9 Ocak 2011 Pazar

Enrico Coveri - Coveri Pour Homme (1984)

"tam bir 80ler dönemi maskülen erkek kokusu.."


Parfüm dünyasında kendinden pek bahsettiremeyen ve nispeten zayıf bir çizgi çizen Coveri' nini ilk çıkarttığı kendi adını taşıyan parfümüne bakıyoruz. Coveri pour homme 84 çıkışlı artık üretilmeyen bir odunsu aromatik. 

Coveri Pour Homme' un harmanı:

üstte: lavanta, tarhun, adaçayı, muskat çiçeği, bergamut
ortada: sandal ağacı, silhat, sedir, brezilya gülağacı, sardunya
altta: deri, tonka fasulyesi, amber, misk, meşe yosunu

notalarını içeriyor. Genel olarak güzel bir harmanı olduğunu görüyoruz. Özellikle alt notaları dönemi parfümler arasında en sevilen ve tutulan notalardan. Malum bu dönemlerde lavanta, amber, misk, meşe yosunu adeta zorunlu notalar. Coveri ne yapmış; bunu tonka, silhat, deri gibi güzel notalarla bezemiş. Bunu yaparken de son derece doğal ve temiz notaları kullanmış. Sonuç olarak ortaya ne çıkmış; son derece güzel klasik bir 80ler parfümü. 

Parfüm tam anlamıyla 80ler dönemi parfümü. Bu dönemin klasik kokularının birebir karakter ve kokusunda. Kendinizi evde gibi hissettiriyor. 80ler erkek parfümlerinin altın çağı. Bu dönemdeki kokuların kendilerine has bir kaliteleri ve kokuları var. İlk kokladığınızda anlıyorsunuz. Dolayısıyla Coveri de aynen bu şekilde kokuyor. Tam olarak armani, trussardi gibi kokuların ayarında. Peki bu maskülen 80ler kokusu neye benziyor derseniz; bir drakkar gibi lavantalı, bir polo gibi yeşil çamsı değil de, daha ziyade trussardi uomo gibi deri ve misk temalı bir kokusu var. 

Canlı, doğal, dolgun, kuvvetli ve erkeksi. Ağır, sert, bayık, kekremsi, vanilya tatlımsılığında değil. Gerçek anlamda ideal erkek kokusu. Ayrıca günümüz için eski moda da değil. Kokusu kendi gurubu için çok iyi, genel olarak da oldukça güzel, harman başarılı. Ama parfüm platformlarına göz attığınızda hem ortalama yorumlar aldığını görüyorsunuz. Peki bu neden olabilir? Evet malesef tahmin edebileceğiniz gibi kalıcılık ve fark edilirlik konusu. Ne yazıkki Coveri Pour Homme son derece sakin, tene yakın, cılız bir kokuya sahip. Elbette artık üretilmiyor ve dolayısıyla elde edilebilen versiyonların biraz eskimiş olduğundan dolayı zayıflamış oldukları doğru ancak gene de coveri ortalama bir parfümden daha az kalıcılık ve fark edilirlik değerlerine sahip. Bu da  o güzel kokusuna rağmen alıcıyı ikileme sokuyor. Değer mi? Aslında bu soruyu kendinize sormanız lazım. Sırf kalıcı diye son derece sentetik, yapay, tenle uyumsuz güncel parfümlere düşünmeden parasını veren bir kesim varken, 80ler dönemi parfümlerini sevdiği için zayıf olmasına rağmen coveriyi alan bir meraklıya kimse pek söz etmemelidir bence.


Özetle gerçek anlamda klasik yapılı, tam bir 80ler dönemi maskülen erkek kokusu. Başarılı harmanı ve çok hoş kokusu en kuvvetli yönleri. Kalıcılık ve fark edilirlik değerleri biraz daha iyi olsa bugün hala oldukça bilinen ve belki hala üretilen bir parfüm olabilirmiş. Yine de Enrico Coveriden hoş bir dönemsel hediye olmuş.

Kalıcılık ve fark edilirlik ortalama altı. Uygun yaş grubu 20 ve üzeri. Her mevsime uyabilir. Ancak zayıf yapısından dolayı daha ziyade ev ya da ofis kullanımına uygun. 80ler parfümlerine meraklı biriyseniz bulup denemenizi tavsiye ederim. Bulması ölüm kalım meselesi yapılacak kadar olmasa da, bu tarzı beğenen kişiler için koleksiyona güzel bir katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder