14 Nisan 2017 Cuma

Escada - Moon Sparkle Pour Homme (2007)

"Bir var bir yok.."


Bu seferki parfümümüz son zamanlarda yazmakta olduğum niş markalardan ziyade daha genele hitap eden Escada markasının, aromatik odunsu tipindeki Moon Sparkle pour Homme parfümü. 2007 çıkışlı, son derece yumuşak ve hafif yapılı parfümümüz kokusuyla çoğunluğun beğenisine gidebilecek basit bir parfüm. Detaylara girmeden evvel harmana bakalım:

Moon Sparkle’ın harmanı

üstte: zencefil, mandalina, biber, bergamut
ortada: çiçek notaları, votka, menekşe
altta: kabe samanı, sedir


notalarından oluşuyor. Çok basit ve sade bir harman. Bu basitliğin kokusuna da yansıdığını belirtebilirim. Harmanla ilgili beni şaşırtan durum şu oldu ki; Escada standart moda markalarından biri olarak üst düzey parfümlere sahip değildir ve ürünlerinin kalibresi bellidir. Çoğu ürününde başka muadilleri gibi belirli düzeylerde sentetiklik içerir. Açıkçası bu ürününde de bol bol sentetiklik, bayağılık bekliyordum fakat hiç de öyle değil. Tamam bu bir niş ürün değil, üst seviye bir parfüm de değil, ama kendi kategorisine göre, hele hele yazlık, sucul diyebileceğimiz seviyede hafif bir parfüm için harmanı gayet hoş derlenmiş, burnunuzu rahatsız eden sentetiklik de bulunmuyor. Notaları tek tek doğal almıyorsunuz ama karışımın genel temiz ve duru bir kokusu var. Burnu hiç yormuyor. Bu da memnun ediyor. Harmanda köşelilik yok, çok yumuşakbaşlı, canlı ve berrak bir harman. İlkbahara gayet uygun. Buraya kadar her şey güzel.

Kokuya gelirsek, Moon sparkle’da bazı parfümlerde gördüğümüz ortam sıcaklığına, dozajlamaya göre farklı farklı kokma durumu var.  Örneğin az miktarda sıkarsanız ya da nispeten serin sabah saatlerinde sıkıp dış mekana çıkarsanız genel olarak harmanın üst noktalarındaki meyve/çiçek notalarını alıyorsunuz. Ama daha yoğun bir dozajlama yapar ya da daha sıcak öğle saatlerine doğru kullanırsanız bu sefer de orta harman ve özellikle koyu ve buruk kokulu menekşe/votka kombinasyonunu alıyorsunuz. Arada çok bir akış yok. Açılışımız temiz, duru bir bergamut ve odunsu koku şeklinde. Aslında burada odun notası yok ama votka ve zencefilin burukluğu birleşip taze odun kokusuna benzer hoş aromatik bir koku salıyorlar. Yani kimsenin aa bu zencefil, bu votka diyeceğini sanmam. Arada mate’yi, adaçayını andıran bir nüans da var ama harmanında detay verilmemiş. Mandalina bende pek yoktu, daha ziyade limoni bergamut, ve zencefille, votka karışımından doğan bu taze odunsu koku. Çiçeksi notalarla, bergamut karışınca nektarini andıran yaz meyvelerinin kokusunu derinden andırmıyor da değil. Baskın çiçeksilik yok. 


Açılıştaki meyvemsi odunsu koku karışımı yarım saat-bir saat daha devam ediyor daha sonra menekşe hafif buruk ve koyu şekilde baskınlığını ortaya koyuyor. Votka ve zencefil de devam ediyor. Ama dediğim gibi bunların bu iki nota olduğunu harmana bakarsanız anlarsınız yoksa size gri karakterli taze odunsu koku olarak geliyorlar. Alt harman nedense benim tenimde pek ortaya çıkmadı. Biber notası da keza yanı şekilde. Dolayısıyla kokunun genel yapısı bu şekilde. Azıcık bergamut, zencefil, votka, menekşe, ara ara dipten meyvemsi/çiçeksi nüanslar. En sonlara doğru da hafiften sabunsulaşma. Hafif, taze ve temiz. Şimdi böyle bakınca tam içinde bulunduğumuz bahar mevsimine uygun, hafif ve güzel bir koku gibi geliyor. Ama realitede sıkıntılar var. Öncelikle bu dengesiz kokma karakteri. O serin zamanlardaki meyvemsi, berrak halini çok daha fazla beğeniyorsunuz. Votkalı, menekşeli halini daha sık gösteriyor o hali o kadar güzel değil. Ama yine de fena değil. Asıl sorun; parfümün harmanının çok zayıf olması. Bir edt olmasına rağmen daha ziyade edc kuvvetlinde, hatta bazı edc’lerden bile zayıf geliyor. Yazlık bu tip suculvari kokular zaten zayıf yapılı olur ama bu üründe hiç gövde yok. Bir var bir yok. Böyle olunca kokusunun değeri kalmıyor. İkinci sıkıntısı güzel olmasına rağmen çok basit kokusu. Asla deneyimli ve tecrübeli bir parfümseveri tatmin edebilecek şeyler barındırmıyor. Ancak parfüm işine yeni başlayan genç arkadaşları tatmin edebilir ama yine esans zayıflığı konusu işi bozacaktır.


Özetle, Escada, Moon Sparkle’da bazı işleri kotarıp, bazılarında tökezlemiş. Belli bir esans kalitesi seviyesini koruyabilmiş, genelin beğenisine gidebilecek basit ama hoş bir baharlık koku da yapabilmiş, ama o kadar zayıf yapmış ki pratikliği, kullanılabilirliği kalmamış. Esanslar bir tık fazla olsa işler değişecekmiş. İşte her şeyi hevesle değil de para odaklı yapınca böyle oluyor.

Fark edilirlik zayıf, ilk sıktığınız 5-10 dakika harici tene çok yakın kalıyor, kendini pek belli etmiyor, zayıf ve silik. Kalıcılık aynı şekilde çok zayıf. 2 saat sonra tamamen uçmuş oluyor, zaten bu süreçte de sık sık bileğinizi koklamazsanız parfümün orada olduğunu pek hissetmiyorsunuz. Koku olarak gençlerin beğenisine gidebilecek, bahar ve yaza uygun, temiz, duru bir parfüm olarak bu mevsimlerde, günün her vakti günlük kullanılabilecek bir yapıda. Yaş olarak her yaşa uygun ama dediğim gibi azıcık parfüm tecrübesi olanlara fazla basit gelecektir. Başarılı yönlerine rağmen, çok zayıf esansından dolayı kimseye önermiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder