5 Ağustos 2012 Pazar

Hermes - Un Jardin Sur Le Nil (2005)

"üniseks koku böyle yapılır diye ders veren bir parfüm.." 


Un Jardin Sur Le Nil, Hermes' in incelediğim üçüncü parfümü. Nil bahçeleri gibi bir anlamı var. Jardin, yani bahçe serisi 4 farklı parfümlerden oluşmakta ve hepsi de ünlü burun Jean Claude Ellena tarafından yaratılmış. Nil temalı incelediğim versiyon 2005 çıkışlı çiçeksi/meyvemsi karakterde hafif ve pozitif bir parfüm.

Un Jardin Sur Le Nil' in harmanı:

üstte: mango, havuç, domates, greyfurt
ortada: portakal, şakayık, hint kamışı, sümbül, nilüfer
altta: laden reçinesi, zambak, tarçın, misk, tütsü

notalarından oluşuyor. Son derece orijinal bir harman. Hermes' ten de başkası beklenemezdi zaten. Harmanda sentetiklik bulunmuyor. Notalar kaliteli. Fakat havuç, domates, kamış gibi pek alışıldık olunmayan notalardan dolayı farklı bir havası var. Şimdiye kadar kullanmış olduğunuz tüm parfümlere göre daha farklı bir havası olduğunu fark edeceksiniz. Sakin yapılı ve uysal bir harman. Sert maskülen notalar yok. Taze, hafif buruk daha doğrusu ham, hafif reçinemsi, hafif çiçeksi, uysal, dingin ve öz. 



Üniseks yapıda olan parfüm, son derece hafif, temiz ve uçuk yeşil bir karaktere sahip. Koku; greyfurt ve ham mango kokusunun karışımının bombardımanı ile canlı ve parlak bir giriş yapıyor. Bu gayet yeşil, biraz meyvemsi, hafif buruk, hafif ekşi bir açılış. Tarz olarak ilk başta Terre gibi buruk bir açılışı var. Bunu da domates'in yeşil kokusu ile havuc' un karışımı sağlıyor. Bu yeşil, ham ve meyvemsi yapı uzunca bir süre bu şekilde kalıyor. Sümbül pek etkin değil, nilüfer aradan tatlı tatlı kendini gösteriyor. 

Parfüm oturmaya başlayınca alttan reçineler, misk ve tütsünün vurmasıyla daha dengeli bir hal alıyor. Fazla canlı ya da dinamik bir koku olmamakla beraber, güzel bir akışa sahip ve zaman geçtikçe oturup daha olgun bir hale geliyor. Genel olarak koku karakteri yeşil, egzotik meyveli ve dingin yapıda. Hiç bir zaman standart turunçgilli parfümler gibi tatlı, asidik bir kokuya sahip değil. Benzeri bir parfüm olmadığı için ancak kendiniz denediğinizde tam olarak neye benzediğini anlayacaksınız.

Özetle; Un Jardin Sur Le Nil, modern ve ileri görüşlü bir parfüm. Her erkekler, hem de kadınlar tarafından rahatlıkla kullanılabilecek, üniseks koku böyle yapılır diye ders veren bir parfüm. Orijinal ve modern parfüm arayanlar için birebir.

Fark edilirliği ve kalıcılığı benim kumral tenimde ortalamanın hallice altındaydı. Normalde ciddi puan kıracağım bu zayıflıkları kokunun kalitesi ve özgünlüğünden dolayı birazcık görmezden geliyorum. Koku yapı olarak 16 yaştan 35 yaşa kadar kullanılabilir yapıda olmasına rağmen, kalitesinin anlaşılabilmesi ve kullanıcısıyla iyi uyum sağlaması açısından ben 25-35 arası ideal diyorum. 

Kış harici her mevsim severek kullanılabilir, ancak tahmin ettiğinizi gibi asıl olarak bir bahar ve yaz parfümü. Bir pazar sabahı, deniz kenarı bir bahçe/balkonda kahvaltınızı yaparken üzerinizde olduğunda gününüzün daha pozitif geçmesini sağlayacak bir koku. Günde bir- iki defa tazelemek sizin için sorun değilse ve genelde sıyrılan, farklı, ferah bir parfüm arıyorsanız Un Jardin Sur Le Nil' i denemenizi tavsiye ediyorum.


3 yorum:

  1. Koku güzel ama kalıcılık 1 saat. Fiyat/performans olarak bence mantıklı değil.

    YanıtlaSil
  2. yukarıdaki yorumumla ilgili bir düzeltme yapmak istiyorum. Kendi tenimde 1 saat kadar hissetmeme rağmen şu an eşim kullanıyor parfümü ve rahat 3-4 saat etkili bir biçimde kokuyor. 3-4 saatten sonra da tene yakın kalarak kokmaya devam ediyor. Bu nedenle fiyat/performans olarak mantıklı değil yorumumdan dönüyorum. Bence bir erkek için fazla feminen, bayan parfümü olarak çok çok güzel bir koku.

    YanıtlaSil
  3. Tekin Acar'da denedim ilk anlarda özellikle domatesin kokusu oldukça belirgindi ama sakin bir koku olduğu için yerini alt notalara bırakıverdi.Fark edilirliği oldukça düşük ama tende kalıcı epey uzun sürdü.6-7 saattir tende hala reçine,tütsü,misk,tarçının hafif tatlılığı kendini hissettiriyor.Lord üstatla ten rengimiz neredeyse aynı ve yorumları doğrultusunda aldığım tüm parfümlere aynen katılmama rağmen Nil benim tenimde oldukça kalıcı idi,üstelik gün boyu bileğim elbisemle ve masa ile temas halinde olmasına rağmen.

    YanıtlaSil