4 Haziran 2011 Cumartesi

Caron - The Third Man / Le 3' Homme (1985)

"Klasik aromatiklerin tekdüze yeşilliğinden sıkılanlara kompleks bir alternatif.."
 



Yatagan' dan sonra ikinci Caron incelemem olan Third man, markanın genel olarak en popüler erkek parfümü. 85 çıkışlı ve aromatik odunsu bir parfüm olan the third man, hemen hemen tüm parfüm platformlarında en çok beğenilen ve önerilen caron' ların başını çekiyor. Peki bu ününü hak ediyor mu? Bakalım.

The Third Man' in harmanı:

üstte: lavanta, biberiye, anason, bergamut
ortada: sardunya, yasemin, gül, karanfil, eğreltiotu
altta: amber, misk, yosun, sedir ağacı, silhat, tonka fasulyesi, vanilya

notalarından oluşuyor. Harmana bakınca odunsu yönünden ziyade aromatik otsu yönlerinin ağır bastığını görüyoruz.  Neredeyse en rayihalı notalar kullanılmış. Ancak harmanı oldukça iyi dengelenmiş. Rahatsız eden, bunaltan, ağır bir yanı yok. Heleki yatagan'dan çok daha yumuşak bir parfüm. Ancak bunun bir caron olduğunu unutmamanız ve dolayısıyla fahrenheitvari hafif bir koku da beklememeniz gerekiyor. Çünkü caronlar karakteristik olarak ağır diyemesemde hafiften eski kafa ve ciddi parfümler bundan dolayı günümüz standart kullanıcılarının hepsine uymayabilirler. Harmandaki notalar markadan alışık olduğumuz üzere son derece kaliteli ve doğal. Belki bir Creed kadar değil ancak bilinen moda markalarının raf parfümlerinin üzerinde bir kalite. Herhangi birisini rahatsız edeceğini zannetmiyorum. Sentetiklik yok. 

eski karizmatik şişe

Kokusuna gelirsek. Third man maskülen bir parfüm. Ancak çok da alışıldık olmayan bir kokusu var. Başlangıçta berbamut, üst harmandaki diğer notalarla çok hoş, çok taze bir açılış yapıyor. Gördüğüm en güzel bergamut açılışlarından birisi. Keşke hep öyle kalsa dedirtecek kadar güze bir açılış. Sonra hemen vanilya, yosun, misk ve silhat kendilerini inceden belli etmeye başlıyorlar ama bergamut hala yerinde kalıyor. Biraz daha sonra, orta notalar da nanik yapmaya başlıyorlar. Bu gelişim detaylı gibi görünse de herşey uyum içinde gerçekleşiyor ve bir ungaro 3' teki gibi algıları zorlama durumu yok. Orta harmandaki çiçekler ve alttaki vanilya harmanı yumuşak, neredeyse kremsi bir hale getiriyor. Dolayısıyla third man, kafanızdaki klasik yeşil aromatiklerden değil. Hafif çiçeksi, tatlımsı kremsi, gayet yumuşak bir aromatik. Sert ve saldırgan bir koku değil. Eski moda değil ama oturmuş bir koku. Bana göre parfüm gerçek anlamda şaheser.  Ama herkese uygun değil. Neden mi?

Öncelikle kaliteli, sofistike yapısından dolayı gerçek anlamda eğitimli burunlara sahip kişilere uygun. Hayatı 5-10 parfümle geçmiş bir insan, third man'i ziyan edecek, parfümden hiçbirşey anlamayacak, üzerindeki emeği algılayamayacaktır. En az 100 farklı parfüm kullandıysanız ya da çok hassas bir burna sahipseniz denemeniz gereken bir koku. Daha da önemlisi parfümü sadece kullanmak değil, zevk haline getirmiş bir meraklıysanız önerilebilecek bir koku.  Bundan dolayı tüm bu övgülere rağmen kendinize bu parfüme uygun olup olmadığınıı sormanız gerekiyor. Çünkü parfüm dünyasındaki her parfüm bir bulgari acqua, kenzo, armani code vs gibi herkes tarafından ilk sıkışta hemen sevilip, düzenli kullanılabilecek yapıda değil. Bunun en güzel örneklerinden biri Terre d'hermes.


Özetle; the third man aromatik parfüm sevmeyenlere bile, bu türü sevdirecek derecede güzel, yumusak bir maskülen. Caron' un en iyi kokularından birisi. Klasik aromatiklerin tekdüze yeşilliğinden sıkılanlara kompleks bir alternatif. Son derece pratik bir parfüm olmasıyla beraber,  "kullanımlık" bir parfümden ziyade artık biraz da gurme bir ürün. Hedef kitlesi belirli. 

Fark edilirliği ortalama üzeri, kalıcılığı yüksek. Uygun yaş grubu 30 ve üzeri. Efendi bir maskülen olarak bir oturaklı kullanıcılara ihtiyacı var. Bununla beraber bu tarz sakin ve sofistike maskülenleri seven daha genç kullanıcılardan da; 26 ve üzeri olanları ara ara kullanabilir. Yapısı itibariyle sonbahar, kış  gibi mevsimlere daha uygun. Serin ilkbahar günleri de kullanılabilir. Fakat yaza pek uygun değil. Bana göre her ciddi parfümseverin koleksiyonunda bulunması gereken değerli bir parfüm.

5 yorum:

  1. Teğmin ettim bakalım,ilk izlenimlerim nasıl olucak,hayal kırıklığına uğrayacağımı zannetmiyorum ama ne de olsa caron :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. adsız bugüne kadar kullandın sonuç nedir komşu?

      Sil
  2. parfümü yeni aldım ve şu anda orta notalarına geçiyor. sofistike sıfatını tamamen hakeden bir parfüm. zaten Lord Sparhawk ile parfüm zevklerimiz birbirine benzer görünüyor. kendisinin yorumlarına bakarak dört parfüm aldım ve hepsini de beğendim. 3 homme da aynı dediği gibi ne eksik ne fazla. lavanta,bergamot ve karanfil arasında bir dans

    YanıtlaSil