Sayfalar

24 Eylül 2011 Cumartesi

Geoffrey Beene - Bowling Green (1986)

"Hafif yapılı 80'ler maskülenlerinin iyi örneklerinden birisi.."

 
Çok uzun zamandır kullanmayı istediğim bir kokuydu bowling green. Geoffrey Beene ülkemizde pek bilinmeyen bir marka, ancak benim gibi 80'ler dönemi parfümlerini beğenen kişiler için güzel parfümler yapıyor. Bowling Green' de klasik 80' ler tarzında hafif yapılı bir baharatlı odunsu. Artık üretilmiyor olsa da, bulması zor değil.

Bowling Green' in harmanında: 

üstte: portakal, ardıç yemişi, fesleğen, meyve notaları, karanfil, kabe samanı, bergamut, limon
ortada: muskat, tarhun, tarçın, lavanta, yasemin, lemon verbana, meşe yosunu, adaçayı, çam iğnesi, kakule
altta: biberiye, kişniş, köknar, sandal ağacı, amber, silhat, meşe yosunu, sedir, brezilya gül ağacı, sardunya
 
notaları var. Dönemi parfümlerde ne esanslar kullanılıyorsa hepsini bünyesinde toplamış Bowling Green. Sadece deri, misk, bal gibi hayvansı notalar yok, onlar da tarza gitmezdi. Çünkü Bowling Green adı gibi yeşil bir parfüm. Bu arada yeşilden kastım taze yaprak, çimen vs gibi kokular değilde koyu, çamsı, biberimsi kokular aklınızda bulunsun.Sadece kabe samanının verdiği yeşilliğe sahip olan hafif kokular daha ziyade temiz olarak adlandırılır karışılığı önlemek için. Yeşil deyince aklınıza iğne yağraklı ağaçlar, reçine, meşe yosunu gibi notalar gelsin. 
 
İlk sıktığınızda tüm üst notaları ayrı ayrı, hemen ardından orta notalardan tarçın dışında hepsini rahatça duyabiliyorsunuz. Aslında sonrası da benzer şekilde devam ediyor alt notalara rağmen, çok büyük bir değişme yok. Çoğu notanın gayet güzel duyulması ve çok doğal olmalarından dolayı harman çok başarılı.
 
Koku itibariyle klasik yeşil 80'ler dönemi parfümü. Biraz fujer karakteristiği olduğunu da belirteyim. Zaten fujer' in tüm kök notalarını da içeriyor. Hani sanki drakkarın daha az keskin, daha derinden ve biraz daha yeşil hali gibi kokuyor. Ama özünde yine de baharatlı yeşil odunsu. Açılışı limon, lavanta, hafif meyvelerle keskin ve asidik şekilde başlıyor. Sonra bu keskinlik biraz yumuşuyor ve hafif, dönemine göre sportif bir yeşil odunsu kokuya dönüşüyor. Tüm o aradaki notaları tek tek düşünmenmenize gerek yok, çünkü harmonik biçimde birbirlerini zenginleştiriyorlar ve bütün olarak parfüme karakter veriyorlar.
 
Çok sevilen modern klasiği grey flannel'i daha önce incelemiştim. O; tam anlamıyla ya sev, ya nefret et kokusu. Çünkü her ne kadar hafif ve klas bir kokuya sahip olsa da, hafif sentetik kokması ve lavanta temalı olmasından dolayı herkese göre değildi. Ancak bowling green öyle değil, bu tarz kokuları sevip de bowling green' in kokusunu sevmeyecek birinin çıkacağını pek zannetmiyorum. Daha doğrusu 35 ve üzeri olup da kokusunu beğenmeyecek çıkmaz diyorum. Muhteşem bir koku değil, ancak böyle 80 dönemi yeşil polo, tsar, boss sport vs gibi yeşil maskülen kokular arasında kendine iyi bir yer ediniyor. 
 
 
Özetle; grey flannel' ini beğenmemiş bile olsanız bir şans vermeniz gereken, başarılı bir Geoffrey Beene parfümü. Hafif yapılı 80'ler maskülenlerinin iyi örneklerinden birisi.  Oturmuş bir koku.
 
Fark edilirlik ve kalıcılık ortalama. Uygun yaş grubu 30 ve üzeri. Yaz mevsimi dışında her zaman, her ortamda kullanılabilir. Çok eski kafa olmadığından düzenli kullanıma uygun. Üretimden kalkmış olmasına rağmen bulunabilirliği de sorun değil. Tavsiye ediyorum.

1 yorum:

  1. Keske bu kalitede yorumlari klasik kadin parfumleri icin yapan bir kardes blog kursaniz.Ya da varsa onerseniz....

    YanıtlaSil