12 Eylül 2013 Perşembe

Creed - Aventus (2010)

"bir creed’den çıkmasını isteyeceğiniz şeyler tam olarak çıkmamış.."



Uzun süredir incelemek istediğim Creed Aventus’ u deneme fırsatını sonunda Decantshop sayesinde elde ettim. Kendilerine çok teşekkür ederim. Malum; Creed çok sık parfüm çıkaran bir firma olmamasından ve parfümlerinin ortalama çıtanın üstünde olmasından dolayı, herhangi bir yeni parfümü çıktığında çok heyecan ve merak uyandırıyor. Aventus’ un Napolyon’un hayatından etkilenilmiş; güç, vizyon, başarı vs gibi temalara odaklandığı ıvır zıvırlarını geçelim, çünkü hepimiz aventus’un o kadar özel bir koku olmadığını biliyor ve esas konu olan parfümü görmek istiyoruz. Oliver ve Erwin Creed tarafından yaratılan Aventus meyveli şipre olarak sunuluyor ve kendine has bir tarzı var. Adından anlaşılacağı üzere ağırbaşlı bir parfüm olma çabasında. Aventus, Latincede ağırbaşlılıkla anlamına geliyor.

Aventus’ un harmanı:

üstte: bergamut, kuş üzümü, kırmızı elma, ananas 
ortada: yasemin, huş, silhat, gül
altta: misk, meşe yosunu, amber, vanilya 
notalarından oluşmakta. Harman, creed için pek alışık olmadığımız tarzda, özellikle kuş üzümü, ananas gibi notaları içermesiyle. Harman kalitesi olarak çok az bir miktar sentetiklik olduğunu belirteyim, bu da haliyle huş, misk gibi notalardan gelmekte. Bunların doğalı bugün kullanılamadığından yapay olarak üretilen esanslar kullanılıyor. Huş da sanırım katranından elde edilen kokusundan dolayı isli, dumansı bir kokuya sahip olmuş. Fakat güzel. Harmandaki hafif sentetikliği geçersek, notalar için çok yüksek kalite diyemeyeceğim. İyi creed parfümlerinde alışılageldiği üzere her notayı tek tek şak diye algılamıyorsunuz. Mesela ben parfümü ilk denemek için sıkıp, harmanına bakmadan analiz etmeye çalıştığımda, algıladığım daha ziyade hafif koyu yeşil bir karakter eşliğinde yarı keskin/metalik menekşe yaprağı kokusuydu. Belki süsen de olabilir diye aklımdan geçirmiştim. Ancak baktığımda alakasız notalarla karşılaştım. Çoğu creed'de böyle olmaz. Harmanın bir diğer dezavantajı da çok statik bir harman olması. Yani evet, sıktıktan sonra belli notalar azalıp, orta ve alt harmandaki notalar biraz daha ortaya çıkıyor ama bu çok cılız bir biçimde oluyor, kokunun genel karakteri % 90 oranında ilk sıktığınızda neyse o. Bir değişim, gelişim, heyecan yok. Aradaki geçiş nüanslarını özellikle analiz etmeye çalışmıyorsanız algılamanız gayet zor. Yani sade bir anlatımla başta sıktığınızda neyse, uçmak üzereyken de hemen hemen o. Hepsi bir araya gelince harman bana en fazla eh dedirtti, ancak unutmayın creed standartları için konuşuyorum, genel parfümler arasında başarılı denebilir.

Esas konu olan kokuya gelelim. Çoğu kişi en net nota olarak ananas’ a değinmiş. Benim tenimde durum biraz daha farklıydı. Evet, ananas gayet fark edilirdi ama en temel notalar kuş üzümü ve huş notasıydı. Gerçi üretim partilerine göre koku karakterleri arasında farklılık görülebiliyor. Açılış bergamut, elma, ananasın meyve karışımı şeklindeki patlamasıyla kuş üzümü egemenliğinde başlıyor. Ama bu meyve karışımı ancak 1 dakika belirgin, sonra bergamut hemen sönüyor, elma bir 5 dakika daha alttan eşlik ediyor, ananas yarım saat civarı. Bu ilk yarım saatte en temel nota kuş üzümü. Şunu da söyleyeyim bu meyveli hal bir Creed’ e yakışmamış. İlk yarım saat dolmaya başlarken kuş üzümüne isli kokusuyla huş eşlik etmeye başlıyor. Genel olarak isli huş ve siyah üzümün egemenliğinde, çok çok cılız elma ve ananas karışımı olan bu koku çoğu kişi için orijinal ve beğenilesi bir koku. Ama sofistike mi? Bence değil. Özel mi? Yine değil. Yani inanın bunun aynısı şekilde kokacak bir deodorant bulup kullanıp yine olumlu övgüler kolayca alabilirim. Baştan sona çok statik olan koku karakterinden dolayı da gerçekten bir deodorantı andırıyor. Yanlış anlamayın parfümü ezmiyorum, kokusu memnun edici, tekdüze değil, ama özel veya yabancı ortamlarda anlatıldığı kadar farklı olmadığını bilmenizi isterim. Yukarıda huşun devreye girmesinden sonra parfümde artık çok bariz bir değişiklik olmuyor. Gül, yasemin, vanilya gibi notalar yok gibi. Amber keza aynı şekilde. Benim tenimde misk de pek yoktu, silhat ve meşe yosunu ise az miktarda kokuyu dipten biraz vurarak, süetsi, yarı koyu bir pelerine sarıyorlar. Ama baştan sona hep alacağınız; süsen kökü veya menekşe yaprağı gibi kokan(menekşe değil, yaprağı) isli huş, kuru üzüm karışımı temalı bir koku. Genel karakteri ciddi. Sert yada erkeksi değil ama ağırbaşlı bir havası var. Bir yorumcu para, banknot gibi koktuğundan bahsetmiş ama bence o konuda bir Bulgari ph değil.

Özetle; creed’ den yine ortalama bir koku. Kötü olmamakla beraber, bir creed’den çıkmasını isteyeceğiniz şeyler tam olarak çıkmamış. Normal bir markanın ürünü olsa değişik koku karakteristiği için en azından bir defa denenebilir diye düşünürdüm, ama durum creed ve creed fiyatı olunca açıkçası bu parfüme gelene kadar daha karakteristik ve sofistike pek çok parfüm alınabilir.

Fark edilirliği ortalama altı ile ortalama arası. Öyle kendini çok göstermeyi sevmiyor, nispeten çekingen ve tene yakın kalmayı seven bir koku. Bu da oldukça yüksek fiyatını düşündüğünüzde önemli bir eksi. Kalıcılığı ise çok iyi. 7-9 saat arası tende kalabiliyor ve başta sıktığınızda nasıl kokuyorsa büyük ihtimalle o halde. Ama dediğim gibi fark edilirliği düşük olduğundan, kalıcı olmasının pek önemi olmuyor. 4 mevsim, günün her vakti kullanılabilir. Ciddi iş görüşmelerine uyum sağlayabileceği gibi, akşam müzikli ortamlarda da uyum sağlayacaktır. Uygun yaş grubu 25 ve üzeri. Aslında ciddi beklentileri ya da tecrübeleri olmayan çoğu parfüm kullanıcısına oldukça sevilesi ve kullanılası gelecektir, ama sorun da burada başlıyor zaten. Algı ve beklentileri bu şekilde olan birisi, parfümüne bir creed parası vermeyi istemeyecektir, Creed almayı göze alan ciddi parfüm severlerin ise genel olarak benim bulduklarımdan fazlasını bulacaklarını pek zannetmiyorum. Yani sonuç olarak önersen bir türlü, önermesen bir türlü parfümü olmuş, kişisel fikrim tatminkar ama takibe değer bir koku olmadığı yönündedir. Creed’ in çok daha başarılı parfümleri varken Aventus için fazla heyecana kapılmaya gerek yok diyorum.

8 yorum:

  1. Yorumlarınıza sonsuz saygım olduğunu bilmenizi isterim fakat kesinlikle katılmıyorum.NORMAL ŞARTLAR ALTINDA standart kullanıcılar için hiçkimse parfümün notalarını ayırt etmeyi beklemesin ki bu uzun tecrübeler ve yıllar gerektiren,herkesin harcı olmayan, anlatılmaya çalışılan kompozisyonu yorumlama yeteneğini belki yüzlerce parfümle kazanmış ve bu işe gönül vermiş insanların uğraşısıdır.Lafım size değil fakat parfüm yorumlarınızın büyük bir bölümünde olumsuz yorumların olduğunu gözlemledim.Eminim ki sizin de hayatınızın parfümünü bulduğunuzu düşünmüyorum.Bu yorumlar edindiğiniz tecrübelerden dolayı parfümü oluşturan notaları seçebilme ve yorumlama yeteneğinizden kaynaklanıyor olabilir.Fakat bu yaklaşım standart kullanıcılar adına parfüme olan bakışın olumsuz sonuçlanmasına sebebiyet veriyor.Aventus bence birçok ortamda işini kusursuz yapan,koku olarak ta beklentileri fazlasıyla karşıladığı gibi yüksek fiyatına rağmen alınası bir parfüm.Fiyatını dert etmezseniz koku olarak gözü kapalı alabileceğiniz ve birçok designer parfümde olmayan değişik bir kokuya sahip.Aventusun klonlarının yapılmaya çalışıldığı parfüm sektöründe 2 adet designer parfüm alacağınıza 1 adet AVENTUS alın gerisini ona bırakın.Saygılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru yorumlama. Aventusun kokusu oldukça etkileyici.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bence etkileyici bir kokusu yok ve bu fiyatı Hoca hak etmiyor. Paco rabanne xs i aldırdığıni düşünüyorum biraz. Hatta bir market markası vardı bir zamanlar "Keen" diye bir parfüm bence onun kırmızı şişesinin aynısı.

    YanıtlaSil
  4. aventus kullandığım parfümler arasındadır. 42 yaşındayım günlük yaşamda kullanırım ve herkes tarafından beğenilen görevini kusursuz yapan bir parfüm olarak akılda kalmasını isterim.zevkler tabiki değişken ama tanımadan kullanmadan yapılan yorumlar var şaşırtıcı olarak görüyorum. önce al dene sonra yorumlayalım

    YanıtlaSil
  5. Aventus ilginçtir ki batch koduna göre farklı yapılar sergileyebilen bir koku. Bunun nedeni harmanın doğallığını sağlamak adına kullanılan bileşenlerin mevsimsel döngüler çerçevesinde değişken performanslar göstermesi olabilir, bilemiyorum. Aynı kullanıcılardan dahi şişeden şişeye farklı yorumlar gelmesi akla bunu getiriyor.

    YanıtlaSil
  6. en iyi açık parfüm

    bende parfüm alırken ince detaylara değinmişler. Koku ve parfüm olayı benm için çok değerli. Yazı için teşekkürler. ALBERTO SEGO parfüm markası şu an favorim. Orjinale gücümüz yetmiyor. Makalede belirtilen modelin de harika şekliyle kendilerinde bulunmaları benim için avantaj oldu.

    YanıtlaSil