Sayfalar

1 Ekim 2012 Pazartesi

Creeed - Orange Spice (1950)

İncelemeye geçmeden önce parfümün çıkış tarihine bakıyoruz ve sırıtıyoruz. Eski karakterli parfümleri sevdiğimizden değil, o dönemden beri üretilen parfümlerin genel kalite çıtasını bildiğimizden heyecanlanıyoruz. Peki nasıl, orange spice da kaliteli mi, sonuçta az bilinse de bir Creed değil mi? Bakalım.

"Gayet oturaklı, maskülen bir erkek kokusu.."  


Orange Spice' ın harmanı:

üstte: bergamut, portakal
ortada: neroli(tunus portakal çiçek yağı)
altta: baharatlar, amber

notalarından oluşmakta. Son derece sade bir harman evet, ama Creed' in bize harman konusunda bütün söylediği bu. Harmana göre turunçgil/hafif oryantal tipi bir koku. Kokusuna gelmeden önce harmanını değerlendirirsem, parfüm tam anlamıyla gerçek bir Creed kalitesinde harmana sahip. Smw'yi, himalaya' yı tüm o ikinci sınıf creedleri unutun. Bu, bdp kalitesinde bir parfüm. Harman ne çok sade, ne çok kompleks gibi. Tam kıvamında. Notaların doğallığı da gayet güzel. Köşeleri olmayan, oturmuş, rafine, homojenize bir harman.

Kokusuna gelirsek; creed' e göre orange spice, uniseks yapılı, turunçgillerin canlılığında, taze ruhlu canlı bir parfüm. Külliyen yalan..

Bu tanımlamayı kim yapmışsa o sırada kafası güzelmiş anlaşılan. Çünkü parfüm kesinlikle üniseks bir parfüm, hele hele taze, turunçgil hafifliğinde değil. Gayet oturaklı, maskülen bir erkek kokusu. Babaanneniz için bile fazla maskülen. Peki deminden beri sizden sakladığım konu olan kokusu nasıl? Kapağını açıp bileğinize sıktığınızda ağzınızda çıkacak cümle şu: "Aaa kouros yahu bu!" Aslında kouros bu yahu, çünkü orange spice, kourostan 31 sene önce piyasaya sürülmüş. Dolayısıyla kopyacı olan yves saint laurent. Şimdi Kouros dedim diye mızıkçılık yapıp, ben sevmem diye gitmeyin. Çünkü bu olabilecek en güzel kouros. Hemen bakalım.


Parfümü sıktığınız andan itibaren tüm notaları, tek tek canlı ve somut biçimde algılayabiliyorsunuz. Kourostaki o hafif pudramsı, balımsı nüans bunda da aynı şekilde var ama daha yumuşak, az ve sevilebilir şekilde. Çok benzemelerine rağmen arada bazı ufak farklar var. Kouros hemen işin, ballı ve yoğun miskli hayvansı yanına kaçarken, creed bu konuda daha sakin ve efendi davranıyor ve hem tatlılığını üstteki turunçgil notalarıyla güzelce dengede tutuyor, hem de misk yerine amber içererek yine erkeksi fakat fazla hayvansal olmayan daha temiz bir koku sunuyor. Yani ikisini aynı koku olarak düşünürsek, kouros 20'lerinde bir 80'ler serserisi iken, orange spice 45'lerindeki bir beyefendi gibi. Dilimin ucuna sanki daha iyi bir kouros demek geliyor olsa da tam olarak öyle değil, çünkü ne olursa olsun birebir aynı değiller. Hassas bir burun aradaki karakter farkını kolayca ayırt ediyor. O tanımlamayı yapamasam da, orange spice için; kouros' un filtreden geçirilip kirli ve yoğun taraflarının arındırılmış bir hali dersem çok güzel tanımlamış olurum.

Kouros' u serseriye, bunu bir beyefendiye benzettim ama, kullanım konusunda da tam tersi. Kouros hırçın, baskın ve rakip görmez yapısıyla onu taşıyabilecek yaşça olgun insanlara daha uygunken, orange spice nispeten daha erken yaşlarda kullanılabilecek kadar sakin ve oturmuş karakterde bir koku.

Özetle; kouros'un mükemmel ve çok daha beğenilip, rahatça kullanılabilecek bir hali olan, her açıdan çok başarılı, olmuş bir maskülen parfüm. Sert değil, ağır değil. Bayık hiç değil. Creed' in en başarılı ve adam gibi parfümlerinden bir tanesi. Piyasadaki onlarca kokuya, parfüm böyle olur diye tokat atacak, yüzlerini kızartacak bir ürün.


Fark edilirliği ortalama altı, kouros gibi azgın bir hayvan misali ben buradayım diye bağırmıyor. Teninizde güzelce asılı kalıyor. Kalıcılığı ise oldukça yüksek. En uygun yaş grubu 35 ve üzeri. Ama maskülen parfümleri taşıyabilen daha genç kişiler tarafından da sorunsuz kullanılabilir. Yaz ve ilkbahar dışında her zaman, her ortamda kullanılabilir. Bu çok başarılı creed parfümünü kaçırmamanızı ve mutlaka koleksiyonunuza eklemenizi tavsiye ederim. Tam bir rafine.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder