Sayfalar

28 Kasım 2017 Salı

Parfums de Marly - Herod (2012)


"tatlı notaların bol bulunduğu böyle gourmandvari kokularda dengeli, naifçe hazırlanmış yumuşak harmanlara rastlamak  her zaman kolay olmuyor.." 































Parfums de Marly 2009 yılında ilk parfümünü çıkarmış yeni bir niş parfüm evi.  Şu an 25 civarı parfümleri var ve bazı modeller parfüm dünyasında çoktan popüler olmuş durumda. Bir niş üretici olmasına rağmen fazla snob takılmayan bir marka ve parfümleri çoğu niş üreticiye göre çok daha uygun fiyatlı ulaşılabilir durumdalar. Herod da firmanın en popüler parfümlerinden birisi. Yaratıcısı, pek çok markaya gayet başarılı olmuş parfümler yaratmış olan Olivier Pescheux. Edp yapısındaki parfüm baharatlı odunsu olarak sınıflandırılsa da, odunsu notalardan ziyade tütün/vanilya ana temalı bir gourmand gibi davranıyor. Yani Herod şu sıralar çok popüler olan ballı, vanilyalı tatlı tütün kokuları trendinden bir parfüm. Yakın zamanda incelediğim back to black ve tobacco vanille de bu parfümün ekürilerinden. Herod, ismini 18. Yüzyılda fırtınalar estirmiş King Herod adlı bir siyah aygırdan alıyor. Döneminin efsanevi yarış atı olan Herodun genlerinin Osmanlı savaş atlarından geldiğini de belirtelim ufak bir not olarak. 

Herod'un harmanı:

üstte: tarçın, biber ağacı
ortada: osmanthus, tütün yaprağı,  laden, buhur(günlük reçinesi)
altta: vanilya, odunsu notalar, atlas sediri, kabe samanı, iso E superi, misk ve topalak

notalarından oluşuyor. Osmanthus ve topalak bitkilerinin kokularına pek aşina değilim. Herodun harmanı orta kalite bir harman. Sentetik notalar var, tüm notalar buram buram tertemiz ya da en kalitelisinden kokar şekilde de değil. Halbuki niş ürünlerde biz bunları istiyoruz. Ama standart markaların bazı iyi ürünlerinde notalar çok daha iyi kullanılabiliyor. Misal caron markası vanilya konusunda çok başarılı. Herodun harmanı son derece yumuşak, kibar bir harman, aynı zamanda oldukça dolgun ama bağırmayan bir harman. Pek çok tatlı nota kullanılanmış olmasına rağmen hiç baymayan, sıkmayan, bunaltmayan bir yapıda. Fazla arası geçişler kadife gibi sakince, yani ilk sıktığınız andan uçana kadar hep dolgun ama nazik yapılı bir parfüm. Bu bakımdan böyle güçlü notalara rağmen böyle uysal bir harman oluşturulabilmesindeki ustalığı beğendim. Ama notaların bir tık daha kaliteli ve belirgin olmasını da tercih ederdim. Tütsümsü ve kadifemsi yapısıyla herod koyu karakterli, ılık yapılı bir parfüm. Iso E süperden dolayı bir miktar isli sentetikliği olsa da bence üstünde durmaya değecek oranda bir rahatsızlık vermiyor. 

Herod koyu ve isli bir parfüm
Kokuya gelirsek, parfümün ilk açılışı tatlı misk, vanilya, tütün, ve isli, plastiksi huş şeklinde. Herkesin aldığını söylediği kırmızı meyveler benim elimdeki versiyonda yoktu. Keza tütün notası çok baskın değil, doğrudan tütün temalı parfüm denmeyecek kadar gerilerde. Daha ziyade vanilya, tarçın ve reçineli sıcak gourmand bir başlangıç. Son derece lezzetli bir başlangıç. İlk denediğimde, sadece birkaç saniyeliğine tıpkı damla sakızı gibi bir koku yayıldı, o kadar doğal o kadar muhteşem bir damla sakızıydı ki aman tanrım dedirtti. İşim gereği reçinelerle sık çalışan bir insanım ve damla sakızını makinede çektiğinizde çıkan mis gibi sakız kokusunu çok iyi biliyorum. Maalesef bu kokuyla sadece bir kere karşılaştım ve ilk sıktığım birkaç saniye içindi o da. Keşke bu kokuyu çok daha uzun süre verebilen bir parfüm olsa.

Neyse kokuya dönelim; dediğim gibi açılış bendeki partide vanilya, az tarçın, az tütün, ve kadifemsi, isli huş. Genelde deri temalı parfümlerde gördüğümüz bu kadifemsi huş notası burada harmandaki iso e süper molekülünden geliyor. İsli, kadifemsi, biraz plastiksi hafif tatlımsı huş kokusu şeklinde bir kokusu vardır. Bu parfümde de iso e süper oldukça baskın.  Bu kötü değil çünkü harmanın koku karakterine gayet iyi uyum sağlamış

Açılışa ek olarak kısa sürede laden reçinesi ve tütsü de eşlik ediyor. Misk azalıp kayboluyor. Tarçın arada sırada kendini gösterse de genel koku karakteristiği hep tatlı, isli vanilya ve tütün karışımı şeklinde. Aralarda reçinelerden kaynaklı balzamsı nüanslar da gelebilse de genel koku artık hiç değişmiyor. Ben harmandaki diğer notaları tenimde pek algılamadım. Gerek açılışı olsun gerek kısa sürede oturduktan sonra ortaya çıkan bu koku olsun gayet, lezzetli, hoş, yumuşak başlı, lezzetli, hafif tatlımsılıkta bir koku. Fazla tatlı değil. Fakat sorun şurada ortaya çıkıyor; Herod kendisini son zamanlarda moda olan tatlı tütsü temalı parfümlerden ne derece sıyırabilir, ne derece öne çıkabiliyor?

Yakın zamanda incelediğim back to black ve tobacco vanillei düşünürsem bence btbden daha başarılı bir parfüm olmakla beraber, harman kalitesi, gövdelilik, genel koku güzelliği ve kalite hissiyatı anlamında TVden geride kalıyor. Bu üçü arasında önceliğiniz tütün notası ise zaten TVden başka şansınız yok, çünkü ondaki pipo tütünü kokusu doğallığı ve dolgunluğuyla bu ikisinden hayli önde. Herod aslında sade düz bir çizgide ilerleyen yapısına rağmen, sıkıcı olmayan uyumlu güzel bir gorumandvari koku olsa da, ben doğrudan tütün temalı koku kullanacaksam öncelikli tercihim tv olurdu gibime geliyor. Ki zaten aralarında ciddi bir fiyat farkı var. 

Parfüm için şunu belirtmem lazım; kesinlikle cilde, sıcaklığa göre çok değişken kokuyor. Serin bir sabah sıktığınızda vanilya baskın çıkarken, sıcak bir ortamda tütün daha bariz olabiliyor. Böyle şımarık oyunlar yapan harmanları çok severim, sıkıcılıktan, tekdüzelikten uzak olurlar, dezavantajı incelemesini tutarlı şekilde yapmak zor oluyor. Hele bunun gibi az üretilen ve her partisi birbirinden bir miktar farklı kokabilen niş parfümlerde. Ama dilim döndüğünce, burnum yettiğince anlatmaya çalıştım.


Özetle; Herod hoş bir parfüm. Tatlı vanilya ve tarçın bezeli isli koyu bir parfüm. Mükemmel değil, çok akılda kalıcı değil ancak çoğunluğu memnun edebilecek, içinde bulunduğumuz soğuk günlerde insanın içini ısıtabilecek, durgun, efendi yapılı, koyu temalı başarılı bir parfüm. Unutmamak lazım ki tatlı notaların bol bulunduğu böyle gourmandvari kokularda dengeli, naifçe hazırlanmış yumuşak harmanlara rastlamak  her zaman kolay olmuyor. Yalnız yurtdışında gayet uygun olan bu parfümün ülkemizde adeta fahiş fiyatlara satıldığını ve asla bu fiyatları hak etmediğini belirteyim. Yurt dışında ortalama 200 dolar olsa da daha ucuza da bulunabilen bu ürünü yerli firmalarımız bizlere 1100 liralara satmaya çalışıyorlar.  

Fark edilirlik ortalama ile iyi arası. Oturana kadar belirgin olan parfüm, sonrasında zayıflayıp çok belirgin olmasa da, gün içinde çeşitli şekillerde ufak ufak kendini belli edebiliyor. Kalıcılık ise bir edp için çok iyi konuşamayacağım, bende 4-5 saati anca gördü, ondan sonra bir kaç saat de tende esamesi kalsa da, bu kokunun kendisinden ziyade sadece vanilya esansının kendisi ki, ki en uzun ömürlü esanslardan biri olduğunu düşünürsek bu zaten normal. Sonuçta vanilya esansının seyreltilmişini bile cildinize sürseniz bir gün teninizde kalır. Buna göre kalıcılığı için ortalama diyeceğim kendi tenime göre. 

Herod koyu, isli, mağrur yapısıyla öyle her ana, şaklabanlıklara gelecek bir parfüm değil. Adam ol öyle gel diyen oturaklı bir koku olmasından mütevellit doğru mekan ve zamanlarda kullanılması daha isabetli olacaktır. Ama günün her zamanı kullanılabilir. İş toplantısında da, bir akşam yemeğinde de daha özel zamanlarda da. Hemen her yaş grubuna gidebilir ama parfüme saygıyla yaklaşılacaksa. Ilık ve tatlı yapısından dolayı sonbahar ve kış mevsimlerine uygun. Özetle efendim; eğer tatlı, tütsümsü vanilya kokularını, tatlandırılıp lezzetlendirilmiş tütün içeriğini seviyorsanız herodu bir denemenizi tavsiye ederim. Bunun dışında kalacak genel kullanıcı grubu içinde genelin beğenisine uygun, başarılı bir kışlık parfüm olarak denenebilir diyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder