8 Ağustos 2013 Perşembe

Diesel - Diesel Fuel for Life Homme (2007)


"Tam bir kakofoni.."


Şöyle düşünün; parfümle alakası olmayan bir moda markasısınız. Heyecan yaptınız ille benim de parfümüm olacak diyorsunuz. Ne yapıyorsunuz? Kendinizin bir vasfı olmadığından, parasını basıp piyasanın en sağlam burunlarını ayarlayıp kendinize parfüm yaptırıyorsunuz. Oluyor mu? Olmuyor, çünkü sizin içinizde o ruh yok. Evet bu olumlu girişimden sonra Fuel for life' ın nasıl bir parfüm olduğu konusunda fikirleriniz oluşmuştur.

Diesel markasına baştan bir antipatim var evet, bu sebeple bu yorumda daha sert davranıyor olabilir miyim? Sanmıyorum, sonuçta parfüme olabildiğince nesnel yaklaşmaya çalışıp her parfümü kendi karakterinde tek tek incelerim. Yani diesel harika bir koku yapmışsa neden kullanmayayım? Parfümümüz 2007 çıkışlı aromatik fujer olarak sınıflandırılmış ülkemizde de oldukça adı geçen, popüler olup, sıkça sorulan bir ürün. Her ne kadar aromatik fujer olarak sınıflandırılıyor olsa da ne harman dağılımı ne genel koku karakteristiği olarak gerçek bir fujer değil. Bergamut ve meşe yosunu olmadan gerçek fujer kokusunu yakalamak zor. Neyse detaylara inelim.

Fuel for Life Homme' un harmanı:

üstte: anason, greyfurt
ortada: ahududu, lavanta
altta: kuru odun notaları ve kedi otu


notalarından oluşuyor. Harman gördüğünüz üzere son derece sade, minimalist bir harman. Bu arada parfümün yaratıcıları Annick Menardo ve Jacques Cavallier. Bu adamların rive gauche, bulgari pour homme, vcartier pasha, jil sander, azzaro visit, body kouros ve daha bir sürü çok sağlam kreasyonları var. Hal böyle olunca kağıt üzerinde muazzam bir başarı beklemek haksızlık olmuyor. ama yanılmamak lazım çünkü burun bir yere kadar dizginleri tutan firmadır, parfümün ne kalitede olacağı, kullanılacak esansların ne doğallıkta, nerelerden getirilip kullanılacağı, hedef kitlesi gibi faktörleri firma belirliyor, dolayısıyla hedef yüksek değilse, ürün de gayet vasat olabilir. Nitekim fuel for life'ta da durum bu. Efsane burunlara rağmen parfüm oldukça başarısız. Harman olarak çok uyumsuz ve memnuniyetsiz. Sentetiklik had safhada, kaliteli doğal bir koku beklemeyin. Ayrıca köşelilik de yüksek. Anason notası kokuya baskınlık sağlıyor. Sonra başka notalar baskınlık için yarışıyor. akıp giden,  uyumlu bir harman yok. Son derece ucuz, çoğu açık parfümden bile vasat kalitede notalara sahip.


Kokusuna değinirsek gerçekten olmamış bir koku. Açılış çok sentetik bir tatlılık karışımında dominant olarak anason. Anason normalde az miktarlarda kullanıldığında yemeklerde olsun, içkide olsun, parfümde olsun çok güzel sonuçlar verir. Ancak ölçüyü kaçırırsanız hoşnutsuzluk verir. Fuel for life' ta durum böyle. Çok kuvvetli bir anason notası var. Greyfurt inanılmaz sentetik. Aynı şekilde biraz sonra lavantayla hiç ama hiç uymayan ahududu da tıpkı lavanta gibi %100 sentetik nota. Başta vuran anason bir 20 dakika sonra gidince, yerini ahududu ve tatlı odunsu notalara bırakıyor. Ancak ortaya çıkan koku son derece bayık tatlı sentetik bir koku. Hiç güzel değil, tenle uyuşmuyor ve rahatlatmıyor. Aksine burnu yoruyor. Bunun nedeni de koku aldehitleri. Tam bir kakofoni. Kokusu hakkında abartılı olduğumu düşünüyorsanız başka platformlardaki olumsuz incelemelerine de bakın derim, "ahmaklar ve mazoşistler için yapılmış" diyenleri bile görebilirsiniz ki çok nadir parfümler bu kadar agresif olumsuz yorum alır. 

Özetle; ben bir parfümsever olarak parfümü hiç beğenmedim. 300'e yakın parfüm listemde en son 10 parfümden biri herhalde. Harman olsun, kalite olsun, koku olsun her şeyiyle çok kötü. Şişesine ya da türk forumlarında geçen geyiklerine aldanıp paranızı ziyan etmemenizi sağlık veririm. Birisi şişesine özenip 150 lira verip alıyor. Beğenmiyor ama para verdi ya delikanlılığına leke sürdürmüyor ve "fuel for life aldım çok güzel, tatlı orijinal bir kokusu var" diyor. Bilmiyor ki ahududulu sıvı sabun ya da şampuanlar bundan hallice kokuyor. Forumlar övüyor da övüyor. Bu sözlere kanan insanlar paralarını harcıyor, sonra bakıyoruz sitelerdeki ikinci el parfüm ilanlarına boss, lacoste gibi diesel ilanlarıyla dolu. Bir tane guerlain, gucci, ysl ikinci el ilanı gördünüz mü? Bir de şişenin üzerine "use with caution" yazmışlar. Katılıyorum, kendileri de nasıl bir parfüm yarattıklarını algılamışlar heralde.

Fark edilirlik ortalamanın az altı bende. Kalıcılık ise ortalama. Kısa sürede bayık tatlı hale gelen yapısından dolayı ancak kışın kullanımına önerebilirim. Gerçi önermiyorum o yüzden yaş grubu falan da önermeyeceğim. Kendinize bir iyilik yapın ve bu parfümden uzak durun, gidin body kouros falan alın. İlle kafayı taktıysanız da, önce mutlaka deneyin.

20 yorum:

  1. Yazıdan çıkaracağımız ana fikir: Parfüm işinin de bir haysiyeti var.
    Okuduğum en sert yorum. Lord resmen yerin dibine geçirmişsin. kokusunu bilmiyorum ama acaba 2000'lerde çıkan dandik parfümlerden gına geldi de buna mı patladın be?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bulduğum parfümü överim, kötü bulduğum parfümü yererim, rezil bulduğum parfümü ezerim.

      Sil
    2. Biliyorum, takip ettiğim bloglar içinde zevkime en yakın yorumcu sizsiniz. Sizin yorumlarınıza bakarak aldığım parfümlerden hiç pişman olmadım. Ama ilk fırsatta şu parfümü deneyeceğim. O kadar mı kötü?
      Bu arada Lord, bize iyi parfümler yorumla ki dolabımız şenlensin.
      Mesela Mitsouko

      Sil
    3. Zevkime güvenip parüfm alıp memnun kaldıysanız, sözüme güvenin bu kesinlikle alınmayacak kadar kötü ve sentetik bir parfüm.

      Sil
  2. Çevremdeki kadınların yorumları ile çelişiyor yönlendirmeniz. Beğenmeyen bir tek kişi görmedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çevrenizdeki kadınlara göre değerlendirme yapmıyorum dikkat ederseniz, benim iki amacım var biri kişileirn bilmedikleri parfümlere karşı bir inceleme vererek ön fikir vermek, ikinci ve daha önemlisi kendim gibi parfümü araç değil aksesuar olarak kullanan, azla yetinmeyen parfümseverlere iyi parfümleri işaret etmek. Ciddi bir parfümsever için bu parfüm 3. sınıf yanına bile yaklaşılmayacak vasatlıkta bi parfüm. Bu blogda çok iyi dediğim, mutlaka önerdiğim parfümlerle yanyana koyup denerseniz bu parfümse öbürü ne dersiniz. O yüzden genele hitap eden iyi oduğu anlamına gelmez deyip yorumumu bitiriyorum.

      Sil
  3. bencede rezalet bir parfüm uzak durun

    YanıtlaSil
  4. bugün deneme şansı buldum bunu.. sonra üzerimdeki koku gitsin diye duş aldım..

