6 Mart 2011 Pazar

Caron - Yatagan (1976)

"Sert parfüm mü arıyorsunuz?  İşte buldunuz.."
 


Caron için sizler neler düşünüyorsunuz bilmiyorum ama benim gözümde hem esprili bir şekilde dedeler tarafından dedeler için üretilen parfümler geliyor. Yalnız bunun tekrar espritüel bir yaklaşım olduğunu belirteyim. Aşırı ağır ya da kullanılamaz dede parfümleri oldukları gibi yanlış bir yanılgıya kapılmanızı istemem. Ama şu kesin ki tüm caron parfümleri genelde orta yaşlara hitap eden oturaklı parfümler. Yatagan da farklı değil. 76 çıkışlı deri-şipre tipi parfüm tahmin ettiğinizi gibi adını Osmanlının ünlü yatağan kılıçlarından alıyor. Geçrekten de yatağan gibi keskin ve sert bir koku. 

Yatagan' ın harmanı:

üstte: lavanta, kasnı sakızı, fesleğen, çam iğnesi, su teresi, pelin
ortada: sardunya, meşe, meşe yosunu, kabe samanı, silhat
altta: deri, misk, kunduz yağı, odunsu notalar, kara buhur


notalarından oluşuyor. Gördüğünüz gibi günlük hayatta pek görmeye alışık olmadığınız egzotik bir harman. Zaten parfümün yapısı da kokusu da öyle. Yatagan karakter olarak dönemine gayet uygun, son derece köşeli ve sert yapıda, saf maskülen bir koku. Sert parfüm mü arıyorsunuz? İşte buldunuz..


Gerçekten de yatagan kalbi zayıf olanlara uygun değil. Antaeus, jaguar klasmanında son derece acımasız kokulardan. Kesinlikle "ayy parfümün ne güzel kokuyor" dedirtecek yumuşak, tatlı feminen kokulardan değil. Ortalama maskülen kokuları sevenler için dahi oldukça köşeli, sert bir parfüm. Ben maskülen parfümleri ikiye ayırıyorum. 80ler dönemi drakkar noir, bogart, polo gibi yeşil, aromatik, taze ve yumuşakbaşlı maskülenleri ile biraz daha önce çıkan antaeus, kouros, jaguar gibi çok daha kuvvetli ve dozajı ayarlanamayıp fazla sıkıldığında acımasız ve sert olan kokular. Normal kullanıcılardan ziyade belirli bir 35 yaş üzerindeki kesime hitap eden kokular. Yatagan da bu ikinci gruba giren, hatta bu ikinci grubun ağababalarından olan bir parfüm. Kesinlikle şakası olmayan bir parfüm.


Gözünüzü bu kadar korkuttuktan sonra genel yapısından bahsedeyim. Harmandaki alışıldık olmayan notalar birleşince ortaya da alışıldık olmayan kendine has bir koku çıkıyor. Burnu yoracak derecede olmasa da çok komplex bir harmanı var. Benim tam olarak çözemediğim, kafamı karışıtıran nadir birkaç kokudan. Başarılı bir harman mı? Evet notalar son derece doğal, taptaze ve kaliteli. Ancak harman biraz daha iyi uyumlu ve homojenize olabilirmiş. Öyle ki içeriğindeki sert notalar harmanı dikenli bir top gibi yapıyor, neresinden tutsanız oradan batıyor size.



Kokusunu tarif etmek biraz zor. Çeşitli platformlarda çoğu kişinin yaptığı kereviz benzetmesi tarzı yoğun bir kokusu var. Ne çamsı, ne oryantal, farklı, kuru, acı ve sert bir odunsu koku. Antaeus' un oldukça sert bir varyasyonu gibi. Ama öyle böyle değil, yumruğuyla öldürür Antaeus' u. Hani bilemiyorum Caron, Osmanlıyı düşünüp sert ve acımasız bir yeniçeri teması mı vermek istemiş parfüme ancak, şu kesin ki parfüm tüm piyasadaki en sert ve köşeli parfümlerden biri.

