16 Nisan 2011 Cumartesi

Yves Saint Laurent - Rive Gauche Pour Homme (2003)

"alacağınız kokunun azzaro misali klasik berber dükkanı havasında bir kokuya sahip olan oturaklı ve maskülen bir koku olduğunu bilin.."
 


Rive Gauche Pour Homme, 71 çıkışlı kadın versiyonundan baz alınarak 2003 gibi çok çok geç bir tarihte çıkarılmış, klasik maskülen tipte çok başarılı bir koku. Rive gauche için bir başka yeni çıkışlı-klasik kokulu Michael Kors vakası diyebiliriz. YSL' nin en başarılı parfümlerinden biri olan koku yeşil - aromatik tarzda bir parfüm.

Rive Gauche' un harmanı:

üstte: biberiye, yıldız anason, bergamut
ortada: lavanta, karanfil, sardunya
altta: kabe samanı, silhat, peygamberağacı (lignum vitae / guaiac)

notalarından oluşuyor. 

Bir not: Guaiac, guaiac diye türkçesini bulamadığımız notanın, aslında hayat ağacı olarak da bilinen lignum vitae- türkçesi peygamberağacı'nın odunu için kullanıldığını öğrendim. Bundan sonra da guaiac notası için peygamberağacı terimini kullanacağım, şaşırmayın. Dünyanın en sağlam ağacı olan lignum vitae ile peygamberağacı' nın aynı şey olduğunu bilin. 


Neyse, harman buruk ve aromatik notalardan oluşuyor. Üst ve orta harmanın karışımında dolayı biraz fujer havası verse de meşe yosunu olmadan tam bir fujer dğeil. Kağıt üzerinde oldukça sade görünüyor. Pratikte ise gayet dolgun, kıvamında bir koku. Çok uzun süre kullanmadığınız sürece de baymıyor. Rive Gauche' un 2003 çıkışlı ancak eski tip bir parfüm olduğunu yazdım, buna dikkat etmenizi öneririm. Çünkü alacağınız kokunun azzaro misali klasik berber dükkanı havasında bir kokuya sahip olan oturaklı ve maskülen bir koku olduğunu bilin. Yani çıkış yılına bakıp insense ultramarine misali hafif bir koku beklerseniz hayal kırıklığına uğrarsınız. Ama bu rive gauche' un ağır bir koku olduğu anlamana gelmiyor. Tam tersine; maskülen ve oturaklı bir koku olmasına rağmen, rive gauche en rafine ve düzenli kullanılabilir maskülenlerden birisi.

Son derece yumuşak, tatlı olmayan, biraz buruk, efendi, centilmen bir kokuya sahip.  Biraz buruk, biraz yeşil, hafif aromatik, hafif sabunsu fujer. Dediğim gibi eski berber dükkanı kokusuna sahip. Bu nedir derseniz; genelde içerisinde defne romu, karanfil, sardunya notası içeren sabunsu bazı parfümlerin 30 - 40 sene ve öncesinin berber dükkanlarının içindeki kokuyu hatırlatan bir kokuları vardır. Bunlara Azzaro, Rive Gauche, Brut, Old Spice, Tabac, Royal Copenhagen gibi kokular örnek verilebilir. Rive Gauche bu grubun en iyileriniden biridir, hatta en iyisidir bile denilebilir. 

Hem harmanı, hem kokusu oldukça iyi dengelenmiş bir parfüm. Orta sertlikte ve maskülen ancak güzelce dizginlenmiş. Kabe samanı ve silhat burada çok işe yarıyor. Ancak gene de bunun ciddi bir koku olduğunu hatırlamanız gerekiyor. Dozajlama konusunda oldukça hassas parfümlerden biri. Akıllıca kullanırsanız güzel övgüler alacağınız, beceriksizce fazlaca sıkınca kendinizi dahi bunaltabileceğiniz bir parfüm. Yani sert değil ama belli bir özen ve saygıyı gerektiriyor. 


Bu parfümle ilgili "fazla sert, bayık, kuvvetli" vs gibi yorumlar yapmış kişilerin büyük ihtimalle parfümü yanlış dozajlayarak fazlaca sıkmış olduklarını düşünüyorum.

Kuvveti gayet yerinde. Arkanızda iz bırakmasa da oldukça uzun süre üzerinizde fark edebileceğiniz bir koku. Birkaç saat sonra kokuyu üzerinizde almıyorsunuz ve tazeleme teşebbüsünde bulunuyorsunuz, yapmayın! Koku aynen üzerinizde, sadece dolgun kokusuna artık burnunuz alıştı. Eğer uçtuğunu düşünüp, gereksizce tazelerseniz hem çevrenizi hem kendinizi bunaltırsınız. Bu bakımdan biraz tecrübeli bir kullanıcıya ihtiyaç duyuyor. Tüm bu yazdıklarım sizi korkutmasın rive gauche her yola gelen, versatil bir koku. "Ben maskülenim kardeşim, ortamı bayarım, kaprisliyim, her yerde kullandırmam kendimi" gibi kaprisleri yok.



Özetle; rive gauche belki de 2003 yılının en iyi erkek parfümü, çıktığı zamana göre çok çok kaliteli bir parfüm. 80ler havasında, Azzaronun rakibi olacak tarzda klasik berber dükkanı kokusunda bir maskülen. Herkes olmasa da, efendi parfümleri seven çoğu kişinin severek kullanabileceği güzel bir koku. Tek bir zayıflığı var o da harmanının biraz sade olmasından dolayı uzun süreli sürekli kullanımda sıkabilen bir koku olması. Dönemsel olarak kullanmak daha mantıklı.

Zevk sahibi adam; Yves Saint Laurent

Fark edilirliği ortalama üzeri, kalıcılığı iyi bir parfüm. Temel yaş grubu 30 ve üzeri. Ancak 25 civarı da ara ara kullanabilir. Kış ve sonbahara uygun. İç ve dış mekanlarda sorunsuz. Fakat yakın temasın olacağı iç mekanlarda kullanılacaksa daha dikkatlice dozajlanmalı. Genel kullanıcıya denemelerini önerdiğim bu parfümü, efendi, ciddi parfümler seven kullanıcılara ise şiddetle tavsiye ediyorum. 

10 yorum:

  1. Dostum blogundaki bütün incelemerini okudum sayende çok güzel fikirler ve mutlaka denemem gereken parfümleri liste ettim, parfümlere olan üstün hakimiyetini her cümlende belli ediyosun incelemerini okurken çok keyif aldım , umarım blogun daha çok ilgi görür daha çok yorum alırsın, incelemerini artık merakla takip ediyorum kolaygelsin saygılar

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim komşu, sizlerde arkadaşlarınıza önererek, facebook gibi platformlarda paylaşarak blgoun tanınmasına yardımcı olabilirsiniz. Bugün yeni incelemeler geliyor.

    YanıtlaSil
  3. Eu quero esse perfume.
    Liliane-Brazil

    YanıtlaSil
  4. Çok sevdiğim bir parfüm Rive Gauche; Beni rahatlatan bir vavası var ve içindeki lavanta bunu yapiyor bende ? Ama sonlara dogru farklı bir nota olan peygamber ağacı notası da sanırım olaya farklı bir hava katmış ama tam bilemiyeceğim. Kısacası çok efendi kendi halinde bir klasik havasında bir koku. Ama günümüze en çok uyacak modelden gayet yumaşak yumuşak ortamı ele geçiriyor. Bence çok başarılı ve piyasada eşine pek rastlanır durumu yok. Belki tarz olarak olablir ama bu rayın halinde bir kokuya rastlamadım. Çok sevdim ama hala almadım 15 ml kullandım ama beni al al diyor beynimin bir yanı :) Lordum demiş zaten herşeyi bize birşey bırakmamış ama iyiki de bize kalmamış yoksa milletimiz bu kokuların kıymetini bilemiyecekti !!! Eline sağlık Özgün..

    YanıtlaSil
  5. Klasik berber dükkanı parfümü demek rive gauche a büyük haksızlık dengeli zengin kaliteli bir maskülen. Yeni formülasyon ile eski silindir şişe arasında ne fark var sizce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Siz yanlış anlamışsınız, orada günümüz sokak berberlerinde kullanılan çakma berber kokularından bahsetmiyorum elbette, 60-70lerin eski berber dükkanlarında havaya sinmiş olan kişiye o zamanları hatırlatan "old barbershop" temalı parfüm temasını anlatıyorum ki reive gauce bu şekilde barbershop temalı parfümlerin en iyilerinden birisidir. Yeni formülasyonu denemediğimden kıyas yapamıyorum.

      Sil
    2. Özgür bey 30 yaşında bir avukat olmama rağmen dedem berber olduğu için küçükken dedemin yaşlılığında hala berberlik yaptığı yıllara yetişmiştim. 80' ler de olduğu halde dedemin dükkanı 60 lardan çıkı gelmiş gibiydi malzemeleri de öyle (kendisi kokuya da meraklıydı). O yüzden berber dükkanı kokuların uzmanı sayılabilrim. azzaro pour homme, evet dediğiniz gibi o berber vari bir koku. Hatta grey flannel de örnek verebilirim o kokulara. Eski tarz lavanta, menekşe, leylak, tütün temalı kokular andırıyor. O zamanki kokularda genelde zamanın lüks kokularının replikalarını yapan parfümler veya açık kolonyalardı. ( ama çok kaliteli ve etkililerdi) . Hatta Jazz, Guerlin derby parfümleri de eklemek gerekir çünkü bu kokuların çok benzerleri vardı. Rive Gauche ( orjinal formülasyon için) eski maskülen kalitesinde ve farklılığındaki erkek parfümlerinin yeni , kendini bozmamış kaliteli bir versiyonu, Bu arada elinizde eski formülasyon rive g. varsa talibim :)

      Sil
    3. Bu tip parfümlere başka örnekler olarak loewe pour homme ve azzaro ph verilebilir. Ben grey flannel'in pek berbervari koktuğunu düşünmüyorum. Sizin onda bulduğunuzu düşündüğünüz karışım defne romları bence. Pinaud'un tıraş sonrası ürünlerine bakınız.

      Sil
  6. çok faydalısın üstad sayende parfüm hakkında bilgi ediniyoruz.

    YanıtlaSil