23 Eylül 2011 Cuma

Guerlain - Derby (1985)

"bana göre Guerlain' ın en iyi erkek parfümü.."

 

Karşınızda erkek parfüm dünyasının en has, en ağır toplarından bir tanesi. Kimisine göre Guerlain' ın en iyi kokusu, kimisine göre gelmiş geçmiş en iyi erkek parfümü. Her ne kadar bu tanımlamalar tartışılabilir olsa da Derby' nin Guerlain' ın şimdiye kadar ürettiği en iyi erkek parfümlerinden birisi olduğu hemen herkesce kabul ediliyor.

Peki neden böyle? Birincisi deri - şipre tarzında. Bu iki türden kötü parfüm çıktığı nadir oluyor. İkincisi çıkış dönemi 85 itibariyle hem 80'lerin kalitesini ve doğallığını, hem de karakteristik vurucu maskülenliğini üzerinde taşıyor. E bir de Guerlain olunca söyleyecek bir şey bırakmıyor.

Derby, tıpkı MDM gibi sadece Guerlain' ın Paristeki merkez butiğinde belirli dönemlerde sınırlı olarak üretilip az miktalarda satışa sunuluyor. Yani öyle parfümerilerde bulabileceğiniz bir parfüm değil. 2005' te orjinaline sadık kalınarak yenien formülüze edilip, biraz daha modernleştirildi. Benim burada incelemesini verdiğim ise orijinal, ilk versiyon. Derby; deri-şipre tarzında, dolgun, vurucu, koyu bir maskülen.

Derby' nin harmanı:

üstte: limon, bergamut, artemisia, nane
ortada: karabiber, kırmızı biber, gül, muskat, yasemin
altta: deri, kabe samanı, sandalağacı, silhat, meşe yosunu

notalarından oluşuyor. Harmanı son derece doğal ve kaliteli. Notalar konsantre kıvamda yoğun yoğun geliyorlar. Meşe yosunu, deri, limon notaları oldukça vurucu. Harman köşeli diyemesem de vurucu. Başlarda biraz agresif açılıp, kısa sürede oturarak, yumuşuyor. Ten seçimi yapmaya müsait bir harman. Genel harman kalitesi standart Creed' lerin çok üstünde. Hatta çok nadir niche üründe bu kadar kaliteli bir harman bulabiliyorsunuz.




Kokusuna gelirsek. Her ne kadar Derby' nin genel koku karakteri 80' ler tarzında olsa da; esas olarak 30' lu yılların parfümlerini hatırlatıyor. Buradan çok eski kafa bir koku olduğu düşüncesini çıkarmayın. Evet; günümüz modernliğine göre oldukça klasik kalan ve her gün kullanılamayacak bir ürün ama özel zamanlarda kullandığınızda kimse size anormal bir parfüm kullanmışsınız gibi bakmaz. Açılışı temiz, keskin, çok hafif tatlımsı, canlı ve dolgun. Limon güzelce hissediliyor. Ama çiğ olarak değil, son derece oturmuş ve deri ile kaynaşmış şekilde. Biraz sonra devreye kabe samanının sabunsu kokusu giriyor. Sonrasında deri, silhat ve kabe samanının güzel uyumları yumuşayarak, koku uçana kadar devam ediyor. Kokusu da aynı yapısı gibi deri - şipre şeklinde. Yani asıl olarak aldığınız kokular, ara notalarla zenginleştirilmiş limoni giriş ve yine ara notalarla desteklenmiş meşe yosunu, silhat, kabe samanı üçlüsü. Tüm bunlara da kokunun başından sonuna kadar eşlik eden oldukça dolgun eski karakterli deri kokusu. İşte Derby böyle bir koku.

Bu şekilde değerlendirdiğimde siz de çok da klasik bir 80ler parfümü olmadığını anlıyorsunuz. Çünkü deri, meşe yosunu, silhat gibi notaları 80' lerden daha önceki dönemlerin parfümlerinin keskinliğinde. Buna bağlı olarak da Derby belki biraz daha eski yapılı ama aynı zamanda da daha klas, daha kendine has bir karakterde. Oturaklı ve oturaklı kullanıcılara ihtiyaç duyuyor. 

Yeni versiyon

Özetle; Derby kokladığınız anda işte has erkek parfümü budur dedirten, klas, ağır yapılı, şakası olmayan, ciddi bir parfüm. Hem kokusu, hem fiyatı itibariyle günlük kullanımdan ziyade, özel zamanlarda kullanılacak bir parfüm. Kullandığım en iyi parüfmlerden birisi ve bana göre Guerlain' ın en iyi erkek parfümü.

Fark edilirliği ortalama. Bağırmıyor ama yakından kendini gösteriyor. Kalıcılığı da aynı şekilde ortalama. 30 yaşın altına pek gitmeyecektir. 30-40 yaş arası, dönemsel kullanabilir, fakat asıl potansiyelini 40 ve üzeri yaşlardaki kullanıcılarda gösterecektir. Sonbahar ve kış aylarına uygun. İç ve dış mekanlarda kullanılabilir. Özellikle iş yemekleri ve iş toplantıları gibi ciddi ortamlarda oldukça vurucu olacaktır. Derby' nin gerek yeni, gerek benim incelemesini verdiğim vintage versiyonunu ara sıra ebay gibi ortamlarda 300-400 dolar arasına bulabilirsiniz. Konuya standart kullanılacak parfüm olarak bakıyorsanız daha ucuza bir BdP ya da Azzaro pour homme da aynı işi yapacaktır. Ama ciddi bir parfümseverseniz Derby' siz koleksiyon eksik koleksyion demektir. İlgili kullanıcılara şiddetle öneriyorum.


Bunun dışında Guerlain' ın bu son dönemde incelemesini verdiğim eski ve daha kaliteli parfümleriyle ilgili bir genel değerlendirme yaparsam; hepsi bazı büyük kusurlara sahip olsalar da, son kalite değerlendirmesinde belirli bir çıtanın üzerindeler. Az biliniyorlar, eski kafalar, üst yaş gruplarına uygunlar. Zaten bunlar guerlain' in beş atlısı. İleride yaşınızı başınızı alıp parfüm konusunda doktoranızı verdiğinizde koleksiyonunu yapmak isteyeceğiniz türden kokular. Genel için derby dahil hiçbirinin tam günlük pratikliğe sahip olduklarını düşünmüyorum.

Günümüze en uygun kabul edilebilir kokulusu mdm, sonra derby. Heritage de nispeten kullanılabilir olsa da aşırı sönük ve çekingen yapısından dolayı şeçim dışı. Zaten jicky ve habit rouge önemli koku ve harman problemlerinden dolayı listenini dibindeler. Kötüden iyiye sıralamam: jicky, habit rouge, heritage, mouchoir de monsieur ve derby şeklinde. Mdm daha yumuşakbaşlı, sakin, uyumlu ve daha düzenli kullanılabilir bir kokuyken, derby daha sert ve keskin bir tavır izlese de, genel olarak daha iyi özellikleri onu birinci yapıyor. Serin sonbahar günlerinde derby gayet iyi uyum sağlarken, mdm iç mekanlarda kendini daha iyi gösterebiliyor. Ayrıca mdm kalıcılık konusunda bazen kendini kaybedip 8-10 saat gibi zamanlara ulaşabiliyor ki tabi burada kalan diplerdeki vanilya oluyor. Eğer 40 ve üzeriyseniz parfüme gayet meraklıysanız derby ve mdm'yi edinmenizi öneririm. Diğerlerini es geçebilirsiniz.

2 yorum:

  1. bayramın mübarek olsun özgün abi. nice huzurlu sağlıklı bayramlara. saklı notalar benim görmüş olduğum en düzeyli en samimi ve en başarılı parfüm blog'u bunun sebebide alıntı yapmadan katkısız sadece kişisel yorumlarını aktarman değerli yorumlarını hep takip edeceğiz burayı hiç boş bırakma başarılar.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim, sana da iyi bayramlar komşum. Bu hafta bir kaç inceleme daha yazacağım. Yalnız bir ay sonra askere gideceğimden 6 ay kadar bensiz idare edeceksiniz. :)

    YanıtlaSil