Sayfalar

1 Aralık 2012 Cumartesi

Loewe - Loewe Pour Homme (1974)

"Tuscany gibi bileğinizi koklamaya doyamayacağınız parfümlerden.." 



Sıradaki parfümümüz, 1846' dan beri dericilik işinde olan ve deri giyim/aksesuar alanında nam salmış ünlü İspanyol moda evi Loewe' nin 74 çıkışlı ilk parfümü olan Loewe pour homme. Siz ellerinizi kovuşturmaya başlamışken, ben de parfümün bir aromatik fujer olduğunu belirterek heyecanı arttırayım. Önce harmana bakalım.

Loewe pour homme' un harmanı

üstte: bergamut, petitgrain, limon, lavanta, biberiye
ortada: silhat, kabe samanı, sardunya, sandal ağacı, ada çayı, karanfil
altta: amber, misk, meşe yosunu, tonka fasulyesi, deri 


notalarından oluşuyor. Döneminin klasik harman yapısına ve zenginliğine sahip. Yine lavanta, sardunya, meşe yosunu klasik fujer dizilimine de sahip. Bunlardan dolayı yabancılık çekmeyeceksiniz. Harman kalitesi tam 70'lere yakışır kalitede oldukça yüksek. Algılanan notaları tek tek ve doğal, temiz biçimde algılayabiliyorsunuz. Burnunuzu yoran, sentetiklik yapan bir nota, harmanda köşelilik yok. Karakteristik olarak tam 70'ler beyefendi kokularıyla 80'ler maskülen kokularını arasında. Yani ne 70'ler parfümleri kadar klasik bol baharatlı aromatik ya da şipre diziliminde değil, ne de 80'ler fujerlerinin baskın lavantalılığında değil. İki tarzdan da güzel yönleri alıp kombine etmiş. 

Koku açılışı; zengin ve taze bir limon eşliğinde, ada çayı ve sardunya şeklinde. Limon ilk başta mayhoş ve çok taze. Zaman geçip koku oturdukça limon kokusu sanki limon şekeri bir kokuya dönüşüyor. Tüm parfüme limon notası hakim. Tabi ki çiğ değil oturaklı sicilya limonunu andıran bir limon. Böyle deyince eau sauvage, tuscany tarzı bir limon kokusu düşünün. Tatlı, ekşi, olgun. Bu ada çayı sardunya, bol limon karışımı bana ilk başta acqua di parma'yı da anımsattı. Açılıştan 15-20 dakika sonra parfüm oldukça kısa süreliğine Tabac sabunsuluğunda klasik berber dükkanıvari bir koku salıyor. Ama bu keyfini yaşamak için çok derinden ve ancak birkaç dakikalığına sürüyor. Zannediyorum ondan da sandal, ada çayı ve karanfilin etkisi var. Karanfil böyle çok ufak dozlarda kullanıldığında çok stratejik bir nota olabiliyor. 


Orta harman da oturduğunda amber, misk, yosun notaları kokuyu biraz daha kombine bir hale getiriyor. Deri de çok azıcık tat katıyor. Ama bu detaylar yakın mesafeden alınıyor. Uzaktan, oturduktan sonra limon şekeri gibi tatlımsı, klasik tip maskülen koku salıyor. Evet koku klasik bir maskülen koku. Ağır ya da sert değil. Tuscany gibi bileğinizi koklamaya doyamayacağınız parfümlerden. Eski kafa da değil ve iyi övgüler alıyor. Beğenmeyen görmedim. Buraya kadar her şey güzeldi ama bir sıkıntı var; evet zayıflığı. Ne yazık ki bu çok güzel kokan koku açılıştan kısa bir süre sonra sönümlenmeye başlayan, bundan dolayı atak olamayan, kendini çok gösteremeyen bir koku. Kalıcılığı ortalamanın üzerinde ama ömrünün ilk yarısında oldukça zayıflamış oluyor. Güzel kokusunu üstünüzde duymak için sık sık tazeliyorsunuz ve durmadan keşke biraz daha kendini gösterecek bir fark edilirliği olsaydı diyorsunuz. Bu sıkıntı benim yıllardır safari ve polo crest gibi kokulara alternatif bulamamamın temel nedenlerinden. Yine de sırf bu yüzden bu parfüme yazık edilmez. 


Özetle, koku, harman, karakter olarak 70 ve 80'lerin maskülen klasik yapılı erkek parfümlerini sevenleri mest edecek güzellikte tam kıvamında bir parfüm Loewe pour homme. Biraz rive gauche alın bunu eau sauvage ile karıştırın, iki damla da tuscany katın işte size loewe ph. 

Fark edilirlik ilk yarım saat iyi, sonrasında ortalama altı. Kalıcılık ortalama üzeri. Yumuşak ve hafif yapısından dolayı 20' den itibaren bile kullanılabilir. Çok sıcak yaz günleri dışında her zaman her ortam ve günün her anı kullanılabilir, sık tazelemek sorun olmayacaksa genel kullanıcılara denemelerini tavsiye ediyor, klasik maskülenleri sevenlere ise kaçırmamalarını öneriyorum. 

7 yorum:

  1. Harika bir blog ama çok geç güncelleniyor. Hep yanı yazıları okuyoruz. Tom Ford parfümleri ne zaman yorumlanacak? Dior'un kadın parfümlerini yorumlayamayı düşünüyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Blogumda sadece erkek parfümlerini yorumluyorum. Bildiğiniz gibi iki blogum var, öğretim görevlisi olduğumdan gün içinde üniversitede oluyorum, haftasonu sınıv görevlendirmeleri de binince her zaman yazamıyorum. Blogda 200den fazla parfüm incelemesi bulunmaktadır.

      Sil
  2. Ben hepsini okuduğum için yeni yorumlar bekliyorum :) Bu arada Dior Homme'un eski ve yeni sürümünü karşılaştırmalı yazsanız ne harika olurdu. Ben mi hassasiyet gösteriyorum, yoksa iki koku gerçekten farklı mı bilemedim. Eski sürümü aradığımı söylediğim an, onlar zaten aynı kokular. Sadece boru rengi siyah oldu diyorlar. Yeni sürümde canım parfümü kola misali asidik bir şeye dönüştürmüşler. Plastik ve asit kokuyorsunuz gün boyu. Eski sürümdeki lüks hava gitmiş. Uzman olmadığım için psikolojik mi diye düşünmeden edemiyorum. Umarım en kısa zamanda yorumlarsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modern Talking; Dior Home' e yazık ettiler ! Gerzekler sanki çok iyi birşey yapmışar ? Bu arada kime sorduğun çok önmeli ? Eğer satış elemanın cevabını dikkate alırsan, bırak iyi vir parfümu Jagler'e düşersin ! :) Eski Home'mazide kaldı...; ???

      Sil
    2. Haklısın Emin, güzel koku kimin umrunda? Mahvettiler canım parfümü. Yazıklar olsun Dior'a!!

      Sil
    3. Dior home eskiden cok tarzim olmamasina ragmen kullandim ve bir ara sikildim, ancak bir kis gununde bilegime sikmistim o gun cok luks bir koku gelmisti burnuma. Ama simdi eser kalmadi bence.

      Sil
  3. Bu parfümü çok seviyorum. Elimdeki decant bitti bitecek. Türkiye'de de yok. :(

    YanıtlaSil