17 Nisan 2011 Pazar

Yves Saint Laurent - M7 (2002)

"YSL' nin en kötü erkek kokusu.."  



YSL' nin beni üzen ikinci parfümü. Ancak Opium' da biraz hayalkırıklığına uğramışken, M7' ın gerçekten kötü ve abartılmış bir parfüm olduğunu düşünüyorum. 2002 çıkışlı yeni yetme parfüm odunsu oryantal tipte.  

M7' ın harmanı:

üstte: bergamut, mandalina, biberiye
ortada: kabe samanı, ödağacı
altta: amber, misk, adamotu kökü

notalarından oluşuyor. Oldukça farklı bir harmana sahip. Sade fakat bunu çok belli etmiyor. Fakat ne yazık ki bunun bugüne kadar kullandığım en kötü harmanlı YSL parfümü olduğunu söylemeliyim. Gayet sentetik, yetmiyormuş gibi köşeli, dengesiz, acı, buruk. Notalar dengesizce havada uçuşuyor, birbirleriyle çekişiyorlar.


Kokusu nasıl derseniz tatlı öksürük şurubu gibi kokuyor. Hani o aşırı şekerli, kuru, yapay çileksi, buruk pembe renkli öksürük şurupları vardır, işte aynen öyle kokuyor. Sadece buna biraz da mentolsü bir hava ekleyin. İşte M7. 

Evet; amaç farklı olmaksa M7 gerçekten farklı bir koku. Pek benzeri yok.  Ancak koku olarak beğenilecek bir yanını göremiyorum. Yani mis gibi kokan bir yanı yok, aksine kokusunu beğenmek için, kendinizi zorlamanız, şartlamanız lazım. 

Biliyorum başka platformlardaki övgü dolu sözlerden sonra bu yazdıklarım size pek makul gelmiyor olabilir. Ancak denemesi bedava. Kullandıktan sonra ne kadar buruk, kuvvetli, yapay ilaçsı bir kokusu olduğunu görünce, o parfümü abarta abarta bitiremeyen kişilere küfür etmemek için kendinizi zor tutacaksınız. 




Bir nota var ki parfümü tamamen bitiriyor. Bunun da kuvvetli ödağacı notası olduğunu tahmin ediyorum. Ancak emin değilim adamotu da olabilir. Ya da ikisinin kombinasyonu. Bazen bir insan nasıl böyle bir kokuyu kullanır diye düşünüyorum, aklıma ancak çok farklı kokmak istiyorsa cevabı geliyor. Yoksa kesinlikle herkesten övgü alacağınız, ilk fısta sevip, kokusunu doya doya içinize çekeceğiniz bir parfüm değil.

Özetle; bana göre olmamış, gayet kötü bir koku. YSL' nin en kötü erkek kokusu. Buruk, ilaçsı, pudramsı, uyumsuz, fazla kuvvetli bir kokusu var. Çok uç bir parfüm.


Fark edilirlik ve kalıcılığı bende ortalama altı idi. Bu kadar kuvvetli bir parfüm daha kalıcı olur diye bekliyorsunuz ama değil. Uygun yaş grubu bana göre 30 ve yukarısı. Ancak soğuk kış günleri diyorum. Kesinlikle uzak durmanızı önereceğim kötü bir parfüm.

5 yorum:

  1. Bu kokuyu denemek lazım gerçekten hakkında çok farklı yorumlar okudum , incelemerin de gerçekten harika bu arada
    1- Drakkar Noir
    2- Versace Blue Jeans Man

    bu iki parfümü hakkında deneyimlerini öğrenebilirmiyim.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Bence bunun yerine m7 fresh' i deneyin.

    Blue jeans'ı önermem. Fazla pudramsı ve kuru tatlı.

    Maskülen kokuları seviyorsanız dolgun yapılı drakkarı denemenizi öneririm.

    YanıtlaSil
  3. teşekkür ederim drakkarı bugün yakın çevremdeki parfümcülerde denk getiremesemde bulup denicem mutlaka.

    YanıtlaSil
  4. değerli saklınota,
    siteni çok çok beğendim tebrik ederim .yorumlarını desteklesemde aynı fikirde olmadığım kokulardan biri .şüphesiz zevk ve renkler hadisesi.ama koku tekniği açısından ysl etiketi olan bir firmadır.
    buradaki paradoks iyi bir gece kokusundan beklenenler ve negatif yönlerinin traşlanması misal kalıcılık ama baygınlık vermeme rahatsız etmeme misk ve amberin yağımsı öd kesesi kokusunun indirgenmesi çok teknik ve revolutıner bir nuans ve bence bu sebebten 3 sene üst üste en iyi gece kokusu seçilmesinde rol oynamış gibi
    ysl, detaylara inebilen güçlü rakiplerine rağmen
    derinden ve sessizce kendinden emin yörüngede ilerleyen bir koku yaratmış gibi.
    müziklerin çok çok nefis çok keyif aldım yorumlarını okurken tekrar tekrar kutlarım.

    YanıtlaSil
  5. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil