23 Ekim 2012 Salı

Faberge - Brut (1964)

"Günümüz için biraz sert, eski kafa ve fazla maskülen kalıyor.."


64 çıkışlı aromatik bir fujer olan Brut' ü 25 yaş ve üzeri olup bilmeyen erkek sanırım yoktur. Bir zamanların en popüler parfümlerinden. Zamanında tıpkı avrupa'da olduğu gibi Türkiyede de çok popüler olmuş, her eve girmiş, çokca hediye edilmiştir. Yıllar içerisinde biraz kalitesinin düşmesinden, biraz da eski kafa kalmasından bugün artık kullanımı oldukça azalmış durumda. Ben yine de eksik kalmaması amacıyla kısaca incelemesini yazmak istedim. 

Brut' ün harmanında:

üstte: limon, bergamut, anason, fesleğen, lavanta, portakal çiçeği
ortada: yasemin, sardunya, ylang ylang
altta: sandal ağacı, kabe samanı, silhat, meşe yosunu, tonka fasulyesi, vanilya, misk, kumarin




notaları var. Tam dönemine has klasik notalar. lavanta, sardunya, meşe yosunu kalıplaşmış fujer dizilimi. Ama ne yazık ki meşe yosunu notasının doğalı yasaklar sebebiyle kullanılamadığından yapay yollarla benzeyen esanslar elde edilmeye çalışıyor. Onlar da pek başarılı değil. Biraz da bu yüzde 80ler dönemi parfümlerini günümüzde bulamıyoruz. Meşe yosunu olmayınca olmuyor. Neyse harmana bakarsak, brut gayet eski kafa bir parfüm. Harmanı zengin, vurucu. Çok kaliteli değil. Burun bükücü sentetik değil ama yapay notalar hissedilebiliyor. Islak, aromatik bir karakteri var. Anason, meşe yosunu ve fesleğen baskın notalar. Diğer notalar bunlar arasında eziliyor bu bakımdan çok başarılı bir harman değil.

Kokusuna gelirsek hafif tatlılaştırılmış, klasik 80'ler yeşil aromatik koku karakterine sahip. Eski berber dükkanıvari karakterindeki kokulardan. Ama bir rive gauche kadar güzel değil, biraz daha buruk, biraz daha yapay. Yeşillik bakımından bazen Paco Rabanne pour homme'u da andırabiliyor ama tabi daha alt kalitede olarak. Brut yüksek kalitede olması hedeflenmiş bir ürün değil. Dönemi için gerçekten tam 12' den vurulmuş bir koku karakteri varmış ama günümüz için daha ziyade bir tıraş losyonu olarak kullanılası bir parfüm.



Özetle; hafif fujer ögeleriyle zenginleştirilmiş, zengin aromatik bir yeşil parfüm. Günümüz için biraz sert, eski kafa ve fazla maskülen kalıyor. Tıraş sonrası losyon olarak uygun ama polo modern reserve, azzaro, rive gauche gibi günümüze daha uygun ve daha kaliteli parfümler varken brut' ün çok da fazla şansı yok diye düşünüyorum.


Uygulama miktarınıza göre teninize yakın kalabilen ya da bağırabilen bir parfüm. Kalıcılığı ortalama değerlerde. Yaz dışında kullanılabilir. Günün her saatine uygun. 35 ve üzeri klasik baba kokusu diyebileceğim ve ancak düşük bütçeyle maskülen parfüm arayanlara önereceğim bir ürün. Bu arada bunun kokusunu seviyorsanız Mama Bears marka tıraş sabunlarından brute versiyonunu şiddetle tavsiye ederim. Muazzam güzellikte kokusu olan çok başarılı bir tıraş sabunu.


14 yorum:

  1. Şu an piyasa da satılan brütler 90 ların başında satılan sahte brüt parfümleri gibi isim hakkı alınıp yerli üretime geçilmiş büyük olasılıkla . Şu anki brütlerin renkleri de farklı sarı renkte. Nerede o eski sadece şişesi değil parfümün kendisi de yeşil renkli olan brütler hem after shave leri hem de madalyonlu diye tabir edilen çeşitleri çok çok güzeldi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yerli üretim değil ama bu tip firmalar misal procter&gamble gibi büyük firmaların himayesini girdikleri an gerke şişeleri olsun gerek esansları olsun ciddi bir kalite düşüklüğü yaşanıyor. Bir diğer örnek old spice. Bugün procter&gamble yapımı old spice'lar ile orjinal hindistan shulton yapımı old spice'ların koku andırması dışında alakaları yok. Brute da aynı şekilde. Şanslıyız ki bugün her ikisinin de eski şişe versiyonları bulunabiliyor.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Evet katılıyorum. eski şişeler harika idi..

      biraz tatlı gevezelik yapayım. :) . çocukluk yıllarımdı (1976 doğumluyum) babam dan misk istedim. o da brüt getirdi plastik şişede ufakça 50 ml lik falandı galiba. kokusu çok hoştu. işte brut le karşılaşmam böyle oldu. daha sonra esans da da ısrar ettim ve iki esans gelmişti. biri gül yağı idi. bu arada brüt ün kokusu gerçekten güzeldi. o zamanlar plastik şişe de vardı cam da.

