16 Aralık 2013 Pazartesi

Tom Ford - Grey Vetiver (2009)

"Gucci fiyatına comme des garçons kalitesi.."



Grey Vetiver, son yıllarda kaliteleriyle beğeni toplayan Tom Ford parfümlerinin en popüler modellerinden bir tanesi. Yaratıcısı Harry Fremont, pek çok farklı marka için belki efsane olmamış ama hemen hepsi kendi dönemlerinde sevilerek kullanılmış parfümlerin yaratıcısı. Kabe samanı ana temalı olup, güneşli ve tuzlu odunsu kokuların bir karışımı olarak lanse edilen 2009 çıkışlı grey vetiver klasik bir baharatlı odunsu koku.

Grey Vetiver' in harmanı:
üstte: portakal çiçeği, greyfurt, turunçgiller, ada çayı, kabe samanı
ortada: süsen, baharatlar, kabe samanı, kırmızı biber
altta: amber, odunsu notalar, kabe samanı, meşe yosunu
notalarından oluşuyor. Harman gayet kaliteli, basit ama ustaca hazırlanmış bir harman. Ada çayı ve kabe samanı karışımı kusursuz diyebilirim. Burnunuzu rahatsız eden, sentetik gelen hiç bir şey yok. Temiz, berrak bir canlılık var. Notaları temiz şeklide algılıyorsunuz. %100 doğal hissiyatlı diyemem ama "bu sentetik istemem ben bunu" dedirtecek bir sıkıntısı yok. Oldukça homojen, iyi karışmış bir harman. Kabe samanı pozitif açıdan öne çıkıyor, diğer notalar da ona lezzet katıyorlar. Dolayısıyla parfüm standart moda markalarının arasından ayrılarak daha yukarıda comme des garçons kalitesinde yer buluyor kendine.

Kokusunun temiz, berrak ve hafif ekşi bir açılışı var. Amber, yeşil ve süetsi kokulu kabe samanı hemen belirgin. Bu süetsiliği ada çayı veriyor. Ada çayını hiç sevmediğimi blilirsiniz ama burada kabe samanıyla muhteşem harmanlanmış. Bu ilk andaki koku karışımını kafanızda hayal edebilmeniz için; yeşil çimen kokulu kabe samanına kuş üzümsü, süetsi bir koku ekleyin. İşte ada çayı ve kabe samanının karışımı size bunu veriyor. Gerçekten ender görülen bir ikili karışım başarısı. İlk andaki o ekşi turunçgiller 5 dakika bile kalmıyor, keşke birazcık daha kalsalarmış diyeceğiniz kadar temiz ve berrak kokuyorlar. Parfümün temelinde haliyle kabe samanı hakim. Zaten tüm harmanlarda var, dolayısıyla sıktığınız anda başlamış oluyor. Son derece güzel doğal bir kabe samanı. Guerlain Vetiver'deki kabe samanı kokusuna oldukça yakın. Ama onun kadar kuru ve tozlu kokmuyor, burada daha kadifemsi, menekşemsi kokuyor. Azıcık turunçgil tatlılığı da barındırıyor. 
Bir yarım saat sonra orta harmanda biraz tuzlanmaya başlıyor, kırmızı biberi hafiften alabiliyorsunuz. Ana karakter hala kabe samanı, ama artık ada çayı ve turunçgiller yerini süsen, biber ve koyu odunsu notalara bırakıyorlar. Dolayısıyla parfüm canlı turunçgilli bir açılıştan, ılık, hafif tuzlu odunsu bir hale geçiyor. Olgunlaşıyor. Ben yine o başlardaki taze turunçgilli havanın daha uzun sürmesini isterdim. Bu andan itibaren artık baharatlılık giderek artmaya başlıyor ve koku klasik bir baharatlı odunsu kokuya dönüşüyor. Sıktıktan sonra bir 2-2,5 saat geçtikten sonra da, bu tuzlu dolgun baharatlılık azalıyor. Yerini yine baştaki gibi yumuşak, kuş üzümlü kadifemsi kabe samanı ile çok hafif ambere bırakıyor. Bundan sonra da pek değişmeden devam ediyor. Açıkçası ben bir meşe yosunu notası hastası olarak altta herhangi bir meşe yosunu algılamadım harmanda. Kokusunu genelce özetlemem gerekirse; 3 fazlı diyeyim, ilk yarım saat turunçgilli, taze, berrak bir kabe samanı, sonra 2 saat kadar daha oturaklı baharatlı odunsu bir gövdeye eşlik eden kabe samanı, son fazla ise; tekrar yumuşamış, kibarlaşmış, adeta ikinci fazındaki gövde gösterisi için özür dileyen bir kibarlıkta, hafiften güzel güzel vuran saf kabe samanı karakteri. Derin, gezintili, akışkan bir harman. Sevdim, eğlenceli bir parfüm. Analizci parfüm severler için keyifli bir parfüm. 

