21 Mayıs 2011 Cumartesi

Christian Dior - Fahrenheit (1988)

"eskisi efsane, yenisi oldukça başarılı olan bir parfüm fahrenheit.."


Ne söylenebilir ki? O fahrenheit. Polo gibi bir klasik. Aslında onu hepimiz biliyoruz, hepimiz fahrenheitız. Bilmeyeni çok az olan, ama ben parfümle ilgili bir insanım diyen birisinin de bilmemesi neredeyse ayıp olan kokulardan. Peki böyle bir giriş üzerine, Fahrenheit çok mu iyi bir parfüm? Evet, bir bakıma..


Çıktığı yıldan itibaren popülerliğinden hiç kaybetmeyen, çok yoğun sabit bir hayran kitlesi olan,  erkek parfümleri arasında kendine has, en karakteristik kokulu parfümlerden biri olan fahrenheit 88 çıkışlı bir odunsu çiçeksi misk. Zaten odunsu çiçeksi misk deyince orada bir duruyoruz. Bu parfümlerin genel, çiçeksi, yumuşakbaşlı karakterleri genele ulaşmalarında çok büyük bir faktör. Fahrenheit da hanımeli gibi mis kokulu bir çiçeği harmanında barındıran çok nadir birkaç erkek parfümünden birisi.  Ancak ne yazık ki Dior bu harika parfümde tahminen 2000'lerin başında yeniden formülize etme yoluna gitti ve tüm yapısını bozdu. Ha güncel fahrenheit kötü bir parfüm değil ama kesinlikle eskisi gibi değil.

Fahrenheit' ın harmanı:

üstte: mandalina, lavanta, geyik dikeni, muskat, sedir, bergamut, limon, papatya
ortada: hanımeli, karanfil, sandalağacı, menekşe, yasemin, müge, sedir
altta: deri, tonka fasulyesi amber, silhat, misk, kabe samanı, asilbent, mastik sakızı


notalarından oluşuyor. Orjinal bir harman olduğunu görüyorsunuz. Üstte alışıldık turunçgillerin yanında muskat ve geyik dikeni gibi farklı notalar. Hemen altlarında bir sürü kremsi kokuya sahip beyaz çiçekler ki aralarında favorim hanımeli de var. Daha alta indiğimizde hem tonka, silhat gibi tatlımsı notalar, hem mastik, asilbent gibi kremsi ve şekersi tatlılıktaki reçineler. Bunlara bakınca kokunun da ne kadar orjinal olduğu anlaşılıyor. 

Kağıt üzerinde tatlımsı, kremsi, çiçeksi bir koku gibi görünen parfüm bu tahmine oldukça yakın bir kokuda. Fahrenheit harmanı tam homojen olan parfümlerden, tek tek notaları değil, bir bütün olarak kokuyu algılıyorsunuz. Kokusunda açılıştan uçuşa fazla bir değişim olmuyor. Bu bakımdan lancome hypnose' a benziyor. Harman son derece kaliteli ve temiz. Kesinlikle en ufak bir burukluk, acılık, ya da şekerlilik yok. Ancak gelelim eski versiyonla yeninin farkına.


Öncelikle yeni versiyonun da oldukça başarılı ve orjinal fahrenheit kokusununa % 90 oranında yakın olduğunu belirteyim. Peki farklar neler? İlk olarak 90 ve 80 lerdeki versiyonların kokusu daha dolgun, yoğun, kendini gösteren yapıda. Güncel versiyon sönük olmasa da buna göre biraz daha cılız kalıyor. 

Asıl önemli konu olan koku kısmına gelirsek; yeni versiyon bazılarının yanık asfalt, benzin kokusu gibi benzetmelerini alacak şekilde daha yoğun asilbent ve mastik karışımına sahip. Üst notalardaki turunçgiller biraz daha azalmış, çiçek notaları biraz daha geri kalmış halde. Dolayısıyla koku biraz daha reçinemsi, kremsi tatlılıkta bir hale gelmiş. Fahrenheit' ın bugün daha turunçgilli pek çok varyasyonunun olduğunu düşünürsek Dior'un bu yeniden formülize işini, bu yeni versiyonlara kapı açmak için para hırsıyla yapmış olma ihtimalini düşünmek istemiyorum. Orjinal versiyona gelirsek, onda üstteki taze turunçgiller daha fazla, çiçeksi notalar daha canlı ve dolgun, reçineler az. O alışılageldik yumuşak, tatlımsı-salatalığımsı kokuya sahip. Tatlılık daha geri planda. Günceli ise daha yanık reçinmesi kokuya sahip. Fakat bu bir karakter farkı. Genel koku olarak hala yakınlar. Ama fahrenheit' ı bilen herkes orjinal versiyonu ister. Yeni versiyonun biraz daha cılız ve az kalıcı olması da cabası. Fakat hala oldukça fark edilir bir koku. Yukarıdaki şişe güncel versiyon. Altta orjinal versiyonu görüyorsunuz.




Fahrenheit'ın kokusu eskiden 4 mevsime uygun bir kokuyken, şimdiki halinde artık daha ziyade sonbahar, kış kokusu haline gelmiş durumda. Eskisi genelin beğenisine uyacakken, güncelindeki yanık reçinelerden dolayı bilmeyenlerin öncelikle denemesi daha iyi olacak kokulardan. Yoğun çiçekli olmasına rağmen asla feminen olmayan, ama bununla beraber maskülen de olmayan koku bu sayede modernliğini hiç kaybetmiyor. Her zaman zinde, canlı, mutlu bir ruh haline sokmayı başaran yumuşak bir koku.  Karakteristik kokusuyla bir kere tanıştıktan sonra beyninize kazınacak , bir daha nerede duyarsanız duyun hemen tanıyacağınız bir parfüm. 


Peki günceli biraz daha farklı yapıda dedik. Aslını aratıyor dedik ne yapacağız? Üç seçeneğiniz var. En zoru ebay gibi platformlardan parfümün "vintage" versiyonlarını almak 2000 öncesi şişelerden aldığınıza emin olmalısınız. Hükümetin çıkardığı gümrük yönetmeliği gereği artık yurtdışından parfüm alamayacağınıza göre, oradan gelen bir yakınınızla getirtmelisiniz. Hayat ne kolay..İkinci ve daha kolay yöntem minyatürlere bakmak. 5-15ml arası minyatürler genellikle çok satılmadığından eski parfümlerin orjinal versiyonlarını bu yolla bulmak daha kolay oluyor. Son olarak ilginç bir şekilde size açık parfüm önereceğim. Şaşırmayın. Reklam olacak ama bargello parfümeri, genellikle fahrenheit' ın eski versiyonuna oldukça yaklaşmış durumda. Belirgin bir sentetikliği, kötülüğü bulunmayan parfüm, gayet taze ve hafif yapıda ayrıca kalıcılık ve fark edilirlik değerleri çok başarılı. Ucuz fiyatını da düşündüğümüzde güncel versiyonu size yanık asfalt vs benzeri kokuları hatırlatıyorsa en kolay çözümünüz açık versiyonunu almak. Bu herhalde önereceğim ilk ve tek açık parfüm önerisi olacaktır. Ancak dp değil, bargello, dp'nin versiyonu oldukça kötü bir kopya. 

Sonuç olarak eskisi efsane, yenisi oldukça başarılı olan bir parfüm fahrenheit. Odunsu çiçeksi misk kokularını seven herkesin mutlaka bir kez denemesi gereken bir parfüm. Herkes tarafından kokusu iyi bilinmesine rağmen, her türlü ortamda hala kabul edilen evrensel kokulardan. Klişeleşmesi mümkün değil gibi görünüyor. Aftershave balzamı çok daha hafif, salatalıksı güzel bir kokuya sahip ve yaz için ideal bir dip not olarak iliştireyim.


Güncel versiyon üzerinden konuşursam kalıcılığı iyi, fark edilirliği çok iyi. Uygun yaş grubu 16 ve üzeri. İdeali 18-25 arası. Sonbahar ve kış en uygun zaman. Ancak çok sıcak olmayan şu günlerde gayet güzelce kullanılabilir. Kendini açıkca göstermeyi seven bir koku olarak bir dış mekan kokusu. Her türlü haraketli, eğlenceli ortama uygun, bunun yanında sakin, ciddi durumlarda da sorunsuz. Güncel versiyonu denemenizi, eski versiyonu ise bulursanız mutlaka almanızı tavsiye ederim.


28 yorum:

  1. efsane, başka ne denirki ??

    YanıtlaSil
  2. o ilkokul hocamda duyduğum, o dünyanın gelmiş geçmiş, hatta gelebilecek en güzel parfümü olarak anılan parfümü biyerlerden bir şekilde bulma fırsatım olsa.. özgün bey, 90 ların ortalarında bu kokuyu koklamadıysanız, siz çok çok önemli bir parfümü hiç tanımadınız:)
    öyle elegan bir kokuydu ki, onu kokladıktan sonra her parfümde bir falso, bir abartı, bir hoyratlık bulurdu insan:)

    YanıtlaSil
  3. tamamını şimdi okudum. anlaşılan sizde kullanmışsınız

    YanıtlaSil
  4. Evet eski fahrenheit'ı herkes gibi bende özlüyorum.

    YanıtlaSil
  5. tahmin ediyorum:) bu arada eğer bir yerlerden bir şekilde bulup hele de beğenirseniz, adım ışık güney, face inizde kayıtlıyım bana da haber verirsiniz:)

    YanıtlaSil
  6. eskisiyle yenisi arasındaki farka yüzde doksan benziyor diyerek çok iyimser yaklaşım sergilemişsiniz ama bence arada uçurumlar var yenisini kokladığım zaman ki ilk tepkim bir şoktan ibaretti bu çok kötü bir kabus olmalıydı dedim, bir parfümün notalarıyla bu kadar oynanamazdı 4 yıldan bu yana bargellodan alıyorum umarım bargello da yeni versiyonunu örnek alıp fahrenheit ı değiştirmez yoksa kendimi kimsesiz bir çocuk misali gibi hissederim zannederim

    YanıtlaSil
  7. İlk olarak oldukça başarılı ve yeni keşfettiğim bir blog=)

    1-Dior Homme ve Dior Homme İntense parfümleri yorumlayabilir misin?

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Fahrenheit 32 parfümünü de denediyseniz incelemesini yazar mısınız?

    YanıtlaSil
  9. Şu an sırada çok parfüm var, zaman ayırabilirsem incelerim.

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Bloğunuzda yaptığınız paylaşımları takip ediyoruz. Burun ameliyat estetik olarak size paylaşımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  12. Üstad bişey sormak istiyorum eski şişe Vapo olarak geçiyor doğrumudur yoksa yenisi midir o?
    Bayram KUNDAKÇI

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vaporisator demek, sprey demek. Eski yeni alakası yok. Ben bulabildiğim her zaman sprey yerine dökme tercih ediyorum. O şekilde parfüm daha iyi analiz ediliyor. Sprey, püskürtürken yapısını biraz bozuyor gibi harmanın.

      Sil
  13. Anladım. Vallahi hiç aklıma gelmeyecek bir şey, iyi ki varsın..

    YanıtlaSil
  14. Özgün Bey, iyi günler.

    Acaba Dior'un Jules parfümünü inceleme şansınız oldu mu, eğer denediyseniz yorumunuz ne olurdu?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sanırım kullanmıştım şimdi tam hatrayamadım. Baya eskilerden ağırca bir parfümdü diye hatırlıyorum. Hafızamı biraz zorlamam gerekecek.

      Sil
  15. Muhteşem bir Dior klasiği. Neyazıkkı bugünlerde böyle parfümler tek tük çıkabiliyor ? Fahrenheit çok eskilerde kullandığım bir parfüm çok severek kullandım. Sadece bir nedenden dolayı uzak kaldım bağzen harmanından dolayı miğdemde bağzen yanma olurdu sıkınca ! Evet, evet ama sanırım biraz fazla sıkardım eskiden ama şimdi tekrar alıp biraz izdüşüm yapayım artık 36 yaşı doldurdum az sıkarız :)

    YanıtlaSil
  16. Fahrenheit Aqua yı tek geçerim bu seride

    YanıtlaSil
  17. Açık parfümerilerde o kadar çok tutulmuş ki 13-14 yaşındaki yeni ergenler bile çok kullanıyor günde çakmasını 2-3 kişide kokusunu alabiliyorsunuz.

    YanıtlaSil
  18. Öncelikle merhaba.Size bir sorum olacak.Kenzo Pour Homme ile Kenzo Homme arasındakı fark nedir,fark varmıdır?Ve Xeryus Rouge(KIRMIZI)Dior Fahrenheit,Kenzo Pour Homme bu parfümler arasından öneriniz nedir,kalıcılık farkedilirlik bakımından.yorum ve yardımlarınızı bekliyorum.saygılar.

    YanıtlaSil
  19. Yasli amcam bile fahrenheit kokuyor.piyasada tom ford,bvlgari,creed gibi devler varken bu parfum artik doksanlarin parfumu olur.kullanmadim hic bir zamanda kullanmam

    YanıtlaSil
  20. Fahrenheit. bir baş yaptırır. Parfumlerin mercedesi dir o bir efsana. Arkadaşlar. Eski yenisi farki yok sadece biraz eski versiyonunda.benzine benzetilen o koku giderilmiş. Eskiyibilmiyen pek. Fark etmez o bir evsefsanedir.

    YanıtlaSil
  21. Arkadaşlar 1988 harmanı satılıyor burada ben bi tane aldım gerçekten çok hoş yeni harmanındaki benzinimsi koku yok. Fahrenheit parfüm dünyasının gelmiş geçmiş en özgün yapıtıdır!

    http://urun.gittigidiyor.com/kozmetik-kisisel-bakim/christian-dior-fahrenheit-edt-1988-harmani-153285038

    YanıtlaSil
  22. Yıllar önce bu parfümü kullanmaya başladım ama bu parfüm çok başka ne zaman yeni bi parfüm almak istesem son noktayı bu parfümde buluyorum yine bunu alıyorum. Eski versiyonu başlangıçta çok ağırdı ama açılınca noluyo lan çok efsaneymiş felan diyosun yeni versiyonu ise direk 2. kısımdan açılmış olan kısımdan başlıyo

    YanıtlaSil
  23. açık parfüm

    bende parfüm alırken ince detaylara değinmişler. Koku ve parfüm olayı benm için çok değerli. Yazı için teşekkürler. ALBERTO SEGO parfüm markası şu an favorim. Orjinale gücümüz yetmiyor. Makalede belirtilen modelin de harika şekliyle kendilerinde bulunmaları benim için avantaj oldu.

    YanıtlaSil