Sayfalar

29 Mayıs 2013 Çarşamba

Borsalino - Borsalino Panama (2007)

"ballıymış gibi kokan kokuları seviyorsanız kış aylarında severek kullanabilirsiniz.."


Borsalino firması parfüm dünyasında pek yeri olmayan ufak bir firma. Özünde italyan bir şapka üreticisi. Panama firmanın 2007 çıkışlı oryantal fujer tipli parfümü. Kendine has bir parfüm. Basenotes’a baktığımda hakkında pek olumlu yorumlar olmadığını gördüm ama bence o kadar da kötü değil. Ne kötü kokular gördüm eğer bu kötüyse.

Borsalino Panama' nın harmanı:

üstte: turunçgil ve aromatik otsu notalar, menekşe
ortada: yasemin, zencefil, karanfil, muskat, sucul notalar
altta: kaşmir, tütün, gri amber, silhat, misk, kabe samanı

notalarından oluşuyor. Harman olarak ortalama diyebilirim. Ne kötü, ne çok iyi. Yumuşakbaşlı, akışkan, duru bir harmanı var. Çok fujer karakterinden değil onu da belirteyim daha çok oryantal' e kayıyor. Tütün gibi alt ve dolgun notalar baskınlıkta. Genel bir köşelilik yok. Sentetiklik yok, notalar doğal kokuyor. Belli bir kalite hissiyatına sahip bir koku veriyor. Özellikle de 2007 çıkışlı bir parfüme göre. Bugünlerde piyasadaki pek çok parfümün ucuz yolla üretilen sentetik kokulu parfümler olduğundan hem fikiriz. Bunun bir sorumlusu da parfüm üreticilerinin ellerini kollarını bağlayıp sektörü mahveden IFRA. Gerçek misk, meşe yosunu gibi kilit esansların kullanımı yasaklayan bugünkü parfümlerin 80'ler ve öncesi parfümlerinden çok daha kalitesiz olmalarının en büyük sebebi ifra. Zaten meşe yosununun gitmesi demek neredeyse fujer tipinin bitmesi demek. Yeniden formulizasyonların ve pek çok efsane parfümün üretiminin sonlandırılmasının en önemli sorumlusu da yine ifra. Madonna bile kendi parfümlerini hazırlatırken bu kısıtlamalara dayanamayıp "fuck IFRA!" diye çileden çıkmış. Neyse parfüme dönelim; Panama, belki bir imza parfümü olacak kadar üst kalite değil ama genelden biraz sıyrılıyor.

Buradaki modele tam uyacak bir karakterde, şapka da firmanın opanama modeli.
 
Basenotes’taki şikayetlerin önemli bir kısmı kokunun çok bayık ve tatlı bir koku olduğu yönünde. Evet bu bir bakıma doğru. Tatlı bir parfüm orası su götürmez. Ancak çok az miktarlarda uygulanırsa gayet tatminkar bir koku ortaya çıkıyor. Lolita lempicka, a*men gibi kokular bayık olmuyor da panama nasıl bayık oluyor bu kişilerce anlayamıyorum. O bayıksa öbürü de bayık. Parfümde benim beğenim gayet doğal notaları ve kaliteli bir kokuya sahip olmasıydı. Yani kaliteli kokuyor. Açılış çok belirsiz bir turunçgil ve çiçek karışımı şeklinde. Sonra çabukça odunsu bir kokuya dönüşüyor. Yoğun bir kaşmir, silhat, misk ve amber kokusu var. Eğer bu tarz yoğun amberli, hani sanki ballıymış gibi kokan kokuları seviyorsanız kış aylarında severek kullanabilirsiniz. Karanfil notası çok vurucu değil ama kuvvetli. Kaşmirin bir karışım olduğunu yazmıştım. Vanilya, sedir, amber, misk gibi notaların karışımını andıran tatlımsı, sandal ağacımsı, bazen kadifemsi bir koku. Panama kaşmir'i nadir olarak iyi kullanan parfümlerden. 

Özetle; evet yarı bayık, açılışı orta, ortalar kuvvetli bayık, oturunca gayet güzel ayarında bir koku. Körlemesine alınacak bir koku değil. Kalite hissiyatı veren kokusu ve pek bilinmemesiyle genelden sıyrılıyor. Daha hafif karakterli ama tütüne baskın bir muadili; versace dreamer.

Fark edilirliği ortalamanın biraz altı. Kalıcılık ise çok çok iyi. Sabah 9 civarında sıktığım koku, öğleden sonra 4 civarlarında daha ortalama hatlarıyla kumral tenimde hissedilebiliyordu. Yani tam kalıcılık fetişistlerine göre bir koku. Ayrıca bu kalan koku; oturmuş güzel olan hali. İdeal yaş gurubu 25 ve üzeri. Kışlık, gün boyu kullanılabilecek bir parfüm. Özellikle bu tarz balımsı tatlılıktaki oryantalleri sevenlererin denemelerini tavsiye ederim.

19 Mayıs 2013 Pazar

Saklı Notalar facebook'ta

E artık zamanı gelmişti fb' de bir sayfa açmanın. İlerleyen zamanlarda güncel ve gelecek haberlerini takip edebileceksiniz.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005931788564&fref=ts

iyi okumalar.

Bir rica..

Merhabalar

malum artık sosyal platformlar çok yaygınlaşmışken internette her şey çok hızlı yayılabiliyor. Ancak son 1 yılda Saklı Notalar beklediğim oranda yaygınlaşamadı. Bu bakımdan sizlerden beğendiğiniz yazıları çevrenizle paylaşarak saklı notalar'ı daha bilindik bir hale getirmemde yardımcı olmanızı rica ediyorum. 

Bunun dışında siteye uygun olacağını düşündüğünüz şarkıları hala önerebilirsiniz. Çalma listesi bir yana, yeni bir şeyle keşfetmekten memnuniyet duyuyorum. Site ile ilgili beğenmediğiniz kısımlar varsa her zaman yazabilirsiniz. Bu gibi dolu bloglarda radikal değişiklikler yapmak çok zor oluyor, çünkü en basitinden yazı alanı genişliğini bile değiştirseniz bütün kayıtların hizalama düzeni bozuluyor, tek tek yenilemek zorunda kalıyorsunuz ki bildiğiniz gibi 200'den fazla kayıt var şu anda. Başka bir temaya geçmek'de aynı şekilde sıkıntılı. Yine de yazı tipi, tema, müzik, yerleşim gibi konularda rahatsız eden konular varsa yazın, düzeltmeye çalışırım.

İncelemelerime yorum yazmaktan, eleştirmekten çekinmeyin, unutmayın parfümde hiç kimse otorite olamaz, çünkü tamamen kişisel beğenilere göre değişir, benim de öyle bir iddiam yoktur, kendi değerlendirmelerimi paylaşarak kılavuz olmaya çalışıyorum sadece. Sizler de parfüm hakkındaki kendinize göre fikirlerinizi, eleştirilerinizi yazın. Hepsini okuyorum.

Son olarak parfüm tavsiyesi istemeden önce ana menüdeki "parfüm önerileri" sayfasını incelediğinizden emin olun. 

İyi okumalar..

17 Mayıs 2013 Cuma

Parfümseverlere iyi haber

Merhaba sevgili okuyucular;

yeni ve beni memnun eden bir keşfimden bahsetmek istiyorum; Decant Shop. Mutlaka hepiniz bir şekilde parfüm sample ve decant'larını yani ufak deneme boylarını bir şekilde edinmeye çalışıyorsunuzdur. Malum bazı parfümler körlemesine almak için riskli ya da çok pahalı olduğu gibi, bazı parfümler de artık üretilmediğinden ancak az miktarlarda bulunabiliyor. Bundan dolayı dönem dönem hepimiz 5-10ml' lik decantlar ya da daha az ml'li samplelar arayışına giriyoruz. 

Decant Shop Amerikada, Chicago'da kurulmuş bir online sample satış sitesi. Peki nedir diğer sitelerden farkı? Kurucusu; bizler gibi parfüm meraklısı bir türk. Evet; açıkcası bir amerikan decant sitesinde bir türk görünce çok şaşırdım başta. Aynı şekilde de memnun oldum. Sahibi Emrah bey gayet ilgili, aynı bizler gibi parfüm hastası. Sitede normal moda markalarının ürünleri bulunduğu gibi, az bulunan niche markaların modelleri de var. Ben hizmetten oldukça memnun kaldım, parfümler baloncuklu zarfta, gayet güzel şişelerde, her biri etiketleriyle özenli şekilde paketlenmiş olarak geldi. Ayrıca Emrah beyle konuştuğumda Türkiyedeki parfümseverlere özel 50$ üzeri alışverişlerde ücretsiz kargo imkanı sunuyor ve "DecantShopTR" kodunu girdiğinizde de %5 indirim alınacağını söyledi. Hem bu fırsatlar, hem de sahibinin de bir türk olmasından dolayı ben burayı tuttum. Memnun da kaldım. Fiyat vs meselelerine değinmeyeceğim www.decantshop.com adresinden kendiniz incelersiniz. Gayet sevindiğim bu keşfi sizlerle paylaşmak istedim.

