6 Ekim 2012 Cumartesi

Hermes - Eau d'Hermes (1951)

"tam anlamıyla olmuş ideal bir maskülen.."


50' li parfümler hep mi iyi çıkar bilmem ama, eau d'hermes benim en sevdiğim parfümlerden bir tanesi. Deri grubundaki, baharatlı turunçgil nüanslarını taşıyan bu parfüm, tıpkı orange spice gibi üniseks olarak sunulsa da, safkan maskülen bir erkek kokusu.

Eau d'Hermes' in harmanı:

üstte: tarçın, lavanta, bergamut, yonca, kakule
ortada: tonka fasulyesi, vanilya, yasemin, sardunya
altta: huş, deri, sandal ağacı, tonka fasulyesi, sedir

notalarından oluşuyor. Harman son derece doğal, kaliteli, yoğrulmuş ve uyum içinde. Köşelilik yok. Öne çıkan, rahatsız eden bir nota yok. Bununla beraber tıpkı orange spice gibi 50' lerden gelen bir koku olmasına rağmen; harman eski kafa ve parfüm "yaşlı adam kokusu" değil. Özetlersem, harman son derece başarılı.

Kokusuna baktığımızda ise, genel olarak hep gayet modern, tematik parfümler yapan Hermes'ten böyle bir maskülen canavar beklemiyordum itiraf edeyim. Çünkü genelde bu gibi yarı niche ve niche markalar basit bir klasik maskülen yapmayı pek beceremezler. Sofistike olmaya o kadar kaptırırlar ki, nihai ürünler hep sınırlı kesime hitap eder ve genel beğenilerden uzaklaşır. Bu yüzden niche olarak kabul edilirler zaten. Basit bir Safari gibi herkesin beğeneceği maskülen bir parfüm onlar için zordur. 

Ama Eau d'Hermes' te durum farklı. Koku tam da benim damak tadıma uygun. Ötesi, berisi, yapmacıklığı olmayan başarılı erkeksi bir koku. Açılışı tatlımsı, oturmuş bir bergamut yapıyor. Öyle modern kokulardaki gibi çok taze, çiğ şekilde değil de, durmuş, oturmuş eau sauvage tarzında. Buna kakule, lavanta, tarçın' ın tatlımsı aromaları ekleniyor. Daha sonra yine sandal ağacı ve tonkanın tatlımsı yumuşaklığı eşliğinde deri ortaya çıkıyor. Aradaki vanilya, yasemin gibi yumuşak notalar da bu güzel akışa destek oluyor. 

Tam olarak tanımlaması zor, kendiniz denemeniz lazım. Tatlımsı, ekşimsi, ferah ve yumuşak bir deri kokusu diyebilirim koku için. Gerçekten çok güzel kokuyor, gün içinde sürekli bilekleri koklatacak cinsten bir parfüm. Tarz olarak mdm'e benziyor ama ondaki hayvansılığın yerini bunda deri almış. Böylece daha sevilesi ve daha rahat kullanılabilir bir koku olmuş. Tabi ikisinin de yeri ayrı. Bu parfümden sonra teri temalı parfümlere ilginiz artacak, söylemedi demeyin.


Özetle; hakkında aslında pek de fazla destan yazılmaya ihtiyacı olmayan koku. Harman olarak çok başarılı, çok beğenilesi bir parfüm. Terre d'Hermes' e göre genele daha fazla hitap edebilen bir ürün. Ağır, bayık, sıkıcı değil, tam anlamıyla olmuş ideal bir maskülen. 


Bende kalıcılığı ortalama, fark edilirliği ortalamanın biraz altıydı. Gün içinde bir ya da iki kez tazelemek iyi olacaktır. Yaş dışında her zaman, her ortamda kullanılabilir. Terre'ye göre daha oturaklı yapısından dolayı hedef yaş grubu 40 ve üzeri. Ama ağır olmayan yapısı sayesinde ben 25 ve üzerinin de rahatça taıyabileceğini düşünüyorum. Tabi siz yine de 30 altıysanız körlemesine almayın. Benim de favorilerimden olan bu parfümü, adam gibi maskülen parfüm arayanlara şiddetle tavsiye ediyorum. foto: whatmenshouldsmelllike.com

4 yorum:

  1. lord üstad Allah aşkına yardımcı ol sen nası buldun nerden buldun uzun süredir arıyorum internette bulamadım bi site ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fragrancex.com sitesinde bulunuyor şu anda. Eau d'hermes dali gibi maskülen ve oturaklı. O şekilde kirli ve hayvansı değil ama bir 2000ler karakteri de beklememelisin.

      Sil
  2. üstad yorumlarına uyup da ne denediysem müptelası oldum şuana kadar mesela hayatımn kokusu dediğim parfüm ''YSL jazz'' ,jazz'a yaptığın yorum bence de az maskülen ama aynı zamanda inanılmaz zengin ve cool kokuyor rive gauche'da o hava yok gibi jazz bambaşka ,deri parfümlerine inanılmaz ilgim var, ama heralde salvador dali pour homme tarzı bi deri değil burdaki anlattığın onu hiç sevmedim çünkü eau d'hermes kendisi eski ama kokusu modern gibi sanki öyle anladım bu yorumunu görünce çok mutlu oldum.inşAllah bu parfümü alınca parfüm arayışıma son vercem.

    YanıtlaSil
  3. saol üstad, ben kokuyu denemediğimden cevabın aydınlattı.. hayvansı kokmaması güzel dali'de beğenmediğim şey o kısmıydı.heralde paypal'a falan abone olmam gerekiyor biraz zorlu ve riskli bir süreç ama olsun tam anlattığınız gibi bir koku arıyordum inş. değer
    yorumların ve ilgin için çok teşekkürler,

    YanıtlaSil