      o zamanlar gül bu kadar pahalı değildi ve sentetik değildi. koku unutulmaz derler ya bence çok doğru. o iki kokuyu unutamıyorum. biri eski yapım brut, diğeri de gül yağı. diğer koku da güzeldi ama ismini unuttum :S :D.

      old spice lar harika. Lord sparhawk, özgün arkadaşım, dostum senin bu demenden sonra old spice ın eski şişesini alacağım inşallah zaten aklımdaydı. old spice ın o traj jelinin kokusu bile aklımda. dehşet güzeldi. sanırım güzelliği misk ve vanilya dan geliyordu. ambergris ( balina amberi) li versiyonu da varmış ama benin denediğim ilk versiyon mikli ve vanilyalı versiyondu sanırsam. 1994 ler civarı idi benim tanışmam old spice ile.

      ambergris i ebay da aramayın. e baydan aldım bana sahte gibi geldi. kokusunu etraf ağır buluyor ve saçtaki elektriği almıyor, bence de sahte. ebayda iki üç satıcıdan aldım, fıs. önermiyorum. 2500 feedback i varmış hep hikaye. paraylamı ne anlaşıyorlar, birbirlerini destekliyorlar gibime geldi.

      Sil
    4. sanırım ilk çıkan versiyonda ambergris ( balina amberi ) de varmış. işte kaynak : http://www.fragrantica.com/perfume/Shulton-Company/Old-Spice-Original-14746.html

      biliyoruzda konuşuyoruz :) :D.. orjinalini arıyorum ama classic yazan versiyonu var. orjinali gibimi yani ilk versiyonu gibi mi bilmiyorum..

      Sil
    5. Zamanında ebayde direk hindistanda eski vintage old spicelardan satan bir satıcı vardı, hala duruyor mu bilmiyorum. Cam şişede orjinal shulton üretimi. Kokusu harika. Karanfil notası baskınlığında olduğundan amber pek yoğun olarak gelmiyor. Old spice baharatlı karangil demek benim için.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Lord sparhawk, özgün, arkadaşım, dostum ben eski yeşil brüt ve old spice konusunda sana katılıyorum. eski şişeleri harikaydı. old sipece ın vanilya ve miskli kokusu idi. daha sonra ambergris li çıkmış galiba. miskli olan sanırsam harika bir koku idi. hala o tatlı nağmeler aklımda naşallah :D.

    sana şunu sormak istiyorum. maillede cevap verebilirsin.. brut ün yeni passion unu aldım. kokusu hoşuma gitti. baharat kokusu imiş.

    brut passion da natural baharat mı kullanılmış acaba ve buna benzer kokular var mıdır? ne baharatı acaba? sentetikliği hiç sevmiyorum ve kalıcılık benim için önemli. cevap veremesende teşekkürler, sıkı bir takipçinim ;) ;) .t eşekkürler bilgiler için :D

    YanıtlaSil
  4. 80'li ve 90'lı yıllara dönmek isteyen mutlaka koklasın

    YanıtlaSil
  5. Brut'ün en iyi serisi 90'ların ortalarında çıkan versiyonlardı.
    Hele Faberge bırakıp Unilever denen deterjan üreticisine geçtikten sonra özünü tamamı ile kaybeder oldu.
    Ben BRUT ile büyümüş, okul yıllarında çantasında bile BRUT taşımış biriyim.
    Şu anda Parfums Prestige yazısı ile piyasada bulunan BRUT Deodorantların o kadar rahatsız edici ve bayıcı bir kokusu var ki, resmen midemi bulandırıyor.
    Ama eski deodorantların daha hafif ve şeker gibi bir tonu vardı. Yatarken elime sıkardım, ara ara koklayarak uyurdum o zamanlar.
    Yani şimdiki BRUT'ler eskilerden %70-80 civarında farklı.
    Sadece anımsamanızı sağlıyor o kadar!

    Eski Faberge serisi BRUT Deodorantlar eğer sağda solda bir köşede kalmışsa, bulmayı çok isterim.
    Bu konuda bir kaynağa ulaşabilen olduğunda bilgilendirirse minnettar kalırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alisverisim esnasinda yorumunuza denk geldim, belki siz de okursunuz cevani ustunden yillar gecmis olsa da :)

      Brut Splash On Original Fragrance 207ML 129,00 TL yerine 98,00 TL
      https://urun.n11.com/erkek-parfum/brut-splash-on-original-fragrance-207ml-P51224998

      Sil
  6. Öğrencilik yıllarımızda kullanırdık,1977-83 arası.pahalıydı,öğrenci bütçesi ile zor alırdık,bitmesin diye şişesini her gün kontrol ederdik. O zamanlar bulunabilen bir kaç erkek kokusu vardı.Sigaranın,Sana yağının,tüpgazın olmadığı memlekette koku mu olacak.Old Spice,Brut ve Pino Silvester.Başka da bir şey yoktu bildiğim kadarıyla.Brut ve Old Spice en beğendiklerimdi.Yıllar sonra Frankfurt'ta bir mağazada dikkatimi çekti.(2005 gibiydi).Hem Brut hem Old Spice aldım ama bana eski tadı ve zevki vermediler.

    YanıtlaSil
  7. Ey gidinin brütü neydin bir zamanlar

    YanıtlaSil
  8. Arkadaşlar brut marka parfüm aldım üstünde tuvalet suyu yazıyor ne anlama geliyor bilen varmı

    YanıtlaSil