İyi okumalar..

16 Mayıs 2013 Perşembe

Gerani - Gerani Pour Homme (1999)

"alışılmış parfümlerden sıyrılan ilginç bir italyan parfümü.." 



Gerani ülkemizde de, yurt dışında da pek bilinen bir parfüm değil. Gerani 1962' de Silvio ve Giuliana Marchini Gerani tarafından kurulmuş bir italyan moda firması. Firmanın kendi adını taşıyan tek parfümü ve artık üretilmiyor. Bulması da oldukça zor. Öyleki size gösterecek güzel bir fotoğrafını bulmam bile mümkün olmadı. 99 çıkışlı parfüm aromatik fujer tipinde. 

Gerani pour homme' un harmanı:

üstte: bergamut, mandalina, ozon notası, yeşil notalar
ortada: menekşe, yasemin, siklamen, sardunya
altta: sedir, sandal ağacı, tonka fasulyesi, silhat, amber, misk

notalarından oluşuyor. Harmanda sentetiklik yok. Köşelilik de bulunmuyor. Notaların yoğrulması genel olarak başarılı olmuş. Karakter olarak oldukça karışık, farklı bir karakteristiği var ki italyanlar bu tip parfümler yapmayı çok seviyorlar. Biraz ondan biraz bundan, çeşitli tarzların karışımı gibi, net bir aromatik fujer diyemeyiz, aromatik ve odunsu notalar da dolgun. Bu açıdan harmanı orijinal buldum. 99 çıkışlı ama 90'ların başı parfümler oturaklılığında ciddi ve efendi bir koku.

Kokusuna geldiğimizde; dediğim gibi net bir fujer değil. Birkaç farklı tarzın birleşimi gibi. Açılışı kuvvetli ve yarı ekşi/tatlı bir turunçgil karışımı şeklinde. Ardından araya başta menekşe olmak üzere diğer çiçekler giriyor. İlk başta karmaşık kokuyorlar ama sonra dengeleniyorlar. Uzunca bir süre geçtikten sonra alttaki temel notalar gayet güzel bir uyumla ortaya çıkıyorlar. Bu hali bazen buruk bazen tatlımsı. Özellikle sonradan ortaya çıkan amber ve odun karışımı oldukça güzel yoğrulmuş. Turunçgil, yeşil, koyu, canlı, odunsu, buruk, net. Böyle karmaşık bir koku. Beni pratik düzenli kullanımında çok memnun edecek kadar beğendiremedi fakat farklı yapısını taktir ettim.


Özetle; bazen canlı, bazen koyu sürekli sizinle oyun oynayan, alışılmış parfümlerden sıyrılan ilginç bir italyan parfümü Gerani. Bazen aromatik, taze baharatlı italyanlar gibi, bazen çiçeksi, bazen koyu buruk yeşil aromatikler gibi davranıyor. Belki normal kullanıma çok uygun değil ama oynak yapısı ve artık üretilmemesiyle bir koleksiyon parfümü olarak oldukça çekici.


Fark edilirliği bende düşüktü, tene yakın kalmayı seviyor, kalıcılık ise ortalama üzeri. Uygun yaş grubu olarak 30 ve yukarısını tavsiye ediyorum. Daha ziyade bir sonbahar ve kış kokusu. İlkbaharın ilk serin günlerinde de kullanılabilir. Kullandığım parfümler arasından farklı yapısıyla sıyrılan birkaç parfümden biri olan Gerani Pour Homme' u bulunma zorluğunu da hesaba katarak; düzenli kullanımından ziyade, bir koleksiyon amacı olarak ciddi parfüm severlere öneririm.

Clinique - Happy (1999)

"temiz, duru bir havası var Ama buna rağmen canlı değil.." 