Özetle; kesinlikle herkesin harcı olmayan über maskülen koku. Evet, sert yapılı ve kaliteli ancak, maskülen parfüm seviyorsunuz diye bu kadar zorlamaya gerek var mı bilmiyorum. Bir rive gauche, azzaro, polo pekala yeterli. Ayrıca caron'un diğer parfümlerindeki oturmuşluk ve sofistikelikten uzak biraz kaba bir parfüm. Fakat amaçladığı tarzda oldukça başarılı hakkını yememek lazım. Bu kadar sert kokuları kullanabiliyorsanız kompleks ve uysal olmayan yapısıyla kullanıcısına vahşi bir atı ehlileştirmenin zevkini verecektir.


Kalıcılığı ve fark edilirliği bende ortalama üzeri idi. Kesinlikle 30 yaş altına uygun değil. 35' ten başlayarak çıkar kullanım yaşı. Ancak soğuk kış günlerinde kullanıma uygun. Farklı bir koku olarak koleksiyona katabilirsiniz ancak kullanım amaçlı düşünüyorsanız bu tarz parfümleri sevdiğinizden emin olun. Körlemesine kendinize ya da başkasına hediye olarak almak büyük hata olacaktır. Çok sert maksülenleri sevenlere tavsiye edeceğim ancak, bunun dışında kalan yani ortalama parfüm kullanıcılarının % 95' ine tavsiye etmeyeceğim bir parfüm. Tarzına göre başarılı ve kaliteli ama günümüz yaşantısına fazla sert.

12 yorum:

  1. 20 li yaşlarımın başında olmama rağmen evde kouros, one man show, pino, paco rabanne sürüp onların havasına girmeye bayılan eksantrik bir arkadaşım ben:) şaka bi yana sadece evde sürmek kaydıyla zevk için ediniyorum bu kokuları fakat merak ediyorum: kourus gibisert olmaktan çok yoğun olan ve eski tip olmasından dolayı erkeksi diye nitelendirilen bir koku mu bu? yoksa paco rabanne gibi harbi baharat sertliğinde, sert bir kokumu?

    YanıtlaSil
  2. Paco Rabanne sizin için sertse, bu onun yanında el bombası kalır, aman diyeyim. 20'li yaşlara hiç uygun değil. Sertlik olarak jaguar ile karşılaştırılabilir.

    YanıtlaSil
  3. jaguarın 88 de çıkmış meşhur, yeşil şişeli ilk versiyonunu kullandım, hediye de ettim. sert ama üstteki citrus notalarından dolayı bana kouros tan, one man showdan çok çok daha modern, daha ferah geldi. jaques bogart ın one man showunu biliyorsunuzdur dünyanın en sert kokularında ilk 5 e girer heralde.. işte benim kullandığım paco rabanne, onun tatlı baharatlardan kaynaklanan tatlılığının alınmış, daha acımsı ve yoğun haliydi. yani aynı kokudan söz ediyor olmamız mümkün değil. ya karıştırıyorum ya da birimiz vintage versiyonunu falan kullandık:)) hani santos gibi bir masküleni bile tatlılığından dolayı kullanamadım. maskülen bir kokuda vanilyaya en fazla brutteki kadar olursa tahammül edebilirim. onda da neredeyse hissedilmiyor.. fazlası kadınsı oluyor. demek istediğim şu; parfümlerde maskülenlik nedir, yoğunluk nasıl oluyor bunları kestirebiliyorum:)) aklıma gelmişken, parfüm yorumu için istekte bulunmam doğru mudur bilmem ama antonio puig in 2 kokusunu tanımama rağmen erkeksi kokularda oldukça başarılı bir firma olduğunu düşünüyorum, en azından denemeniz için agua brava yı ve quorumu tavsiye ederim. ilki daha hafif, beğefendi işi, quorum ise bayağı yoğun. baktım yurt dışında da güzel yorumlar almışlar. şimdi sizin yorumladığınız kokusuna baktım şişe kapağı quorumla aynı. beziyorlardır heralde diye bir şişe almayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  4. İlginç, normalde jaguar söylediğinizden çok daha sert, one man show ise o kadar da sert olmayan bir koku.

