23 Eylül 2011 Cuma

Halston - Z-14 (1976)

"Açılışı neyse, sonuna kadar öyle giden bir koku.."




Z14 blogda verdiğim ilk halston incelemesi olacak. 76 çıkışlı deri temalı bir şipre. Yabancı parfüm platformlarında hala oldukça popüler olan ve bol bol önerilen bir parfüm. Peki bakalım bu önermeler bol kepçeden mi veriliyormuş yoksa gerçekten değiyor mu?

z-14' ün harmanı:

üstte: bergamut, limon, fesleğen, servi, gardenya
ortada: kabe samanı, yasemin, silhat, kişniş, sedir, yasemin, sardunya
altta: amber, deri, günlük, asilbent, meşe yosunu, misk, tonka fasulyesi 


notalarından oluşuyor. Oldukça zengin bir harman. Kağıt üzerinde özellikle üst harman gardenya ile çok çekici görünüyor. Zengin ve dolgun bir harman olmasına rağmen çok karmaşık, burun yoran bir yapıda değil. Genel bir uyum var. Karanfil, yosun, deri, kişniş, servi gibi öne çıkan notalar var. Sentetiklik az olmakla birlikte rahatsız edici bir seviyede değil. Biraz donuk, statik bir harman. Fazla hareket yok. Ayrıca ne tam olarak 70'lerin ne de 80'lerin atmosferine sahip. Daha farklı erken 70ler ve erken dönem 90'lar karması gibi.

Kokusuna gelelim. Açılışı neyse, sonuna kadar öyle giden bir koku. Çok fazla değişime uğramıyor. İlk açılış kişniş, servi gibi buruk notaların biraz altında kalmış dolgun bir turunçgil ve karanfil karışımı şeklinde. Harmanda karanfil yok, ancak asilbent, tarçın ve sardunyanın kokularının karışımı karanfile oldukça benzeyen bir koku ortaya çıkarmış. Arada bazen fesleğen, misk ve amber hissedilebilse de koku genel olarak bu bahsettiğim hafif tatlı ve bayık olmayan bir karanfilimsi koku şeklinde geliyor. Her daim buna alttan destek veren koyu deri notasını da unutmayalım. Kokusu çok özel ya da çekici değil. Çok farklı ve akılda kalıcı da değil. Ama memnun edici, kullanılabilir bir koku. Bir değişiklik yapayım kokusu yani.

Özetle Z-14 çok fazla şey vaat etmeyen, ne veriyorsam onunla yetin mesajı veren ortalama bir parfüm. Özellikle aramaya değmeyecek ama bir denemek için kullanılabilecek bir ürün. Chanel Egoiste karakteri kokuları sevenler daha beğenebilirler.

Fark edilirliğinin iyi olduğunu söylemeliyim, kendini hissettiriyor. Kalıcılık ise ortalama. 35 yaşın altına pek olmayacaktır. Ağır olmasa da sonuçlarda 70' ler den kalma bir koku. Kışın ve sonbaharda kullanılabilir. Mekan ve zaman ayrımı yapmıyor. Çok büyük beklentilere kapılmadan bir deneyebilirsiniz.

1 yorum:

  1. basenots yorumlarına kanıp cheapsmelsten almıştım. berbat ötesi bir koku, bırakın parayla almayı, üzerine para ödeseler sıkmam, tuvalet parfümü

    YanıtlaSil