Piyasada genelde iki tip kabe samanı kokuları oluyor; ya nispeten cılız karakterli ve hafif, light tipli sportif kokular, ya da daha karakterli ama koyu, ciddi karakterli kokular. Ben bugüne kadar hafif, fresh tipte olup da, biraz daha aklı başında, karakterli bir kabe samanı kokusunu tam olarak bulamamıştım. O yüzden tercihimi koyu encre noire gibi ürünler yerine, creed original vetiver gibi parfümlerden kullanıyordum. Onlar da bir tık fazla sportif kalıyordu. İşte grey vetiver bu boşluğu dolduruyor. Ne çok ciddi, çok sportif. İkisinin arasında dengeli bir karakter.

Özetle özenilmiş, başarılı bir kabe samanı parfümü. Klas bir koku karakteri var, elegant değil ama sınıf sahibi ve belli ediyor. Detaylı parfümleri seviyorsanız size göre. Abartmayan ciddiyeti ve canlılığıyla çok dengeli, hata belki gördüğüm en dengeli kabe samanı kokusu diyorum. Yalnız en iyisi değil, hala kullandığım en iyi kabe samanı temalı parfüm creed original vetiver. Grey vetiver ondan sonra ikinci geliyor. Başyapıt değil ama son derece balanslı bir parfüm. Gucci fiyatına comme des garçons kalitesi.

Sönük değil ama, fark edilirlik ilk 5 dakika harici çok da iyi değil. Tene oldukça yakın kalan kendi hemen göstermeyen bir koku. Arada hafif hafif esebiliyor ama çok bariz değil. Bağıran bir kabe samanı kokusu istiyorsanız yanlış tercih olur. Kalıcılığı ise ortalama üzeri diyebilirim, bende 5-6 saat idi. İdeal yaş grubu düşünürsem 16'dan başlayıp gider diyebileceğim seçici olmayan bir karakteri var, hemen herkese yakışacaktır. Çünkü yeri geldiğinde sportif, yeri geldiğinde efendi durabilen saygılı bir parfüm. Yine aynı nedenlerden dolayı 4 mevsim kullanılabilir. Gerek iç, gerek dış mekanlarda, normal zamanlarda ya da özel zamanlarda kullanılabilir. Yani son derece versatil. Sadece parfümü biraz göstermek istiyorsanız kapalı mekanlar daha iyi bir tercih olur, çünkü yazdığım gibi projeksiyonu zayıf. Körleme almak dışında, genel olarak herkese önerebileceğim, gayet başarılı bir kabe samanı parfümü diyorum.

25 yorum:

  1. eşim en beğendiği bir koku encre noire çok benziyor fakat onun kadar sentetik değil fark edilebilirlik zayıf demişsiniz bende çok oldu.chanel sycomore den sonra beğendiğim bu tip kokulardan biri yorum çok güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben pek encre noire'a benzetmiyorum. Encre koyu, gizemli , mürekkepsi kokarken, grey vetiver adı gibi gri, temiz, canlı, baharatlı odunsu, kadifemsi bir kokuya sahip. Kalite çıtasını da daha yüksek buluyorum.

      Sil
  2. merhaba özgün abi genç işi fresh olmayan birkaç koku önerir misin. şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 212, fahrenheit, paco rabanne xs, lancome hypnose, bulgari black gibi parfümlerle başlayabilirsin.

