Sayfalar

30 Ocak 2011 Pazar

Salvador Dali - Salvador Dali Pour Homme (1987)

"deri temalı, miskli, kirli, hayvansı bir koku salvador dali. Tıpkı Kouros gibi.."  



Otomobil markalarının parfümleri konusundaki fikirlerimden sonra ünlü bir ressamın adıyla yaratılan bu parfüm markasına nasıl yaklaşabilirdim? Bilmiyorum, açıkcası hiç bir fikrim yoktu. :) Ancak parfüm beni memnun etmeyi başardı. 87 çıkışlı parfüm oryantal fujer tarzında ve deri temalı. 

Salvador Dali Pour Homme' un harmanı:

üstte: lavanta, bergamut, fesleğen, adaçayı
ortada: yasemin, inci çiçeği, sardunya
altta: deri, sedir, amber, silhat, meşe yosunu, vanilya, sandal ağacı

notalarından oluşuyor. Alt notalarına şöyle bir bakınca sağlam bir parfüm olduğunu anlamışsınızdır. Zaten harmanına bakmasaydık bile, 80ler çıkışlı, deri temalı bir parfüm deyince akan sular duruyor. Çünkü şöyle bir baktığımızda tüm zamanların en kaliteli erkek parfümlerinin hiç de azımsanmayacak bir kısmının bu tipte olduğunu görüyoruz. Ha, her ne kadar salvador dali gelmiş geçmiş en iyi erkek kokularından biri olmasa da, çok iyi bir ağırtop. Detaylara girmeden önce harmanını değerlendirirsem, dönemine göre bizi şaşırtmayacak şekilde son derece doğal, kaliteli, dolgun, vurucu bir harmana sahip. Harmanının gayet iyi dengelendiğini söyleyebilirim. Özellikle herhangi bir nota ortaya çıkıp rahatsız etmiyor. Dali kuvvetli, hatta oldukça kuvvetli bir parfüm. Kouros' a çok yakın. Başka incelemelerinde çoğunlukla kouros'tan dahi daha kuvvetli olarak gösterilse de ben o kadar bulmuyorum. Evet fark edilirliği neredeyse kouros kadar var, ama onun kadar vurucu değil. Asi ama saldırgan değil. Kouros pimi çekilmiş bomba gibi. 


Kokusuna gelirsek deri temalı, miskli, kirli, hayvansı bir koku salvador dali. Tıpkı Kouros gibi. Açıkcası ikisi koku olarak çok yakınlar. Fark olarak salvador dali kourostaki balımsı tatlılık yerine, biraz daha deri notasına yönelmiş ve kouros' a göre biraz kuru, pudramsı bir parfüm. Ama aşırı değil. Kirlilik olarak sanki daha az kirli gibi. Bence günlük olarak kullanırlığı çok daha iyi. Yine çok benzer kokuya sahip Giorgio Beverly Hills'i de işin içine katarsam en kirlileri beverly, en agresifleri kouros, en serserileri dali. Burada serserilikten kastım asi ve kendinden emin yapısı. Evet maskülen, köşeli olmasa da orta sert bir parfüm ama, kullanıcı olarak kouros gibi orta yaşa yakın gruba değil de orta yirmilere uygun.

Bu havayı; kokuya misk ile hakim olan deri notası veriyor. Arada sedir, sandal ağacı, lavanta ve vanilya da hissedilsede asıl olarak hep misk'le kirlenmiş deri notası var. Ve bu deri notası çok güzel bir nota. Eau Sauvage fraicheur cuir' deki gibi klas kalite bir deri kokusu değil, tam olarak eski bir deri ceket kokusu gibi. Dolayısıyla parfüm sizi bu şekilde yönlendiriyor. Parfümü tam olarak hissetmeniz için şöyle yapın derim; karanlık ve yağmurlu bir sonbahar sabahı, eski deri ceketinizi giyin, daliyi sıkın ve yağmurun altında, gereksizce ama çemkirerek dolaşın. İnanılmaz bir moda gireceksiniz. Komik mi geldi. Deneyin, nutkunuz tutulacak. 

Çılgın ressam

Özetle, salvador dali böyle bir parfüm; asi, maskülen, genç işi, laftan anlamaz, başına buyruk. Genç dediysem 17lik tüyü bitmemiş yetimlere göre değil. Kourosa göre daha az tatlı olması, biraz daha rafine yapısı, genel kalitesiyle koleksiyonlarda bulunması gereken bir parfüm. Bu tarz kirli parfümlerde Creed Orange Spice'dan sonra benim gözdem. 

Fark edilirliği ve kalıcılığı ortalama üzeri. Uygun yaş grubu 25-35 arası. Daha üst yaş grubu da kullanabilir. Bana göre ideal kullanım zamanı sonbahar mevsimi. Serin, kasvetli yağmurlu zamanlar. Böyle miskli, hayvansı, maskülen kokuları seviyorsanız oldukça beğeneceğinizi düşünüyor ve denemenizi öneriyorum. Standart bir kullanıcıysanız büyük ihtimalle ağır, eski moda gelebilir, önceden mutlaka deneyin.


11 yorum:

  1. Ne diyeyim sevgili Lord'um yazılarını sabaha kadar okusam sıkılmam.. Kouros pimi çekilmiş bomba gibi yorumu çok yerinde :) Allah sana sağlık sıhhat versin. Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Emin komşu. :)

    YanıtlaSil
  3. Bu arada bu parfümün bir benzerini ararken senin yorumların geldi aklıma. Daha sonra blogunda yeni değerledirmeni gördüm. Kouros almayı düşünüyorum. Drakkar noir aşığı olarak o tarz kokular benim için son nokta :) Tabii Chanel Antaus da var sırada..

    YanıtlaSil
  4. Bu tarz kokulara meraklıysan paraya kıyıp creed orange spice al derim. Verdiğin paraya değecektir, bir daha da bu tarz miskli kirli kokuların defterini kafatmış olursun. Kourostan çok daha iyi ve düzenli kullanılabilir bir parfüm.

    YanıtlaSil
  5. Tamam komşu para sorun değil yeter ki adam gibi koku olsun. Zaten creed'i tartışmaya gerek yok sanırım :) Sağol

    YanıtlaSil
  6. Aksine Creed'^i tartışmaya gerek var. Çoğu parfümü fiyat etiketini haketmiyor. Denediğim 10dan fazla modelden sade birkaçı alınmaya değer. Yarı fiyatına satılan cdgler, guerlainler, hermesler ve bazı gucciler aynı hatta daha üst kalitedeler.

    YanıtlaSil
  7. Hmmm valla dünya kadar parfüm kullandım ama creed kullanmadım ama daha kaliteli iş yapiyorlar sandım ? Demek fiyat = kalite demek değlmiş !!! Özellikle Hermes bu çıtaları fiyatına göre aşiyor ve her kruşunu hakkediyor. Jean-Claude Ellena amca sağolsun :)

    YanıtlaSil
  8. Özgün Bey beni en iyi siz anlarsınız.

    Çıldırmak üzereyim sinirden.Yurtdışından kozmetik ürün getirtmenin yasaklandığını öğrendim az önce.

    Derdim sadece fiyatının uygunluğu değil,Türkiye'de satılmayan bi dünya parfümü getirtip kullanabiliyordum.Artık nereden Drakkar bulurum ben..

    YanıtlaSil
  9. Bu hükümet gitmeden yasaklar bitmeyecek. 22 ağustos 2011 'de gelecek zorunlu internet filtrelerine hazır olun. Hükümet sizin adınıza hangi sitelere girebileceğinize karar veriyor. Filtre kullanmamak suç olacak. İran'a 5 dakika kala insanları bilinçlendirmekten başka yapacak bir şey yok. Güzelim ülkemiz ne hallere getirildi.

    YanıtlaSil
  10. Bu maskülen bir koku ama beğenemedim ben kokuyu.

    YanıtlaSil
  11. Kirli koku ne demek yahu.

    YanıtlaSil