10 Eylül 2013 Salı

Thierry Mugler - Mugler Cologne (2001)

"guerlain vetiver’in kuru olmayan, daha sulu, ekşi ve canlı bir versiyonu diyebilirim.."



Thierry Mugler parfümleriyle aramın çok iyi olmadığını bilirsiniz. Özellikle xMen serileriyle yıldızımız hiç barışamamıştı. Ancak yeşil ve sabunsu bir koku olarak lanse edilen cologne’u denemeden edemezdim. Parfüm 2001 çıkışlı aromatik turunçgil kokusu. Şişesinden ne algılıyorsanız öyle bir karakteri var; yeşil ve hafif.


Mugler Cologne' un harmanında 

üstte: bergamut, neroli yağı, petitgrain
ortada Afrika portakalı çiçeği
altta: beyaz misk 

notaları var. Harman içerisinde ayrıca alt harmanda adı açıklanmayan S harfiyle başlayan gizli bir koku molekülü daha var. İşte bu gizli nota parfüm tam bir sabunsu kabe samanı kokusu haline getiriyor. Her ne kadar aromatik turunçgil olarak pazarlansa da net bir aromatik havası yok. Turunçgiller ise dolgun. Mugler cologne edt olarak sunulsa da aslında tam bir edc. Bundan da çok uçucu ve dolayısıyla fresh, ve sık sık yinelenmek isteyen bir koku olduğunu anlamışsınızdır. Harman oldukça sade ama tekdüze ya da sıkıcı diyemem çünkü bu tip yeşil fresh tip hafif parfümlerde sıkıcılık bir görülen bir şey değil. Harmanda sentetiklik yok, temiz ve doğal kokuyor, kullanılan esanslar nispeten iyi kalitede. Ancak konsantrasyon oldukça düşük. Bu bir yerde çok hafif ve ferah olmasını sağlarken bir yerde kalıcılığını ciddi anlamda kısıyor.

Kokusu nasıl; aslında ilk açılış ekşimsi asidikliğiyle bazı ck one summer serilerine benziyor, son derece taze ve ekşi lime ya da portakallar. Ki bergamutun oldukça güzel koktuğunu belirteyim. Misk çok çok dipte yok gibi. Tek aldığınız taze, temiz ve yeşil ekşi turunçgiller. Ayrıca harmanında görünmemesine rağmen çok bariz kabe samanı kokuyor ki bu da sabunsu kokmasına neden oluyor. Hatta bu parfüm için kabe samanı içermemesine rağmen kabe samanı temalı diyebiliriz ki pek çok platformda iyi kabe samanı kokuları arasında sabit bir yer vardır.  Bahsettiğim sabunsuluk guerlain vetiverdeki gibi, çimesi/sabunsu şeklinde. Bir fcuk gibi detarjan sabunsuluğunu kastetmiyorum. Saf kabe samanı kolonyası gibi. Yani taze kesilmiş çimen kokusu arayanlara özel. Aslında mugler cologne için guerlain vetiver’in kuru olmayan, daha sulu, ekşi ve canlı bir versiyonu diyebilirim. Eğer guerlain vetiveri seviyorsanız bunu da %100 seveceksiniz. Nitekim ben kokusunu beğendim ve iyi olarak tanımlıyorum. 

300ml şişe

Çok sofistike değil ve sade harmanlı belki ama, bir kokunun güzel olması için her zaman detaylı kokması gerekmiyor. Bir bahar sabahı yeni yıkanmış, ütüleniş tertemiz bir gömleğin üzerine sıkmak için taptaze, tertemiz bir koku. Açıkçası insan A*men ile bunu aynı firma mı yapıyor gerçekten diye şaşırıyor. Mugler' den başarılı bir ürün.

Özetle; detaylı, kompleks bir yapısı olmadan, ana uyan tertemiz, uçuk yeşil bir koku istiyorsanız doğru adrestesiniz. Her ne kadar koku olarak benzetildiği creed original vetiver'e göre çok daha basit kalsa da, bu yine de onu sevilesi bir parfüm olmasını engellemiyor.

Fark edilirliği ortalama gibi. Tek sorun kalıcılığının çok düşük olması. Yani saatte bir tazelemeniz gerekecektir. Bu bakımdan biraz aqva di selvayi andırıyor. Ancak selva bu kadar uçucu değil ve çok daha başarılı o ayrı konu. 4 mevsim sorunsuz kullanılabilir. Biraz durağan bir parfüm. Ben özellikle günün ilk serin yarısında öneriyorum. İdeal yaş grubu 20-45 arası. Detaysız, taze ve temiz kokular arayanlara ve kabe samanı meraklılarına özellikle tavsiye eder, kalan kullanıcılara da yüksek beklentilere girmeden denemelerini öneririm.

2 yorum:

  1. Çok övülen bir koku ve alt notasında Misk olması merakımı iyice cezbetti ancak hiçbir yerde bulamadım...bulabilmek mümkün değil mi acaba?

    YanıtlaSil
  2. Böyle güzel yazlık parfümlerin performansı kötü olmak zorunda mı? 🤔

    YanıtlaSil