4 Ağustos 2012 Cumartesi

Gucci - Pour Homme I (2003)

"Fiyatına göre çok, çok daha yüksek kaliteye sahip.."


Nobile ve Envy' dan sonra bu parfümle artık Gucci' nin gerçekten pek çok diğer moda markaları gibi iş olsun diye sallama değil de, özenerek parfüm ürettiği inancını benimsemiştim ki, Gucci akıl almaz bir kararla en iyi erkek parfümleri olan  pour homme I, pour homme II ve envy'ı üretimden kaldırdı. Bunda önemli etkenin; şirketin o dönem yöneticiliğini yapan Tom Ford' un markadan kavgalı bir şekilde kopması sonrası, Tom Ford dönemi tüm ürünlerin çocukça bir hırsla adeta  "silinmesi" isteği olduğu söylentileri. 

Şu an 3 parfüme de hala ulaşılabiliyor olsa da Gucci kendi bindiği dalı keserek, kötü yöneticiliğin örneğini bir kez daha gözümüze soka soka gösteriyor. Neyse, parfüme geçelim; 2003 çıkışlı pour homme I, baharatlı odunsu dolgun bir koku. Renginden de klasik karakterde bir baharatlı olduğu anlaşılmakta. 

Pour Homme' un harmanı:

üstte: tarhun, zencefil, papirus, lavanta, fesleğen, petitgrain, limon, bergamut
ortada: karanfil, silhat, pembe biber, sandalağacı, süsen, yasemin, sedir, sardunya
altta: laden reçinesi, deri, tonka fasulyesi, amber, misk, meşe yosunu, vanilya, tütsü, adaçayı, silhat


notalarından oluşuyor. Dolgun bir harman ancak gerçekten çok ustaca harmanlanmış. Tom Ford 2003' te bu parfümü çıkartırken parfümün 70'lerin havasını taşıyan, klasik maskülen bir erkek parfümü karakterinde olmasını amaçlamış. Gerçekten de tam olarak bunu başarmış. Parfümün yaratıcısı, şimdiye kadar pek çok markaya parfüm yaratmış olan Michel Almairac.

Harman çok kaliteli ve iyi yoğrulmuş, burnu asla yormuyor. Homojen bir kokuya sahip ve köşeli değil. Rahatsız eden sivri bir nota yok. Ayrıca kullanılan esanslar çok kaliteli. Bu parfüm bir moda markası ürünü olmasına rağmen, neredeyse yarı niche olarak kabul edilecek bir kalitede. Fiyatına göre çok, çok daha yüksek kaliteye sahip. Bu kadar yüksek kaliteyi hermes ve YSL parfümlerinde dahi görmedim. Daha ziyade Andree Putman ve Comme des Garçons markalarında bu denli kaliteyi görüyorsunuz. Bu da size parfümün kalitesi hakkında iyi bir fikir veriyor olmalı. Bir Calvin Klein, givenchy, armani parfümüne göre çok daha üst düzeyde bir parfüm.



Kokusuna gelirsek; pour homme I tam olarak baharatlı odun gibi kokuyor. Comme des Garçons Hinoki' deki gibi çok kuvvetli, doğal ve çok gerçekçi bir kuru odun kokusu var. Bir enstrüman yapımcısı olarak  parfümlerde bu kadar gerçekçi odun kokusunu alınca kendimi kaybediyorum. Kokuyu biraz daha açmamı isterseniz hafif buruk, kuru bir sedirimsi odun kokusu gibi. Daha da detaylandırayım, ilk okul dönemlerimize gidiyoruz, henüz küçüğüz, tombow, rotring alacak paramız yok, ne kullanıyoruz? Kurşun kalem. Hani hep ucu kırıldıkça kalemtıraşla açtığımız eski dostlarımız. İşte, hatırlarsanız bazı kalemlerde kalemi açarken, çıkan talaşların değişik, kuru bir odunsu kokusu vardı, gucci pour homme' un kokusu bu kokuya gayet benziyor.  Tabi bu kadar saf değil, ufak tefek esanslarla zenginleştirilip daha beğenilesi hale getirilmiş. Hafiften 2 Man' i anımsatmıyor da değil, fakat asıl hinoki ile çok benzer yapıda.

