20 Ocak 2013 Pazar

Versace - L'Homme (1986)

"bana göre versace'nin en iyi erkek parfümü.."


Karşımızda çok sıkı bir parfüm var. 86 çıkışlı klasik parfümümüz deri grubunda. Bu gruba girip de 80ler döneminden olan parfümlerin ne kadar sağlam olduğunu biliyoruz, L'Homme da farklı değil ve şanslıyız ki bugün hala üretimde. 

L'Homme' un harmanı

üstte: petit grain(turunç yaprağı yağı), limon, bergamut, fesleğen, yeşil notalar, kırmızı biber
ortada: karanfil, yasemin, gül, tarçın, sedir, silhat, sandal ağacı
altta: amber, deri, misk, laden reçinesi, tonka fasulyesi, vanilya, meşe yosunu


notalarından oluşuyor. Harman hakkında konuşmam gerekirse ne yazık ki l'homme 2 kere yeniden formulize edilmiş bir parfüm. Tahmin edebileceğiniz gibi ilk versiyon en iyisi. 90lar civarı yenilenen versiyon o kadar olmasa da yine iyi. En son versiyonu kullanmadım ama hakkında bazı olumsuz yorumlar gördüğüm de oldu. Özellikle biraz sentetikleşmiş olduğunu belirtmişler. Yine de hala beğenenleri oldukça fazla. Benim size incelemesini verdiğim model ara formülasyon. Harman oldukça doğal, taze ve temiz. Notalar tazecik önünüzde. Harman oldukça dengeli, zengin ama öne çıkar, köşelilik yapan notalar yok.

Kokusuna gelirsek, l'homme tüm harmanı gayet güzel yoğrulup tk bir koku gibi kokan parfümlerden. Hafif limon ve portakal ekşimsiliğiyle başlayıp, 80lerin klasik maskülen parfümleri gibi güzel bir kokuya bürünüyor. Evet koku klasik 80ler masküleni, has erkek kokusu. Deri temalı olduğuna bakmayın daha ziyade bir eau sauvage gibi hafif bir turunçgil gibi davranıyor. Deri var ama genel kokuyu destekler biçimde, baskın olarak değil. Aslında eau sauvage fraicheur cuir'e benzediğini söyleyebilirim. Ama onda deri biraz daha baskın. İçerisindeki amber, vanilya gibi notalar çok hafif oranlarda kullanılmış ve kokuya denge katıyor. Parfümde genel baskın bir tatlılık, acılık, burukluk kesinlikle yok. Temiz turunçgilli, çok hafif pudramsı bir deri kokusu. Armani eau pour homme, drakkar noir gibi parfümlerden izler taşıyor. Ancak harmanı onlardan bariz daha dengeli. Klasik kokuları sevenler için devamlı bilek koklatan cinsten bir parfüm. Kokusunu beğenmeyecek kişi azdır diye tahmin ediyorum.


Özetle, parfüm konusunda versace'nin versace olduğu zamanlardan kalma, çok iyi dengelenmiş, klasik ve olmuş kelimelerinin tam karşılığı, bana göre versacenin en iyi erkek parfümü ve tüm 80ler maskülenleri arasında en iyi parfümlerden bir tanesi.

Fark edilirlik gayet iyi. Bağırmıyor ama kendini güzelce gösteriyor. Ürkek, tene yakın kalan bir koku değil. Kalıcılık ise bende 3 saat civarıyla ortalamanın biraz altıydı ama günde 1 ya da 2 kere tazeleyerek bu sorun aşılabilir. Uygun yaş grubu 25 ve üzeri diyeyim. Eski kafa değil ama sonuçta oynak bir parfüm de değil. Yaz dışında tüm mevsimlerde, iç ve dış mekanlarda, günün her vakti kullanılabilir. Akşam yemekleri, toplantılar gibi ortamlara yakışacaktır. Mutlaka deneyin derim, klasik parfümleri sevenlere de şiddetle tavsiye ederim.

13 yorum:

  1. İki sen öncesine kadar bir şişesini kullanmak naisib oldu. Genel yapı itibarı ile efendi kokusu gibi ve rahatsız edici değil, gayet memnun edici. Sadece tarzımdan dolayı başka seçeneklerim varken tercihim değil.Ama saygıyı hak eden versacelerden birisi !

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      YSL'yi diğer markalardan ayrı bir yere koyduğunuzu blogunuzda birçok defa belirtmiştiniz. YSL Pour Homme'un incelemesini yapmayı düşünüyor musunuz? İncelemesini yapmasanız bile bu parfümle ilgili yorumunuz ne olurdu, ayrıca yaz mevsimi için bu parfümü tavsiye eder miydiniz?
      Teşekkürler

      Sil
    2. merhaba pour homme'un incelemesi var hali hazırda, ilk verdiğim ysl incelemesidir.

      Sil
  3. Özgün Bey, benim sitede görebildiğim ilk YSL incelemesi 2006 çıkışlı L'Homme. Ben 1971 çıkışlı odunsu-aromatik tarzdaki YSL Pour Homme'u kastetmiştim. Resmini şu adreste görebilirsiniz: http://img04.aprod.hu/images_aprodhu/4216115_1_644x461_yves-saint-laurent-pour-homme-vi-kerulet.jpg

    YanıtlaSil
  4. Yeniden bir formülasyon geçirdi mi bilmiyorum ama şu an var olan versace l'homme bence denenmeden alınmaması gereken bir koku. Açılış ve orta notalardan dolayı uygun yaş grubu en az 33 diyorum. Parfümün ilk 1 saati biraz zorlayıcı silhat etkisi gösterdiği için kısacası açılış ve ota notaları eski berber dükkanıvari kokuyor bana göre.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk 1 saat sabrederseniz sonra koku bayağı kaliteli bunu hissetiriyor

      Sil
    2. evet ne yazık ki reformüle oldu, ama yeni versiyon da kötü değil sadece eskişi kadar "harika" değil.

      Sil
  5. bu kokuda ben sürekli arkadan hafif tatlımsı tütün kokusu alıyorum sanki.. yani limon tütün ve kokusu özetle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de. Resmen tütün kolonyası gibi kokuyor.

      Sil
  6. Sizce de tütün kolonyasıni andırmıyor mu?

    YanıtlaSil
  7. Bana da eski tütün kolonyalarını andırdı...içimi açmadı...bi hafta daha kullanıp kesin kararımı vereceğım

    YanıtlaSil
  8. Hakan Altun da bildiğim kadarıyla uzun zamandır bu parfümü kullanıyor.

    YanıtlaSil