19 Nisan 2011 Salı

Burberry - London (2006)

"genel kremsi tatlılığının üzerine sık sık elma ekşimsiliğiyle tezat oluşturan şarap notası bazen kızdırabiliyor.."
 



Brit' ten hemen 2 sene sonra piyasaya çıkan London, bana göre Brit' in biraz revize edilip piyasaya sürülmüş bir varyantından başka bir şey değil. Yine brit gibi tatlımsı hafif bir koku olan london baharatlı oryantal tipinde.
Bu incelemede parfümü sık sık Brit ile kıyaslayacağım çünkü oldukça yakın karakterdeler.

London' ın harmanı:

üstte: bergamut, lavanta, biber, menekşe
ortada: mimoza, deri, porto şarabı
altta: mürrüsafi, tütn, peygamberağacı, meşe yosunu


 
notalarından oluşuyor. Harmanı gayet farklı ve çekici görünmesine rağmen koku karakterinin brit' e gayet yakın olduğunu belirteyim. Zaten kağıt üzerinde Burberry' e asla güvenmemeniz gerektiğini önceden söylemiştim. Harman kalitesi olarak london, brit'teki doğallığı tam veremiyor, ama gene de doğrudan bir sentetiklik algılamıyorsunuz. Fakat özellikle uyum konusunda brit'in gerisinde kalıyor. Harmandaki notalar tam olarak birbiriyle kaynaşmış değil, yer yer kendilerini ortaya çıkarıp baskınlaşabiliyorlar. Ancak notalar nispeten yumuşak notalar olduklarından bu çok da rahatsızlık verici bir durum haline gelmiyor. 



Koku olarak London' ın Brit'e yakın olduğunu yazdım. Tabi sadece karakter olarak. Hafif tatlımsı, yumuşak bir oryantal. Bayık ya da ağır değil. Koku olarak ise brit' in tatlılığı alınıp, biraz daha çiçeksi bir ferahlığa kavuşturulmuş bir hali. Burada tatlılığı ekşimsi meyveli şarap notası ile tütün notasının balımsı tatlılığının karışımı veriyor. 

Bu da güzel bir koku ama genel kremsi tatlılığının üzerine sık sık elma ekşimsiliğiyle tezat oluşturan şarap notası bazen kızdırabiliyor. Ben bunu biraz; çikolatalı pastanın içindeki o kakaolu tadın gidişatını bozan ekşi frambuaz taneleri gibi görüyorum. Ama bu tabi ki zevklerle alakalı bir durum, kimilerine göre de bu; tekdüzeliği ve bayağılığı bozan bir farklılık olarak kabul edilebilir. 

Özetle koku olarak London, Britten daha hafif, daha ferah, daha az tatlı bir koku. Harmandaki notalar ara sıra kendilerini gösterdiklerinden sanki zengin bir harmana sahipmiş gibi bir izlenim verse de durum öyle değil. Açıkcası yakın bulduğum bu iki kokudan ben brit'in kokusunu daha beğeniyorum. Ama bu tamamen kişisel. London' ın kokusu biraz daha orjinal bir koku olarak daha hoşunuza gidebilir. Denemek gerekiyor.


Özetle; benim kişisel fikrime göre, Brit daha tatlı ve memnun edici bir kokuyken, london daha uyumsuz, daha baskın, ama bence daha az memnun edici bir koku. Bunu genel parfüm kalitelerini değerlendirerek söylüyorum. Biraz daha farklı birşey istiyorsanız önce London' ı deneyin. Pek riske girmek istemiyorsanız Brit daha mantıklı bir seçenek olabilir. İkisi de özel parfümler olmamakla beraber, dönemsel olarak kullanılabilecek başarımdalar.

Fark edilirlik ve kalıcılık konuları yine aynen Brit'te olduğu gibi. Fark edilirlik ortalama, kalıcılık kötü. Uygun yaş grubu 16-40. Yine parfüm tecrübesi daha az olanların özellikle beğenebileceği bir parfüm. Biraz sönük yapısı dış mekanlarda zayıf kalabilir. Sıcak yaz günleri dışından tüm yıl kullanılabilir. Bunda brit'ten biraz daha hafif yapılı olması bir faktör. Çok kaliteli olmasa da, şöyle bir süreliğine kullanılacak, çoğuldan biraz farklı bir parfüm arıyorsanız denemenizi tavsiye ederim. Onun dışında ne Brit' in ne de London' ın deneyimli, kaşarlanmış parfüm kullanıcıları için çok da özel, heyecan yaratabilecek parfümler olmadığını belirteyim.

2 yorum:

  1. Brit'e benzediğini sölemişsiniz şaşırdım gerçekten, sevdiğim bir kokudur. Notaları birbirinden ayrı duruyor birbirinin üzerine çıkıyorlar katılıyorum.

    Ancak en belirgin kokusu deri diyebilirim :)

    Bir de yeni çıka Beat'i denemenizi öneririm bunun biraz oynanmış hali, bunun sport'u diyebilirim.

    YanıtlaSil
  2. Burberry Parfüm modelleri tipik ingiliz parfümleri gibi ince ve derinden kokuyor ama geceleri bence daha cok kullanılailirr

    YanıtlaSil