31 Mart 2013 Pazar

Mancera - Cedrat Boise (2011)

"duru halinden dolayı kokusunu içinize derin derin çekseniz bile hiç rahatsız etmiyor.."  
 


Hem ülkemizde hem de dünyada az bilinen Fransız Mancera firması aslında Montale’in alt markası. Yaratıcısının Pierre Mancera olduğu söylense de bu bana pek inandırıcı gelmiyor. 19 çeşit parfümü olan markanın parfümlerinin 16’sı üniseks. Yine parfümlerinde kullanılan içerikler, koku tarzı ve hatta adları dahi Montale parfümlerine oldukça benziyor. Parfümlerinin fiyatları Montale parfümlerinden daha ucuz. İncelediğim parfüm markanın hafif tip parfümlerinden, 2011 çıkışlı parfüm bir aromatik turunçgil. Üniseks olarak sunuluyor.

Cedrat Boise’ in harmanı:

üstte: limon, bergamut, kuş üzümü, baharatlar, sucul notalar
ortada: meyve notaları, yasemin, silhat
altta: sandal ağacı, sedir, süet, meşe yosunu, beyaz misk, vanilya


notalarından oluşuyor. Şimdi ben harmana baktığımda aoud serisinden sonra şöyle daha avrupai notalar gördüğüme seviniyorum. Turunçgilli başlayıp, çiçeklerler devam eden ve deri, misk ve meşe yosunu gibi notalarla kıvama gelen klasik parfümleri seviyorum. Ki çoğumuzun alışık olduğu klasik koku tipi de böyle zaten. Harman kalitesi tam olarak normal marka ürünlerle aynı kalitede ve avrupai. Önceden yazdığım montale parfümleriyle kıyaslanacak bir ürün değil. Zaten fiyatlar da buna göre. Harmanda bariz bir sentetiklik yok. Yüksek kalite hissiyatı yok misal bir CK’da, Givenchy’de ne buluyorsanız o, bir niche kalitesi beklemeyin. İyi bir Gucci’nin, guerlain ya da creed’in harman kalitesi bundan daha yüksek çıtada. Ancak oturduktan uzun süre sona ilginç elegant bir hale geliyor. Köşelilik, sertlik yok. Notalar oldukça iyi karışmış, hatta belki fazla iyi karışmış, bazen notaları tek tek alabilseydim diye hayıflanmıyor değilsiniz. Genel olarak memnun edici diyeyim. Çekingen ve tene yakın kalan bir harman. Kesinlikle bir edp gibi davranmıyor daha ziyade edc karakterinde. 
 
 

İlk sıktığınızda, anlık olarak bileğinizi yalamak isteyeceğiniz kadar güzel bir ekşi taze limon kokusu ile birlikte kakaomsu kuş üzümü ile açılıyor. Sanırım içindeki kimyon ya da tarhun baharatından dolayı limonu hafif buruklaştırıyor. Ama ilk sıktığınızdaki ekşi taze limon kokusu çok canlı ve doğal. Koku hemen ipeksi bir hal alıyor. Yoğun, sert bir yanı yok. Alttan sedir ve silhat notaları da duyulabiliyor. Aslında bu limoni kakaomsu açılış bana armani he’yi hatırlattı. Orta harmanda kullanılan yasemin hidrosolü, normal yağ esansının vereceğinden çok daha hafif olacak şekilde bir çiçeksilik veriyor. Aslında bu limon, kuş üzümü, baharat yasemin ve sedirin bütün karışımı bazı parfümlerde rastladığımız hafif koyu, hafif buruk menekşe kokusunu çağrıştırıyor. Bunda biraz süet'in de katkısı var. Birden fazla notanın birleşerek tek bir başka kokusu andırması çok olağan dışı bir durum değil. Üst harmanda yazan baharatlar ile ortadaki meyve notalarından bariz bir şey algılamıyorsunuz. İlk yarım saat hafif limon, kuş üzümü, çok sulandırılmış yasemin, çok derinden hafif silhat ve sedir notaları var. Ama tek nota olarak düşünürseniz taze bir menekşeye çok benzeyen bir koku bu. Net isterseniz; çok hafif limoni, çok hafif nemli buruk odunsu bir koku. Bunun dışında pek bir zenginlik yok. Yarım saat geçtikten sonra haliyle limon, kuş üzümü kokuları oldukça zayıflarken sedir ve süet daha ön plana çıkmaya başlıyor. Bu bir gucci ph I’de gördüğümüz gibi kuru talaşlı bir sedir değil de, daha yumuşak, nemli sanki taze tütünün kokusunu andıran hoş bir sedir. Koku özeti; canlı limon, kuş üzümü ile başlayıp, yasemin ile zenginleşen sonra da nemli yumuşacık sedire ağırlık veren bir koku. Bu halinden uçana kadar da değişmiyor. Ben uğraşsam da meşe yosunu, vanilya, misk, sandal gibi notaları hiç almadım. Yani alt harman yok gibi bir şey. Sentetik olmaması ve duru halinden dolayı kokusunu içinize derin derin çekseniz bile hiç rahatsız etmiyor.


Koku, yapı olarak biraz zayıf o yüzden bol kullanmayı tercih edeceksiniz. Zaten aromatik turunçgil kokularının büyük bir kısmı bu şekilde gayet hafif. Bu da istenen bir özellik ki, ilkbahar ve yaz gibi zamanlarda rahatça kullanılabilsin. Ama yine de parfümün standart aromatik turunçgillere göre de oldukça hafif olduğunu yazayım. Parfüm çok enerjik ya da hareketli değil ama oldukça yumuşak, temiz ve duru bir kokuya sahip. Ben parfümümle tanınayım, kendini göstersin ürünü değil ama bu taze ilkbahar günlerinde yine o şekilde tazelik ve durulukla uyum sağlayacak hafif bir karakterde. Ben bu parfümde, çoğu kokuda uzun zamandır almadığım bulgari ph’deki elegant havayı buldum. Sanırım bu da sedir ve süet'in yumuşak kombinasyonlarından geliyor ki tecrübe ettiğim en güzel kombinasyonlardan biri. Bu sade elegantlık oldukça hoşuma gitse de, benim için fazla sönük yapısından dolayı istemeye istemeye bir kenara itiyorum. Keşke biraz daha fark edilir olsaymış.

Özetle; bir niş olduğunu unutup standart bir marka parfümü gibi bakarsanız, çok hafif, temiz ve duru yapısıyla gayet beğenilesi yazlık bir parfüm. Bir L’eau D’Issey’i iki kat sulandırıp hafiflettiğinizi düşünün. Böyle bir sadelik ve hafiflik, belki de bir başka deyişle zayıflık. Dolgun kokuları sevenlere göre değil. Çok karakterli ya da özel bir koku değil ama oturduktan sonra kendine has elegant asil bir kokusu var. Eğer bir kademe daha kuvvetli olsaymış ben de oldukça sevecektim ama bana bu haliyle fazla zayıf bir parfüm. Gene de tatminkar bir parfüm olmuş diyorum.

Fark edilirliği pek kuvvetli değil. Tene oldukça yakın kalmayı seviyor. Kalıcılığı ise çok iyi 8 saat civarı. Keşke edp karakteristiğini fark edilrliğinde de gösterebilseymiş. Uygun yaş gurubu 16-40 civarı diyebilirim. Oldukça hafif ve sade yapısıyla her mevsim, her zaman kullanılabilir. Ama bence en güzel, taze bahar sabahları balkon, teras gibi ortamlarda uyum sağlayacak konfor kokusu. Dışarıda kullanmak için fark edilirliği biraz zayıf. Yukarıda yazdığım gibi arada bir değişiklik olması amacıyla çok hafif ve sade kokuları sevenlere rahatlıkla önerebilirim. Dolgun, kompleks ya da kendini gösteren kokuları sevenlere ise oldukça hafif kaçacaktır. Fakat o bahsettiğim oturduktan belli bir süre sonra verdiği özel havayı tatmak için bir şekilde bulup deneyin diyorum. Bakarsınız çok seveceğiniz bir parfüm olur.

19 yorum:

  1. Saklı Notalar, şu parfümler arasında sıkışıp kaldım. Bana bir sıralama yapar mısın rica etsem:

    1. YSL Opium
    2. YSL Rive Gauche
    3. RL Safari
    4. RL Polo Classic

    Birini alacağım, yorumlarını okudum; ama kararsız kaldım. Fark edilir olması benim açımdan çok önemli. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Safari
      2. Rive Gauche
      3. Polo Modern Reserve
      4. ysl m7 fresh

      diyeyim :)

      Sil
  2. Bu arada içlerinden Opium'u denedim. Eski kafa, tatlı baharatlı pudralı parfümleri seviyorum.

    YanıtlaSil
  3. Yine ben :), şarkı listene şunu da eklesen harika olurdu:

    Gabriel Faure - Pavane

    YanıtlaSil
  4. Beğenmene sevindim. Caron The Third Man var. Bu gidişle Safari alacağım sanırım. Teşekkürler yanıtlar için. Hız kesme lütfen :)

    YanıtlaSil
  5. Burnuna kuvvet, aynen devam:).

    YanıtlaSil
  6. Ben de buradaki segmente uygun bir kaç söylemek isterim:
    Sad Violin, youtube'da ki ilk 3 parçada aynı
    Titanic Jack and Rose - Sad Instrumental Song
    Robert Miles - A new Flower
    Andrea Bocelli - Canto Della Terra
    Jonathan and Charlotte - Il mondo e nostro

    Giriş yapmayı unutmuşum; Erhan

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Bir de:
    Olafur Arnalds - 3055
    Kou Shibasaki - Ikutsuka No Sora (Edit Version) olabilir.

    YanıtlaSil
  9. Kusura bakma hep sonradan aklıma geliyor ama:). Şunu da ekleyebilirsin:
    Florent Pagny - Io Le Canto Per Te (klipli olan).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hepsini dinledim ama tam istediğim profilde değiller fakat önerilere devam mutlaka dikkate alıyorum.

      Sil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harvey Nichols ve Brandroom mağazalarında bulabilirsiniz.

      Sil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Buradaki gibi bir kaç forumda daha okudum Cedrat Boise'yi.

    Çok hoşuma gitti bu koku benim. Yaz-Kış her zaman güzel giden bir koku bence.

    YanıtlaSil
  14. Başta bir ağırlık veriyor ancak sonradan burnunuza çok rahatlatıcı ve özel bir koku veriyor. Kullandığımda herkese parfümünün markası ne diye sordurttu :)

    YanıtlaSil