibi yumuşak tatlımsı meyveli bir koku iken, One ve varyeteleri turunçgil ve misket limonu ağırlıklı ekşimsi armutsu notalara sahipler. Bu sizin tarzınıza bağlı ancak finalde escape gerek genel kalite, gerek fark edilirlik ve kalıcılık olsun daha üstün bir koku. 

Özetle; ck one, yumuşak taze meyvemsi, çiçeksi yapısıyla basit ve hoş bir Calvin Klein kokusu. Dönemsel olarak bir değişiklik olması amacıyla gerek erkekler, gerek kadınlar tarafından sevilerek kullanılabilecek bir parfüm. Ancak basit ve sade yapısından dolayı uzun müddet, ana parfüm olarak kullanılacak kadar özellikli olmadığını belirteyim. 


Kalıcılık ortalama altı ile kötü arası. Fark edilirlik bol kullanımla ortalamanın az üzeri olabiliyor. Malum yapı gereği bol kullanıma uygun, ck one esansları biraz zayıf yapıda oluyorlar. Yaş grubu olarak 30’a kadar herkese gitse de bence ideal 16-20 arası genç komşularıma daha yakışacaktır. Tam genç kokusu. 4 mevsim kullanılabilir, hafif ve temiz yapısıyla özellikle yazın rahat ettirecektir. Büyük beklentilere girmeden bir değişiklik olarak kullanmak isterseniz deneyebilirsiniz.

8 Ağustos 2013 Perşembe

Diesel - Diesel Fuel for Life Homme (2007)


"Tam bir kakofoni.."


Şöyle düşünün; parfümle alakası olmayan bir moda markasısınız. Heyecan yaptınız ille benim de parfümüm olacak diyorsunuz. Ne yapıyorsunuz? Kendinizin bir vasfı olmadığından, parasını basıp piyasanın en sağlam burunlarını ayarlayıp kendinize parfüm yaptırıyorsunuz. Oluyor mu? Olmuyor, çünkü sizin içinizde o ruh yok. Evet bu olumlu girişimden sonra Fuel for life' ın nasıl bir parfüm olduğu konusunda fikirleriniz oluşmuştur.

Diesel markasına baştan bir antipatim var evet, bu sebeple bu yorumda daha sert davranıyor olabilir miyim? Sanmıyorum, sonuçta parfüme olabildiğince nesnel yaklaşmaya çalışıp her parfümü kendi karakterinde tek tek incelerim. Yani diesel harika bir koku yapmışsa neden kullanmayayım? Parfümümüz 2007 çıkışlı aromatik fujer olarak sınıflandırılmış ülkemizde de oldukça adı geçen, popüler olup, sıkça sorulan bir ürün. Her ne kadar aromatik fujer olarak sınıflandırılıyor olsa da ne harman dağılımı ne genel koku karakteristiği olarak gerçek bir fujer değil. Bergamut ve meşe yosunu olmadan gerçek fujer kokusunu yakalamak zor. Neyse detaylara inelim.

Fuel for Life Homme' un harmanı:

üstte: anason, greyfurt
ortada: ahududu, lavanta
altta: kuru odun notaları ve kedi otu


notalarından oluşuyor. Harman gördüğünüz üzere son derece sade, minimalist bir harman. Bu arada parfümün yaratıcıları Annick Menardo ve Jacques Cavallier. Bu adamların rive gauche, bulgari pour homme, vcartier pasha, jil sander, azzaro visit, body kouros ve daha bir sürü çok sağlam kreasyonları var. Hal böyle olunca kağıt üzerinde muazzam bir başarı beklemek haksızlık olmuyor. ama yanılmamak lazım çünkü burun bir yere kadar dizginleri tutan firmadır, parfümün ne kalitede olacağı, kullanılacak esansların ne doğallıkta, nerelerden getirilip kullanılacağı, hedef kitlesi gibi faktörleri firma belirliyor, dolayısıyla hedef yüksek değilse, ürün de gayet vasat olabilir. Nitekim fuel for life'ta da durum bu. Efsane burunlara rağmen parfüm oldukça başarısız. Harman olarak çok uyumsuz ve memnuniyetsiz. Sentetiklik had safhada, kaliteli doğal bir koku beklemeyin. Ayrıca köşelilik de yüksek. Anason notası kokuya baskınlık sağlıyor. Sonra başka notalar baskınlık için yarışıyor. akıp giden,  uyumlu bir harman yok. Son derece ucuz, çoğu açık parfümden bile vasat kalitede notalara sahip.


Kokusuna değinirsek gerçekten olmamış bir koku. Açılış çok sentetik bir tatlılık karışımında dominant olarak anason. Anason normalde az miktarlarda kullanıldığında yemeklerde olsun, içkide olsun, parfümde olsun çok güzel sonuçlar verir. Ancak ölçüyü kaçırırsanız hoşnutsuzluk verir. Fuel for life' ta durum böyle. Çok kuvvetli bir anason notası var. Greyfurt inanılmaz sentetik. Aynı şekilde biraz sonra lavantayla hiç ama hiç uymayan ahududu da tıpkı lavanta gibi %100 sentetik nota. Başta vuran anason bir 20 dakika sonra gidince, yerini ahududu ve tatlı odunsu notalara bırakıyor. Ancak ortaya çıkan koku son derece bayık tatlı sentetik bir koku. Hiç güzel değil, tenle uyuşmuyor ve rahatlatmıyor. Aksine burnu yoruyor. Bunun nedeni de koku aldehitleri. Tam bir kakofoni. Kokusu hakkında abartılı olduğumu düşünüyorsanız başka platformlardaki olumsuz incelemelerine de bakın derim, "ahmaklar ve mazoşistler için yapılmış" diyenleri bile görebilirsiniz ki çok nadir parfümler bu kadar agresif olumsuz yorum alır. 

Özetle; ben bir parfümsever olarak parfümü hiç beğenmedim. 300'e yakın parfüm listemde en son 10 parfümden biri herhalde. Harman olsun, kalite olsun, koku olsun her şeyiyle çok kötü. Şişesine ya da türk forumlarında geçen geyiklerine aldanıp paranızı ziyan etmemenizi sağlık veririm. Birisi şişesine özenip 150 lira verip alıyor. Beğenmiyor ama para verdi ya delikanlılığına leke sürdürmüyor ve "fuel for life aldım çok güzel, tatlı orijinal bir kokusu var" diyor. Bilmiyor ki ahududulu sıvı sabun ya da şampuanlar bundan hallice kokuyor. Forumlar övüyor da övüyor. Bu sözlere kanan insanlar paralarını harcıyor, sonra bakıyoruz sitelerdeki ikinci el parfüm ilanlarına boss, lacoste gibi diesel ilanlarıyla dolu. Bir tane guerlain, gucci, ysl ikinci el ilanı gördünüz mü? Bir de şişenin üzerine "use with caution" yazmışlar. Katılıyorum, kendileri de nasıl bir parfüm yarattıklarını algılamışlar heralde.

Fark edilirlik ortalamanın az altı bende. Kalıcılık ise ortalama. Kısa sürede bayık tatlı hale gelen yapısından dolayı ancak kışın kullanımına önerebilirim. Gerçi önermiyorum o yüzden yaş grubu falan da önermeyeceğim. Kendinize bir iyilik yapın ve bu parfümden uzak durun, gidin body kouros falan alın. İlle kafayı taktıysanız da, önce mutlaka deneyin.