10 Nisan 2011 Pazar

Thierry Mugler - A*Men (1996)

"aşırı şekerli, tatlı, bayık bir koku A*men. En bayık erkek gourmandlarından.."
 


Mugler A*men 96 çıkışlı odunsu oryantal tipinde şekerli ve tatlı bir parfüm. Tam olarak bayık gourmand tarifinin eşanlamı olan bir parfüm.

A*Men' in harmanı: 

üstte: kişniş, lavanta, yeşil notalar, meyve ve baharat notaları, nane, bergamut
ortada: bal, silhat, yasemin, süt, karamel, müge, sedir
altta: sandalağacı, tonka fasulyesi, amber, silhat, misk, asilbent, vanilya, kahve, çikolata

notalarından oluşuyor. Şöyle bir bakınca insanın içini kaldıracak derecede tatlı ve şekerli notaları içerdiği görülüyor. Süt, bal, karamel, tonka, vanilya, kahve, çikolata.. Tamam, herkes tatlıyı, kahveyi, çikolatayı sever ama aynı harmanda bu kadar fazla şekerli notayı kullanmak artık abartmak, ekler'i pastaya banıp, poğaçayı ekmek arasına koyup yemeye benziyor. 

Elbette kişisel beğeniler farklıdır, ancak bu kadar yoğun tatlı kokuları seven kişileri asla anlayamacağım. Bana göre kendi kendine işkence. Parfüm tenle ahenkli olmalı, fazla kopmamalıdır. Bu tarz yoğun gourmand kokularsa kişinin kendisini geçerek önünde bir tabaka gibi agresifce saçılıyor. Bu belki kullanıcılarını rahatsız etmiyor, ancak hassas burunlu kişileri son derece rahatsız eden bir durum. Leş gibi kültabağı gibi kokan bir insanla, traşını pasta kremasıyla olmuşcasına bayık tatlı kokan bir insan benim için aynı iticiliktedir. Hele kapalı iç mekanlarda. Ki zaten gourmand da; boğazına düşkün, pisboğaz manasına geliyor.

Böyle bir girişten sonra A*Men' e olan duygularımı anlamışsınızdır. Evet, en dayanamadığım tipte aşırı şekerli, tatlı, bayık bir koku A*men. En bayık erkek gourmandlarından. Harmana bakınca gayet karmaşık ve birbirine uyumsuz görünen notalar, gerçekte de öyleler. Kokunun kendisi de son derece uyumsuz, oturmamış, oldukça sentetik, lastiksi bir koyulukla, karamel, çikolata ve kahvenin buhran veren tatlılığı arasında gidip gelen koyu jagler misali bir koku.  Jaglere benziyor, ama onun iyice tatlı notalarla doldurulmuş hali diyebilirim. 


A*men tam anlamıyla sev ya da nefret et kokusu. Sevenleri çok seviyor, sevmeyenleri nefret ediyor. Arası olmayan uç bir parfüm. Çok şükür ki günümüzün erkek parfüm trendi artık bu tarz bayık gourmandlardansa, menekşe ya da nemli odunsu notalara yönelik hafif feminen veya topraksı parfümler şeklinde. Bundan dolayı eskiden olduğu kadar fazla rastlamıyor ve rahat ediyoruz. Tabi durum erkek parfümlerinde böyle. Kadınlar hala inatla lolita lempicka gibi parfümlerle bizlere işkence etmeye devam ediyorlar.

A*men' e dönersek, eğer doğal notalar kullanılmış olsa, tatlı notalar daha az ve parfümün genel kuvveti şu anki halinin 3 ya da 4 te biri kıvamında olaymış gayet kabul edilebilir bir gourmand olabilirmiş ki, bu tarz kokuları başka markalardan görüyoruz. Misal L'instant de Guerlain. Ancak bu haliyle tam bir koku kakofonisi. 



badem bıyıklı Thierry Mugler' in kendisi..

Özetle; fazla kuvvetli, yoğun, tatlı, şekerli, boğan hele hele parfüm kullanmayı bilmeyen insanlarca düzgün dozajlanmadan kullanıldığında ortamdaki oksjeni tüketen bir parfüm. Plastiğimsi sentetik yapısı ve vasatı geçmeyen genel kalitesine rağmen, ortalama raf markalarında daha pahalıya satılması da bir başka tezat. Artık bizde çok nadiren rastlanılması, kullanıcıların biraz olsun bilinçlendiğini gösteriyor. 



Kalıcılığı ve fark edilirliği ortalama üzeri. O bütün gün kalıyor vs yorumlarını yapanlar çoğunlukla dozajlamayi bilmeyen düşüncesiz kullanıcılar. 10 fıs sıkarsanız evet çok daha fazla kalacaktır belki ama kim dayanır bilemiyorum. Mantıklı bir kullanımını göremediğimden uygun bir yaş grubu yok gibi, ama 18-25 arası diyorum. İç mekanlarda kendini aşırı gösteriyor. Eğer bir erkek olarak aşırı tatlı, şekerli, yoğun kokulara meraklı değilseniz kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ederim.

5 yorum:

  1. Merhaba. İncelemelerinız çok güzel ve açıklayıcı. Umarım hiç durmadan devam edersiniz.

    A*men kullanmadım hatta denemedim ama pure malt sahibiyim. Acaba pure malt hakkındaki düşünceleriniz nedir? Ayrıca ben gourmand tarzı kokuları seviyorum ama çok bayık olanları değil tabi. Bana önerebileceğiniz favori gourmand kokularınız var mı? Yani gourmand tarzını pek sevmiyorsunuz galiba ama buna rağmen "gerçekten hoş ve rahatsız etmeyen türde" dediğiniz gourmandlar varsa duymaktan memnun olurum.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ediyorum. Henüz pure malt' ı denemedim, ama hakkında olumlu yazılar okudum.

    Gourmand; bana en uzak tip olduğu ve gerçek anlamda tek beğendiğim gourmand guerlain tonka imperiale olmasına rağmen pek ulaşılır bir koku olmamasından dolayı tavsiye veremiyorum. Belki gourmand' a farklı bir bakış olarak caron l'anarchiste deneyebilirsiniz. Ancak beğenebileceğinizin garantisini veremem.

    Gourmand yapılı parfümlere yakın bir koku olarak lancome hypnose'u denemelisiniz.

    YanıtlaSil
  3. Anladım. Aslında benim 9 tane parfümüm var ve 7 tanesi gourmand :) O yüzden bazılarından kurtulup farklı tarzda parfümler de almak istiyorum çünkü gourmandlar her ortama gitmiyor. Gourmand harici favori 5 veya 10 kokunuzu söylemeniz mümkün mü? Sitenizdeki incelemelere de bakıyorum ve not ettiğim parfümler var ama sizin en beğendiğiniz parfümleri koklamayı düşünüyorum kısa zamanda.

    YanıtlaSil
  4. Kişisel beğenime göre ilk 10'umu yazıyorum, bunlar benim kişisel puanlamama göre listemin en üst sıralarındaki parfümlerden.

    1. Hermes - terre d'hermes
    2. Ralph Lauren Safari
    3. Armand Basi Homme
    4. Bulgari pour homme
    5. Comme des garcons 2 man
    6. Guerlain derby
    7. Lancome Hypnose
    8. Ralph Lauren Polo Crest
    9. Versace l'homme
    10. Hermes eau d'hermes

    YanıtlaSil
  5. aşırı sekerlı tatlı bayık bir koku demişsin de güzel kardeşim bu parfumun tatlılıgı sekerliliği ole dedığın gibi değil..karanlık siyah yanık..ole bildiğimiz tatlımsı sekerımsı bir parfum değil..erkeksi yanı oldukça fazla senin dediğni gibi aşırı sekerlı bayık bir koku evet ama kesinlikle mystic karanlık bir şeker bu..kısacası angel men=Black Sugar HADİ EYVALLAH

    YanıtlaSil