Kimilerine göre kuru odun talaşı kokusu parfüm olarak kulağa çok çekici gelmeyebilir. Ama yazdığım gibi aradaki tütsü, deri, silhat, sandalağacı, pembe biber, amber gibi notalar birleşerek kokuyu gayet çekici klasik maskülen bir erkek parfümü haline getiriyor. Kesinlikle sert, ağır ya da boğucu bir parfüm değil. Ama klasik yapılı bir erkek parfümü olduğunu algılamanız ve basit bir yaz parfümüm beklememeniz gerekiyor. Ne yazık ki bir dezavantajı biraz sönük yapılı ve tene yakın kalmayı seviyor. Yani bir Envy gibi ben buradayım diye bağırmıyor. Gün içinde en az bir kere tazelemek şart. Bir diğer dezavantajı da nispeten sabit karakteri ile bir süre sonra sıkıcı olabilmesi. Yani bana göre uzun yıllar sürekli kullanacağınız bir parfüm olması zor. Ara sıra özledikçe kullanılacak bir ürün. 

Özetle; parfüm dünyasında bir klasik olmuş, şöyle bir bakınca bile üzerindeki emekler anlaşılan, Gucci' nin çıkarmış olduğu en iyi parfümlerden bir tanesi. Herkese göre olmayan, ne istediğini bilen  zevkli kişilerden, zevkli kişilere..


Kalıcılığı ortalama, fark edilirliği ortalamanın az altı. Uygun yaş aralığı 22 ve üzeri. Yaş yükseldikçe daha uyumlu olacaktır. Sonbahar ve kış mevsiminde kullanılacak hafif sıcak, modern bir parfüm. Kendisini en iyi akşam saatlerinde, toplantı, yemek gibi ortamlarda gösterecektir. Biraz tekdüze karakterli kokusu ve fazla kuvvetli olmayan yapısına rağmen muazzam kalitesi ile en az bir şişe edinilmeyi bence kesinlikle hak ediyor. Hermes, comme des garçons gibi ülkemizde zor bulunan ve pahalı olan yüksek kaliteli yarı niche parfümlerin kalitesi nasıl oluyor görmek isterseniz, gucci pour homme bunu size gösterecektir. Ciddi parfümseverlere şiddetle öneririm.

10 yorum:

  1. Kesinlikle katiliyorum zira gucci bu isi iyi yapiyior. ben sahsen severek kullaniyorum ve cok kaliteli bir his veriyor insana. Tabii bu kisiden kisiye degisir ancak parfumden anliyan adamin secimi olacagi kesin. Dogal sentetik abide parfumlerin yanindan gecmez. Adam gibi kokmak isteyenler ya envy yada pour home denesinler ki parfum nedir anlasinlar. Ysl den sonra ralph lauren sonrasi gucci derim. twsekur ederiz Lordum iyiki varsin. Seni seviyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Uzun sure mahrum kaldik gene yazilarinizdan :)
    acaba gucci phll yide yorumlayacak misiniz, yada bir iki kelam edebilir misiniz hakkinda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yakın zamanda phII incelememi de yazacağım

      Sil
    2. LORDm ağustos ayında PhII incelememi yazacağım dedin:) haydi artık..sevgiler

      Sil
  4. yeniden yorum yapmaya başlamanız çok hoş.Bir soru sormak istiyorum:
    Gucci envyin parfüm renginde farklılıklar oluyor mu

    YanıtlaSil
  5. gucci pour homme II bugün elime ulaştı ve hemen denedim. güzel koku ama benim gibi sert koku seven biri için biraz yumuşak kaldı :) yaklaşık 3 saat önce sıktığım koku halen burnuma efil efil geliyor. üstelik bu sıcak havada bayağı terlediğim halde. yani kalıcılık konusunda da pek sıkıntım olmayacak gibi. havalar biraz serinleyince tekrar deneyip bir de farkedilirliğini test etmek üzere dolabıma kaldırdım. gerçekten güzel koku tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  6. pour homme II yorumunu hala merakla bekliyoruz....

    YanıtlaSil
  7. Gucci parfum pour homme I Türkiye de niçin satılmıyor. Çok iyi bir parfum dünya çapında, kaliyesi yüksek fakat burada bulamiyoruz.

    YanıtlaSil