    Ben şöyle özetleyeyim kullandığım kokular içerisindeki en sert biri iki kokudan biridir yatagan. Bence third man ve pour un homme varken, yatagan' a gerek yok.

    Puig elimde var, bir süre sonra incelemesini vereceğim.

    YanıtlaSil
  5. evet third man nispeten günümüze uygunluğu ile en çok tavsiye edilen caron kokusu heralde.. bu arada egoiste platiniumu önermiştim.. parfümeridepo diye bir site keşfettim.. fiyatlarıyla inanılmaz bir site arkadaşımla orjinalliği konusunda tartıştık bu hafta bir koku alıp bakıcam. gerçekten orjinalse hem egoiste platinium var hem de armani pour un homme. değerlendirin ama beğenirseniz meşhur etmeyin lütfen:))

    YanıtlaSil
  6. O fiyatlara %100 sahte, dolandırılmayın derim.

    YanıtlaSil
  7. Tavsiyem kokudankokuya sitesini kullanmanız.

    YanıtlaSil
  8. sahteyi anlamak çok kolay aslında...sadece populer ürün satanlar kesinlikle sahtedir demek yanlış olmaz herhalde...lord a katılıyorum, örn;parfümeridepo kesinlikle sahte ürünler satıyor.Örneğin caron , giorgio beverly hills , fcuk , paul smith aklıma gelenler bunları bulamıyorsunuz.ayrıca diesel- gucci gibi markalardan da sadece 1-2 populer ürünü var.onlarında standart tek boyu...
    kokudankokuya ise çok pahalı :( ama saf parfüm seçenekleri çok enteresan ve çok iyi bir seçenek :)

    YanıtlaSil
  9. 26 yasindayim ve kendimi uygun modda hissetigimde deri ceketimle uzerime giyip yatagani suruyorum ve kendimi oldugumdan bile genc hiisediyorum bu tam bi erkek kokusu ve fiyatina oranla karsilastigim en sophistike koku yorumunuz genellikle basarili ama yas sinirlamasi gereksiz

    YanıtlaSil
  10. 26 yaşında olup, bu parfümü düzenli kullanıyor olabilirsiniz ancak azınlıktasınız. Yatagan sert, eski yapılı, maskülen bir parfüm ve günümüzde genel kullanıcı kitlesine hitabı fazla değil. Ancak belirli bir yaşın üzerinde, yinebelirli zevkleri olan sınırlı bir kesime uygun. Pek çok standart kullanıcı için yatagan eski moda kalacak bir parfüm. Blogun günde 500' den fazla okuyucusunu olduğunu düşünürsem belirli yaş gruplamaları yapmak bir zorunlulk, aksi taktirde kullanıcılar beklentilerinden çok farklı parfümlerle karşılaşabilirler o zaman da blogun bir geçerliliği kalmaz.

    YanıtlaSil
  11. Yatagan ı ben de koleksiyonumda bulundurur ve kullanımından oldukça zevk alırım. Dediğiniz üzere sert bir yapısı var burnu biraz zorlayabiliyor bu kısma katılıyorum ancak bana çok da kompleks yapılı gelmiyor. Bildiğin odun kokan bir parfüm. Kereviz yaprağına benzetilen kısmı ilk bölümleri denilebilir ancak koku oturdukdan sonra hafif baharatlı ama has odunsu bir yapıya evriliyor. Odunluk misali... Tarifi saçma gelse de kullanımı zevkli tabi ki belirttiğiniz gibi alışılmadık yapısından dolayı sevmeyenenin çok olacağı ama parfümde sert sedir, çam gibi odunsu notaları sevenlerin de bayılacağı bir parfüm. Denenmeden alınmamalı ama denemek de imkansız, bulunmuyor. Bu arada yaşık 28 sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Caron parfumlerı hakıkaten oldukça kaliteli.Yataganda bunlar bırı.
    Belli bır yas uzerıne hıtap eden,kullandıkça sevılebılecek kokulardan.
    Özellikle maskulen koku severlerın begenebıleceği bır koku.

    YanıtlaSil