30 Mayıs 2012 Çarşamba

Aramis - New West for Him (1988)

"Jaguar' ın birebir aynısı ama biraz daha az kuvvetlisi gibi.."



Şimdi biraz daha gerilere giderek 80'lerden çıkma bir kokuyla devam ediyoruz. New west aramis'in orijinal bir aromatiği. Ülkemizde pek bilinmiyor ve daha arka planda kalmış bir koku. yurt dışında ise sevilen aramis kokularından ancak az bulunabilirliği yüzünden biraz daha yüksek fiyatlardan satılıyor. Beğenilen ve övülen bir koku.

New West for Him' in harmanında:

üstte: calone, bergamut, sardunya, nane
ortada: lavanta, biberiye, adaçayı, defne yaprağı, muskat, ardıç, mercanköşk
altta: silhat, sandalağacı, sedir, meşe yosunu, misk


notaları var. Harman kaliteli olmakla beraber köşeli ve sert bir mizaca sahip. Aramis birkaç sene öncesinde tüm ürünlerinin şişelerini güncelleyip tek bir tasarımda ortaklaştırdı. Bu arada tuscany gibi bazılarını da yeniden formülize etti. New west hakkında emin değilim ancak yeni şişe tasarımı çok daha yerinde olmuş. Çünkü ilk çıktığı zamanlardaki şişe tasarımı ve reklamlarıyla adeta sucul bir parfüm imajı vermesine rağmen koku özünde saf bir aromatik. Saf aromatiklerin keskin, otsu kokularını düşündüğünüzde mavi tasarımlı şişenin ne kadar yanıltıcı olduğunu anlıyorsunuz. Karakter olarak tam yeşil bir aromatik değil. Çünkü içerisindeki calone, bergamut gibi notalar daha berrak bir tema oluşturuyorlar. yine de ada çayı altında ezilmekten kurtulamıyorlar. Evet new west' in en büyük dezavantajlarından biri harmana hakim olan ada çayı notası.

Koku olarak new west maskülen bir koku ama ağır değil. Hatta dönemine göre hafif de denebilir.  Has aromatikleri sevenlerin oldukça hoşuna gidecektir. Jaguar orjinal' in kokusuna oldukça benziyor, hatta aynısı. Fark olarak o kadar kuvvetli ve sert değil. Daha kullanılabilir yapıda bol otsu bir aromatik. Böyle bahsedince aklınıza jaegermeister içkisinin gelmesi lazım. Özellikle de Jaguar için. Eğer ada çayı notası bu kadar baskın olmasaymış ve sardunya, biberiye, ardıç notaları da az bir şey geri plana alınsaymış calone notasının desteğiyle yazın da zevkle kullanılabilecek gençlere uygun fresh bir aromatik olacakmış. Fakat bergamut ve calone bu halleriyle ada çayına diz çöküyorlar. Tabi tüm bu yorumlarım günümüz için, çıktığı yılı düşünürsek o dönemlere oldukça uygun maskülen karakterde. Hatta maskülen otsu/sucul aromatik diyelim. Biliyorum kafanız karışıyor ama tam olarak böyle.


Özetle has aromatik sevenlere özel bir koku. Jaguar' ın birebir aynısı ama biraz daha az kuvvetlisi gibi. Genel kalite çıtası iyi. Sürekli kulanım için ya da imza parfümü olarak kullanmak için ise biraz tekdüze kalıyor. 

Eski şişe tasarımı

Kalıcılığı ortalama, fark edilirliği ortalamanın biraz üzerinde. Uygun yaş grubu 25-35 arası. Çok sıcak yaz günleri dışında her zaman kullanılabilir. Jaguar' ın kokusunu sevdiyseniz ama size sert geldiyse tam size göre bir parfüm. Genel parfüm kullanıcısına uygun değil, ağır olmayan otsu aromatikleri sevenlere tavsiye ederim.

12 yorum:

  1. Hoşgeldin Lord, beklemiyordum hiç seni mutlu oldum yahu. :) Bir maruzatım var, 16 yaşındayım, buğday tenliyim. (İzdivaç programı başvurusu gibi oldu :p) Dior Homme, Homme Intense, Gucci Pour Homme II, Fahrenheit, Kouros (tüm edisyonları için olumlu şeyler yazmışsın, dolayısıyla hepsi dahil) ve Xeryus Rouge arasında seçim yapamıyorum. Bu parfümlerin hepsine yapılan yorumları defalarca okudum, ancak yine de kararsız kalıyorum. Eylül gibi kullanmaya başlayacağım. Sen tamamen kendi zevkine göre bir sıralama yap, ben de ona göre yarın Tekin acar'a gidip kokularına göre değerlendireyim ve siparişi vereyim. Ayrıca Gucci Envy de alabilirim bütçemi biraz zorlasam, Gucci pour homme II de benim gibi yeni yeni bu işe merak salmış birisi için yeterli olur diye düşündüğümden yazmadım. Önerdiğin başka kokular varsa onları da denemeyi çok isterim. Şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Bir de yaşımdan dolayı Fahrenheit'ı tavsiye edeceğinden emin gibiyim, ancak bir Cacharel pour homme falan gibi olmadıkça ağır parfümleri de taşıyabilirim. Şimdiye kadar kullandığım parfümlerde genelde kokuların yaştan çok kişinin tarzı ve tavırlarıyla uyum sağlaması gerektiği kanısına vardım. Yanlışsam düzeltin. :)

    YanıtlaSil
  3. hoş geldin üstat,seni burada görmekten mutluyuz .....

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim komşular. Ulysses komşu, sonbaharlık bir koku istiyorsun ve 16 yaşındasın.

    Sana;

    armand basi homme
    paco rabanne xs
    d&G pour homme
    kouros fraicheur
    burberry brit
    gucci ph II
    Jil sander sander for men
    bulgari black
    YSL pour homme

    parfümlerine göz atmanı öneririm.

    YanıtlaSil
  5. Bloğunuzda ki makalelerin takipçisi olduk, değerli yorumlarınızı bizimle paylaşmanızdan ötürü teşekkürlerimizi sunuyoruz.

    Başarılarınızın devamını dileriz. tül perde olarak paylaşımlarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar ,
    Öncelikle Yorumlarınızın Hepsini Okuyamasamda Bir Kısmını Okudum Severek Takip Ettiğimi Söylemeliyim... Sizden Bir Ricam Olacak Parfüm Konusunda Gerçekten Psikopata Bağlamış Gibiyim Doğru Parfüm Bulamıyorum Deneyecek Vaktimde Olmuyor.Neyse Sözü Daha Fazla Uzatmayayım 18 Yaşındayım Esmerim İstediğim Özellikler;Lacoste Red Ayarında(Yumuşaklığı,Burukluğu) Fazla Bilinmeyen Kalıcılığı İyi Olan Genel Beğeniye Uyacak Türkiye Şartlarında Bulunabilen Parfüm Arıyorum Sizin Bu Konuda Yardımcı Olabileceğinizi Düşündüm Şimdiden Teşekkür Ederim...

    YanıtlaSil
  7. Ben şahsen new westi kullanan biri olarak gü<el ama çok keskin bir eçılışı var ve aynen devam ediyor. Polo clasikten sonra kaldıramadım bu kokuyu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maskülen otsu aromatik olarak haliyle polodan daha hırçın. Özellikle eski tüm otsu aromatikler böyle hırçın oluyor. O yüzden seven kitlesi kısıtlı.

      Sil
    2. Evet Lordum sanırım hırçınlık kısmı çok doğru bağra bağra geliyor çok fena ! Yani elegant değil bana göre hiç değilmiş.
      Ama babama süper bir parfüm oldu bitti :),Hep bu adaçayı yüzünden !!!

      Sil
  8. İncelemeniz çok güzel,bir de Türkiye'de nereden edinebiliriz bu parfumu, onu yazsanız cok sevinirim.

    YanıtlaSil