20 Ocak 2013 Pazar

Chanel - Sycomore (2008)

"biraz daha olmuş bir encre noire.."


İncelemesini verdiğim parfüm 1930 çıkışlı artık üretilmeyen versiyonundan oldukça farklı kokan 2008 revizesi bir kadın parfümü. Evet şaşırmayın, sanırım saklınotalarda ilk kez bir kadın parfümü incelemesi veriyorum. Önce okuyun sonra karar verin. 2008 çıkışlı yeni parfüm odunsu çiçeksi misk olarak sınıflandırılmış. Chanel' in Les Exclusifs serisinden sınırlı üretim bir parfüm. Bu seri parfümlerde kullanılan esanslar olabildiğince doğal ve kaliteli olanlarından seçilerek özenle yapılıyor. Tıpkı Guerlain' ın L’Art et la Matière serisi gibi. Gerçi onlar çok daha üst düzey. Neyse parfüme dönelim.

Chanel Sycomore' un harmanı:

aldehitler, menekşe, tütün, servi, ardıç, pembe biber, baharatlar ve kabe samanı

notalarından oluşuyor. Harman gayet kaliteli. Niş kalitesi beklemeyin ama gucci kalitesine sahip. Köşeli, sentetik, rahatsız eden bir nota yok. Notalar arasından genel bir uyum var ve genel olarak notaları temiz ve net olarak algılayabiliyorsunuz. Bu bakımdan harmanda bir problem yok.


Güzel kısım olan kokusuna gelelim. Öncelikle kokusunun üzerinizde giderek büyüdüğünü belirteyim. Yani uzun süre kullandıkça daha alışıp, beğenmeye başlıyorsunuz. Açılışta "hah klasik bir odunsu" diyorsunuz, belki hafif baharatlı odunsu. Ama parfüm odunsu çiçeksi misk. Zaten bunu açılıştan hemen sonra gösteriyor. Bu parfüm encre noire' a benzetiliyor. Gerçektende gerek kokusuyla, gerek koku karakteristiğiyle % 90 oranında encre noire' ın aynısı olduğunu belirteyim. Ama ufak fakat bariz bazı farklar var. Sycomore, encre kadar kuru ve karanlık değil. Odunsu notaları oldukça hafif ve efendi, agresif değil, aldehit olarak ne yazılmamış ama hafiften calone' da aldığınız berrak çiçeksi havadan az miktarda içeriyor. Ayrıca içinde güzel menekşe notası var. Ardıç, servi gibi yeşil iğneli yapraklı ağaçların kokularına sahip. Encre daha köşeli, daha buruk, daha koyu, sycomore daha yuvarlatılmış, daha yumuşak, daha seyreltik. 

Encre biraz daha derinliğe sahip. Bütün bunlar encre noire' a göre daha yumuşak ve biraz daha dengeli olmasını sağlıyor. Fakat bu farklar biraz hassas bir burun gerektiriyor. Çoğu kişi encre noire bu deyip geçebilir. Yine de anlayana farkların bariz olacağından emin olabilirsiniz. 

Ben kokuda sandal ağacı ve pembe biberi pek kuvvetli algılamadım. Baharatlar da sadece ilk açılışta birkaç dakikalığına yumuşakça çıkıyorlar. Açılışı kabe samanı patlaması yapıyor. Bu; çimensi taze değil de, tıpkı encre noire gibi  hafif koyu, ardıç gibi ağaçların koyu yeşil karakteristiğinde, hafif füme bir kabe samanı kokusu. Zaten bu ilk açılıştan dolayı encre noire mı sıktım diye şaşırıyorsunuz. Kabe samanı kendini gösterdikten hemen sonra pembe biber, menekşe ve tütün karışımı, hafif kuru ve buruk olarak belirip kabe samanı ile yumuşayıp rayihayı zenginleştiriyor. Bir dip not olarak menekşe ve tütün kokusunun karışımını oldukça beğendiğimi belirteyim, güzel bir kombinasyon olmuş. İkisi de kendine net gösteren notalar. Biraz daha sonra iğneli yapraklı ağaçların yeşil kokuları da karışıma katılıyor. Ama her daim baştaki o klasik kabe samanı notası baskın. 

Koku yaklaşık bir saat bu şekilde gidiyor. Arada temiz beyaz çiçeklerin verdiği kokulara benzer nüansları da alıyorsunuz çok hafif ve derinden. Bu sanırım aldehitlerden. Bir saat daha geçince artık koku iyice oturmuş ve alt harmana geçmeye başlamış oluyor. yukarıda yazdığım harmana çok hafif bir akışla sandal ağacı da ekleniyor. Ama az miktarda. Çok çok hafif bir tatlımsılık verecek kadar. Bundan sonra uçana kadar da hep böyle devam ediyor. Baştan sona çok fazla değişim yapmayıp kabe samanıyla başlayıp onunla biten bir koku. Yani çok hafif baharatlı ve tütünlü yeşil odunsu notalara egemenlik eden bir kabe samanı karışımı.


Buraya kadar okuduğunuzdan anlayacağınız üzere chanel sycomore bir kadın parfümü olarak piyasaya sürülmesine rağmen bir erkek parfümü olarak kusursuz. Chanel bu parfümü uniseks hatta direk erkek parfümü olarak da piyasaya sürebilirmiş. Herhangi bir feminenlik yok. Hatta bir kadında, sanki encre noire kullanılmışçasına sırıtabiliyor tütün ve koyu kabe samanından dolayı. Genel olarak cinsiyetsiz bir parfüm diyebilirim. Uzun zamandır beğendiğim ilk chanel kokusu oldu. Modern, farklı ve hafif. Yapı olarak hafif, çekingen, bağırmayan, tene yakın kalan, kibar bir koku olmuş.


Özetle; sycomore mükemmel bir parfüm değil ama "kullanmak" amaçlı gerçekten memnun edecek, üzmeyecek bir parfüm. Genel olarak encre noire' dan daha dengeli, rafine ve yumuşak karakteristiğiyle "biraz daha olmuş bir encre noire". Tabi ondaki isim, şişe, karakter uyumu mükemmeliyetine sahip değil. Ama ona göre tek eksikliği de bu zaten. Bana göre encre ve sycomore ikiz kardeşler. Bilenler için ikisini birbirinden ayrıcak farklar açık ama dışarıdan bakınca birbirinin aynısı gibiler.

Fark edilirliği encre gibi biraz zayıf. Tene yakın kalıyor. Yakın temaslarda ya da ufak mekanlarda kendini gösterebiliyor ama geniş alanlarda vuruculuğu düşüyor. Yine de kullandığım süreçte sık sık fark edip beğenenler çıktı. Kalıcılığı benim tenimde 4-5 saat kadardı. Elbiselerde çok daha yüksek.Uygun yaş gurubu 18 ve üzeri. Yılın her zamanı kullanılabilir ama sıcakta etkisi zayıflayacaktır. Şu basık havalı kış günlerinde iç mekanlarda en iyi uyumu sağlayacaktır. Günün her vakti kullanılabilir. Kişisel fikrimi sorarsanız başlarda encre ile sycomore arasında tercih kişisel beğeniye göre değişir diye düşünüyordum ama biraz daha uzun süre kullandıktan sonra sycomore' un daha rafine ve başarılı olduğunu düşünüyorum. Tavsiyem sycomore olacaktır. Kabe samanı temalı kokuları seviyorsanız özellikle tavsiye ederim. Bunun dışında kalan kullanıcılara da standart raf parfümlerinden sıyrılmış güzel bir ürün olarak denemelerini öneririm.

2 yorum:

  1. Sycomore harika bir vetiver kokusu bence encre story vb. vetiver temalı parfümler tırı vırı kalır bunun yanında.

    YanıtlaSil