      Sil
  3. özgün kardeş benim şuana kadar denediğim 10 a yakın vetiver kokusundan en klası bu.
    KLAS yorumuna katılırken ELEGANT değil yorumuna katılmıyorum.bence hem KLAS hemde ELEGANT bir koku hatta BVLGARİ kadar....farkedilirliği bence iyi hele kalıcılığı mükemmel..favori vetiverim ENCRE iken GREY VETİVER i tanıyınca 2.sıraya düştü..kullanıcısına kalite hissiyatı veren hatta kullanırken kendinizi ELEGANT hissettiren nadir kokulardan.sıradan ve bayağı değil..piyasa kokularından çok daha kaliteli.kimseye tavsiye etmiyorum..(çokmu bencilce oldu :)

    YanıtlaSil
  4. Sizden güncel bir yazlık ve kışlık en iyi 10 yorumu bekliyoruz en azından mesaj olarak.

    YanıtlaSil
  5. Kusura bakmayın ama çok abartmışsınız kokuyu. Kör alış yapacaklara duyurulur. Son derece sıradan bir limon kokusundan başka bir şey değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hiçbir parfümü özellikle yermem ya da övmem. Kendi tenimde bana nasıl cevap vermişse onu değerlendirir yazarım. Belki benim tenimde bu şekilde davrandı, sizde uyum sağlamadı sıradan bir limon kokusu olarak değerlendirdiniz, olamaz mı? İkinci olarak hiçbir parfümü körlemesine alınmamasını sağlık verdiğimi biliyorsunuz. Parfüm işi kişisel bir zevktir, ten uyumu bu konuda çok önemlidir. Abarttığımı düşünüyorsanız iki arkadaşınızı yanınıza alın, aynı anda parfümü bileklerinize sıkın, üçünüzde de farklı koktuğunu, farklı notaların ortaya çıktığını, bazılarınızda güzel, bazılarınızda vasat koktuğunu göreceksiniz. Olay bundan ibaret.

      Sil
    2. hocam sizde kusura bakmayın ama bence sizin burunda bir sorun var..sizi parfümmerakı bloğundanda biliyorum sizde vanilya takıntısı var o yüzden kendi kişisel beğenilerinize göre burada yorum yapıp insanları yanıltmayın.sizin spıcebomb tarzı kokular kullanıp 10 puan vermenizde beni açıkçası hiç şaşırtmaz yada püre havane vs...ben herkese tavsiye ediyorum.alıpta beğenmeyen olursa buraya belirtsin kendisinden kokuyu satın alıcam bukadarda kefilim kokuya..

      Sil
    3. Ben kokulara puan vermiyorum Erkan, vanilya takıntısı olan parfümmerakı. Senin aklın karışmış biraz :) Ben sana satıyorum, yarısından fazlası var. gittigidiyor'a ilan verebilirim. Mademki alacaksın, buyur hodrimeydan :)

      Sil
    4. Bak resmi de burada:

      http://u1312.hizliresim.com/1j/v/vxvz9.jpg

      Sil
  6. Özgün bey bilmem katılır mısınız ama Orta notalarından itibaren resmen hastane , kan merkezi vb. gibi yerlerde serumların içerisindeki B vitamininden yayıldığı rivayet edilen hastane kokusu diye tabir edilen bir koku vardır ya hani , böyle buram buram steril kokar işte aynen öyle kokuyor .
    Açıkçası genel beğeniye uygun bir koku olduğunu düşünmüyorum . Vetiverin neden olduğu nemli , ıslağımsı hissi bu parfümde de alabiliyorsunuz . Ayrıca farkedilirlik çok zayıf ama zaten farkedilmemesi gereken bir koku bence ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bende bahsettiğiniz bir koku salınımı kesinlikle olmadı. Belki parfümünüzle alakalı bir sorun olabilir, belki teninizle uyum sağlayamamıştır. Çünkü başka yorumlarda da bu tip bir tanım görmemiştim.

      Sil
  7. Özgün Bey, şu üç parfümde kararsız kaldım. Sıralama yapar mısınız?
    1. YSL Rive Gauche
    2. YSL Opium
    3. Pierre Cardin PM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müsaade ederseniz, 1 ve 2 yi denememiş birisi olarak 3 numara için bir yorum yapayım:
      Öncelikle bence, pour monsieur kesinlikle spor giyime yakışmaz (bir adidas veya nike ile pek hayal edemiyorum, ceket veya en azından deri mont ister). Sıcak bir koku (pardon ılık demek daha doğru -bana her zaman müşfik aile babası kokusu gibi gelmiştir), yumuşak, sandan ağacı notası baskın, orta notalardan itibaren çıkan deri bazen 'hmm parfümü bozmuş' dedirtirken, bazen de 'çok iyi olmuş, iyi ki var' dedirtiyor. EDT bulamamış (sanırım Türkiye'de edt'sini bulmak çok zor) edc'sini almıştım. Buna rağmen kalıcılık ve farkedilirlik değerleri tatminkar. Diğer ikisini henüz denemedim ama kalsik giyinen ve +30 yaş birisi iseniz PM'yi tavsiye ederim.

      Sil
    2. 1. rg-pm
      2. opium diyorum.

      Ben opium'u pek beğenmedim, herkesin beğenisine gidecek bir parfüm değil.

      Sil
  8. Kadin parfumlerini de yorumlayin lutfen. Terre d hermes gibi carpici sarhos edici guzellikte bi kadin psrfumune denk gelemedim. Bu yuzden bayan oldugum halde alip kullanicam terreyi. Yurtdisi firumlarda da var kullanan bayanlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. guerlain acqua allegoria pamplelune ve prescriptives calyx denemenizi öneririm.

      Sil
  9. grey vetiveri daha dün aldım 1 yıldırda merak ediyordum ama hayal kırıklıgına ugradım 5 para etmez bir koku diyebilirim alacak arkadaşlara tavsiyem denemeden almayın ve kokuyu 20 dak.sonraki haline bakın derim.ıcebergin dolma parfümünün tıpkısı.edp olduguna bakmayın çok kalıcı degil 4veya 5 saat.diyebilirim.oda çok hafif kokuyormu kokmuyormu belirsiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yuhh...hocam senin burunda bir problem olabilirmi??? 5 para etmez çok ağır olmuş.grey vetiver klas bir koku..sen bence 1 milyon,fuel for lıfe,gio,code falan al..bu koku sana göre değil anlaşılan...

      Sil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar!

    Blogunuzu inceledim ve öcelikle çok tebrik ediyorum, parfüm ve koku bilginiz ve tercübeniz çok etkileyici. Fotoğraflarınız çok kaliteli bır deöğütlerinizden çok ilham çekilir. Sizin diskinizde kesinlikle daha çok fotoğraf ya da videolarınız var. Bu kadar güzel fotoğrafları ve değerli öğütleri paylaşacak blogcuları arıyoruz! Ücretsiz online disk www.kutucugum.com kullanın bugün! Servısımız bütün dosyalarınızı tek bir yerde çeşit arşivler halinde toplaması sağlıyor! Bizde Pinterest ya da Tweeterde olduğu gibi takipçi sistemimiz var. Dosya ekleme size birkaç saniyeden fazla almayacak. Limitsiz kendi albüm ya da arşiv oluşturup kendiniz için güvende tutun ve forum, blog, ya da facebook'ta paylaşın!

    Bir deneyiniz ne kadar kolay ve hızlıdır!
    Eğer sorunuz ya da yorumunuz varsa onlara bu emailla cevap vereceğim!

    Saygılar
    mehmet.kaya@kutucugum.com
    www.kutucugum.com

    YanıtlaSil
  12. Selam özgün abi sana ulaşmam lazım mümkünse erkanguzey@gmail.com den bana iletişim gönderebilir misin

    YanıtlaSil
  13. Uzun zamandan beri tom ford black orchid kullanıyorum. Onerebileceginiz aynı güzellikte kalıcılığı uzun baharatli ancak tom ford kadar etkili parfümleri paylaşır misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Iyi gunler...

    YanıtlaSil
  14. Şimdi Özgün beye bende katılıyorum. Parfüm güzel kokuyor fakat dibinde meşe yosunu yok çünkü bende bir meşe yosunu hastasıyım. Ha parfum kötü değil çok güzel kokuyor. Ama o kadar para verip farkedilirlik sorunu olan parfüm almak bana çok mantıklı gelmiyor. Kalite ıyi fakat yayılım kötü ilk 45 dakika hariç.

    YanıtlaSil