    YanıtlaSil
  5. yaklaşık 1,5 yıldır kulandığım gayet kokusu burnuma hoş gelen ve çevremdeki bayan arkadaşlarımın yanı sıra erkeklerin bile hangi parfüm bu diye sordukları bir parfüm. kesinlikle çok acımasız bir yorum o kadar da değil. ama yine de saygı duyarım

    YanıtlaSil
  6. Bence çoj hoş ve seksi bir koku..

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Berbat bi parfüm. Insanlar bunu nasıl beğeniyor, anlamak mumkun değil.

    YanıtlaSil
  9. kendi düşüncem demişsin ama sonra da kesinlikle almayın demişsin ? bu nasıl bir tezatlık.ben bu parfümü kullanıyorum ve iyi bir duty free ciyim. uzun yıllardır da bu sektörde çalıştım. senin yaşının karesi kadar fazla parfüm de kullandım. belki sen hayatında bile duymamışsındır ? öncelikle yorum yaparken şahsın adına konuş. bilgilendirem ayrı bir şey yönlendirme ayrı bir şeydir önce bunun farkındalığına var ? Parfüm denemeden,vücudunda kullanmadan saatler geçmeden değerlendirilecek bir olay değildir. Bize bunun eğitimini seminerini Fransa da İngiltere de verdiler yurt dışı free shoplarda mağaza yöneticiliği sıfatında çalıştım, yorumun amacını fazlasıyla aşmış, şunu desen anlarım, beyler ben beğenmedim. bence almayın paranıza yazık dersin. ama kesinlikle almayın kalılıcık orta yada farkedilebilirlik zayıf gibi? saçma bir kanıya nasıl vardın ? bu kişinin yaşına ten rengine yaşadığı yere hatta yediklerinden içtiklerine kadar değişir. Parfüm olayı budur? Mesela ben bu parfümü halen daha kullanırım son bahar kış parfümüdür BENCE gayette güzel bir parfümdür. Ben inanılmaz olumlu tepki alıyorum bu parfümü kullanırken ben 32 yaşındabuğday tenli 180 cm boyluyum sportif birisiyim ve hatta iş toplantılarına gittiğimde sevgilimin kesinlikle kullandırtmadığı bir parfümdür çünkü BENDE inanılmaz masküler bir etki yarattı. Yorumlarına dikkat et derim. normalde böyle uzun uzun yorum yapmam yazmam ama kalemin çok kırıcı. Arkadaşlar bu parfümün yanında eğer ki şayet bulabilirseniz Trussardi L'uomo yu deneyin derim ? blog yazarı kardeşim bu en son dediğim parfümü biliyor isen senden de bir yorum istiyorum. Sağlıcakla kal...

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Nota devamlılığı konusu dışında katılmıyorum. Anasonun sürekli olarak ağır bastığı, sentetik ve doğal olmayan bir koku. Ama güzel bir koku. O kadar ki düğünümde bile onca parfüm arasından seçip bu parfümü kullandım. Parfüm ile ilgili fiyat konusunda bir eleştiri getirilebilir ki bu da tartışılır. Markanın ticari itibarı tüm ürün gamını etkiler. Ben dieselin tekstil, saat, parfüm vs tüm ürünlerinin pahalı olduğunu düşünüyorum. Tabii bu parfümün 125 ml olduğunuda unutmamak lazım. Yorumlarınızı bu parfümlerden en az bir şişe kullanarak mı yoksa sadece kozmetik mağazasına gidip elinizde bir tutam kahve ile bir iki kez koklayarakmı yazıyorsunuz merak ettim.

    YanıtlaSil
  14. Luca turin gibi bi profosyonelin zamanında 5 üzerinden 4 puan vererek övgü dolu sözlerle en begendigi parfümler arasında listelediği bi kokuyu böyle yerin dibine sokmanız bana çok saçma geldi :)) parfüm genel olarak hoş tatlı herkesin beğenebilecegi tarzda gayet kalıcı bi parfüm özelliklede bayanlarda afrodizyak etkisi yaratabilecek kadar başarılı oldugunu düşünüyorum .)

    YanıtlaSil
  15. Tamam iyi parfüm ama tek sorunu o parayı hak etmemesi.Yani gidin yeşil dunlop alın kalan paraylada bir gömlek alın kendinize.İnanın ikisi aynı şey..

    YanıtlaSil
  16. Kesinlikle katılıyorum, amacınız kızları etkilemekse eros falan alın

    YanıtlaSil