Hazır havalar ısınmışken biraz daha hafif bir şey yazayım dedim. Normalde artık belirli bir çıtanın altındaki markalardan inceleme yazmamayı tercih ediyorum. Clinique de bu markalardan. Parfüme yönelik bir üretici değil ve parfüm dünyasında da iddiası yok. Ancak özellikle ülkemizde 2-3 sene önce bir patlamayla çok adı duyulmuş, popüler hale gelmiş bir parfüm oldu. Hal böyle olunca bir şans vermek istedim. Happy 99 çıkışlı aromatik turunçgil kokusu. 

Happy' nin harmanı:

üstte: misket limonu, limon, mandalina, yeşil notalar, deniz notası
ortada: frezya, yasemin, müge, gül
altta: servi, sedir, öd ağacı, misk

notalarından oluşuyor. Harman olarak yüksek kaliteli bir parfüm diyemem. Ucuz bir parfüm imajı veriyor. Avon' dan biraz hallice. Sentetiklik az ve pek rahatsız etmiyor. Sakin ve durağan bir yapısı var. Bu hem koku hem de harman olarak böyle. Bundan dolayı çok kısa sürede sıkıcı hale gelebiliyor. Harmanda yazan notaları net şekilde almıyorsunuz, genel olarak karışmış koyu bir turunçgil kokusu hakim. Köşelilik ya da vuruculuk yok.

Happy fresh turunçgil bir koku. Biraz Avon full speed’i andırıyor. Ancak ondan önemli farkları var. Birincisi onun gibi sadece sıkıcı bir mandalina kokusuna sahip değil. Altta sucul yeşil notalar ve sonraları çok hafif odunsu notaları alabiliyorsunuz. Yine full speed’in sanki fırınlanmış mandalina kokusunun aksine bu daha fresh ve taze kokuyor. Ben bunu daha kaliteli esanslar kullanılmış olmasına bağlıyorum. Gayet taze ve temiz bir kokusu var. 

Aslında turunçgil kokusunu kim sevmez değil mi? Ama clinique bunu o kadar bayağı ve sıkıcı yapmış ki daha ilk günden sıkılıyorsunuz. Bir turunçgil bir az daha baharat ya da aromatiklerle lezzetlendirilmeli ki sıkmasın. yoksa mandalina kokusunu hepimiz çok severiz ama parfüm olarak sıktığımızda yarım saatten sonra bir özelliği, çekiciliği kalmaz. Happy'de de bu var. Harmandaki o diğer notalar çok zayıf ve etkisiz, ana tema mandalina, portakal kabuğu karışımı bir koku. Şu net, kötü bir kokuya sahip değil. Ama çok sıradan. Temiz, duru bir havası var Ama buna rağmen canlı değil.


anatema budur

Özetle hafif, sade, temiz bir turunçgil kokusu. Çok kaliteli ya da matah değil. Birkaç sene önceki fiyatlandırmalarıyla avonlardan biraz pahalı olarak satılan parfüm için denenebilir diyordum, ancak şu an normal moda markalarının parfümlerine yakın fiyatlardan satıldığını görünce kesinlikle değmez diyorum. Özellikle konu turunçgil parfümü olunca. En temel ve basit mimarili parfümlerden olan turunçgil parfümleri ne yazık ki alırken en kuvvetli seçiciliği ve dolu cüzdanı tercih ediyorlar. Bu tip kokularda ekonomiğe kaçarsanız sonuçları vasat olur. 

ne yazık ki böyle dinamik bir koku değil

Fark edilirliği fazla değil, ilk açılış oldukça dolgun ve canlı ama hemen sonrasında çabuk sönümleniyor ve kalıcılığı da oldukça vasat. Yani sık sık tazelenmesi gereken bir koku. Yaza ve bahara gayet uygun. Ancak 16-18 yaşındaki genç parfümseverler için güzel bir yaz kokusu diyebilirim. Yine de o kadar para verilecekse daha başarılı turunçgiller alınmalı. Ben gene de böyle sık tazelemeye razıysam, muhteşem meyveli kokusuyla escada sentiment’i buna tercih ederdim. Ancak dikkat edin eski bir üretim edinmeye çalışın, onun da yeni üretimleri oldukça sentetik. TH Tommy bile daha başarılı bir turunçgil. Saf, basit bir turunçgil isteyen çok genç bir parfümseverseniz bir deneyebilirsiniz, onun dışında kalan kimseye önermiyorum, hele ki güncel fiyatlarıyla. Bu parfüm bana göre günümüzde 50-60 lira civarını geçmemeli.