24 Eylül 2011 Cumartesi

Comme des Garçons - Hinoki (2008)

"çok eski ve bol reçineli çam bir mobilya gibi kokuyor.."


Başarılı üreticiden bir başka parfüm incelemesi vermenin zamanı gelmişti. CdG bu parfümü ingiliz Monocle dergisi adına çıkarmış ve hem dergi, hem kendi butikleri aracılığıyla bulunabiliyor. Çok yaygın bir parfüm değil. Biraz aramak gerekebilir. 2008 çıkışlı parfüm klasik odunsu tip bir parfüm.

Hinoki' nin harman bilgileri detaylı olarak verilmiyor. Harmanında:

hinoki, terebentin, kafur, sedir, kekik, günlük, meşe yosunu, kabe samanı

notaları bulunuyor. Notaları gördüğünüzde pek şakası olmayan bir harman olduğu belli oluyor. Turunçgil yok, çiçek yok. Odun, odun özlerine ağırlık verilmiş. Terebentin, kafur çok yoğun esanslardır. Neyse ki burada dengeli kullanılmış. Hinoki denilen nota Japonya' nın yerli bir servi ağacı türünden başka bir şey değil. Koku olarak sedirin kokusuna oldukça yakın bir kokusu var. Zaten kokladığınızda da bunu hemen algılıyorsunuz. Tüm diğer notalar bir yana harman sedir notası üzerine ağırlık vermiş. Harmanda sentetiklik var ama bu rahatsız edici şekilde değil. Sedir gibi notaları kuvvetlendirici şekilde kullanılmış. Genel olarak gayet kaliteli hissettiriyor. Uyumlu bir harman olmakla beraber sedir notasını çok öne çıkardığından yer yer tekdüze gelebilir.


Kokusuna gelirsek bir avuç kuru sedir talaşı şeklinde. Tabi ki bir cdg klasiği olarak her notayı tamamen duyabiliyoruz, sanki koku bize özel olarak 1 saat önce doğal notalarından hazırlanmış gibi kokuyor ancak bu notaları ayrı ayrı bilmiyorsanız size genel uyumlu tek bir koku olarak dönüyor o da kuru servi - sedir talaşı şeklinde. 

Açılışı ıslak bir servi, fazla yoğun olmayan kafur ve çamsı terebentin şeklinde. Kısa süre sonra sedir kuru ve dolgun biçimde ortaya çıkarak tüm kokuya hakim oluyor. Uçana kadar da bu dolgunluğundan taviz vermen yumuşayarak gidiyor. Sıcak bir koku. Kokunun şimdiye kadarki kullandığım en farklı kokulardan biri olduğunu söyleyebilirim. 

Tarz olarak Andree Putman preparation perfumee'ye oldukça benzediğini söylemeliyim. O yeni yapılmış bir klasik gitarın içi gibi kokarken bu sanki çok eski ve bol reçineli çam bir mobilya gibi kokuyor. İkisi de ahşap ile uğraşan kişilerin dikkatini çekebilecek tipte kokular. Yine 2 man 'de olduğu gibi bu kokuda da kesin bir kara veremiyorum. Bazen tekdüze sıkıcı odunsu bir koku gibi hissettiriyorken, bazen gerçeğine bu kadar yakın ahşap tonlarını hissetmek, sürekli ağaçlarla haşır neşir olan bir enstrüman yapımcısı olarak beni çok mutlu ediyor. Her halükarda 2 man' i tercih ederdim fakat hinoki de göz ardı edilmemesi gereken çok farklı ve özel bir koku. Kesinlikle almadan önce denenmeli. 

Özetle kimse tarafından bilinmeyen, çok farklı kokan, anlayabilene çok kaliteli olan bu kokuyu, 2 man gibi kalitesini anlayabilecek olanlara tavsiye ediyorum. Bu şekilde çok az kişi çıkacaktır bunu belirteyim. Bunun nedeni kokunun çok ekstrem olması değil de çok farklı bir standarda sahip olması diyebilirim.  Eğer temalı parfümleri pek sevmiyor ve parfümünüzde zenginleştirici ara notaları seven bir kullanıcıysanız hinoki size biraz sıkıcı gelebilir. Ucuz bir versiyonu olarak Gucci ph I' i gösterebilirim. Onun, odunsu yönü daha ortaya çıkmış, daha dolgun ve kaliteli bir versiyonu olarak düşünün. Koku karakterleri çok yakın.

Fark edilirliği tam kıvamında ne çok sönük ne de bağırıyor. Kalıcılığı biraz daha iyi olabilirdi. Gün içerisinde birkaç tazeleme yapmak iyi olur. Yaş gurubu olarak 25 altına olmaz gibi. Yapısı itibariyle sıcak bir parfüm olduğu için sonbahar ve kışın kullanılacak bir koku. Ağır değil. Günün her zamanı kullanılabilir. Eğer farklı parfümleri seviyorsanız denemenizi öneririm, fakat gucci ph I' i sevmediyseniz, Hinoki' yi de beğenmeyebilirsiniz.

1 yorum: