27 Şubat 2011 Pazar

Paul Smith - Paul Smith Men (2000)

"Çok hafif, yeni kesilmiş çimen kokusunu andıran, sulu tatlılıkta yeşillik kokusu gibi düşünün.."


Bahara hazırlık yaparmışcasına hafif kokulardan devam ediyoruz. Sıradaki parfüm, bu arenada yeni bir üretici olan Paul Smith' in ilk parfümlerinden Paul Smith Men. 2000 çıkışlı parfüm; odunsu çiçeksi misk tipinde ve gayet hafif bir koku.

Paul Smith Man' in harmanı:

üstte: portakal, lavanta, fesleğen, bergamut
ortada: zencefil, menekşe yaprağı, incir, sardunya, sümbül
altta: sandal ağacı, misk, meşe yosunu, kabe samanı

notalarından oluşuyor. Standart bir harman. Öne çıkan ya da rahatsız eden bir görünüşü yok. Notalar genel olarak gayet doğal, misk sentetik misk olmasına rağmen herhangi bir rahatsız ediciliği yok. Fakat sentetik kokmasa da, bir garip, olmamış kokuyor. Harmana baktığımda kokuyu bozanın ne olduğunu bulmak benim için hiç zor olmadı. Güzelim Salvatore Ferragomo'yu da mahveden sabıkalı bir notaydı bu, benim dayanamadığım, harmanlarında olduğunu gördüğüm tüm parfümlerden uzak durmam gerektiğini öğrendiğim notaydı: incir. 


Evet kişisel bir tercih, parfümde incir; adaçayı ile birlikte en sevmediğim ve bana en itici gelen notalardan. Çok az miktarlarda kullanılırlarsa idare edebiliyorum. Ancak yoğun miktarlarda olduğunda benim için parfümü çekilmez yapıyor. Kendisinin bildiğiniz buruk, yağlı, garip tatlı kokusu içimi kaldırıyor parfümde. Bu biraz da incir notasının fazla agresif ve harmanı ele geçirebilen bir nota olmasından kaynaklı.

İşte bu noktada, Story'den sonra bu parfümün de başarılı bir Paul Smith ürünü olmasını beklerken hayal kırıklığına uğradım. Kokladığınızda Paul Smith güzel notalara sahip, hafif ve yeşil bir koku. Ancak o incir notası, Salvatore Ferragamo' daki kadar olmasa da gene her daim harman üzerinde baskın ve statik. Dolayısıyla devamlı o sevmediğim garip sulu tatlılıkta kokuyor parfüm. Çok hafif, yeni kesilmiş çimen kokusunu andıran, sulu tatlılıkta yeşillik kokusu gibi düşünün. Aslında bu temalar hafif parfümler için güzel ancak o incirin yağlı tatlılığı benim için bütün işi bozuyor. Basenotes' ta birisi Fahrenheit' a benzediğini yazmış.  Özellikle o şekilde düşününce biraz benzediğini fark ettim ancak Fahrenheit' ın harmanı çok daha doğru ve dengeli. Kokusu da daha iyi diye düşünüyorum. Fahrenheit' i geçip, daha benzer yapıdaki yeşil yapılı başka parfümlere göre de bence tam olmamış yapısıyla geride kalıyor. 

Özetle; parfümde incir notasını sevmiyorsanız uzak durmanızı önerceğin bir koku. Her inceleme kişiseldir, bu incelemenin benim incir kokusuna olan düşüncelerimden dolayı iyice kişiselleşmiş olduğunun farkındayım ancak, ben gene de; genel olarak tam oturmamış harman ve kokuya sahip, pek öyle herkes tarafından beğenilemeyecek bir koku olduğunu bilmenizi isterim. Yani riskli bir parfüm.


Kalıcılığı ortalama, fark edilirliği iyi seviyelerde. Uygun yaş grubu 20-35 arası. Özellikle sıcak zamanlarda hafif ve soluk yeşil yapısıyla rahat ettirebilir. Bununla bereber her mevsime uygun. Genele önerim riskli ve tam olmamış kokusundan dolayı denemeden almamaları. İncir notasını seviyorsanız da Salvatore Ferragamo çok daha iyi bir parfüm. Kişisel fikrim ise vasat bir parfüm olduğu ve hafif bir koku arıyorsanız aynı markadan Story' nin kat kat daha iyi bir parfüm olduğu yönünde.

5 yorum:

  1. MONT BLANC PARFÜMLERİNE DE YER VERMENİZİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM.ÖZELLİKLE PRESENCE..

    YanıtlaSil
  2. Mont Blanc daha önce denemiş ve büyük hayal kırıklığına uğramıştım. Belki tekrar kullanırım.

    YanıtlaSil
  3. Yorumunuz sonrası 100 lük boyunu almaktansa story nin hatrına 5 ml lik deneme boyunu almıştım...Parfümü hiç beğenmedim olmamış ve bu noktada yorumlamanızın gayet güzel olduğunu söylemek isterim...
    Bu arada Paul smith london denemeniz için ısrar ediyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim, London listemde.

    YanıtlaSil
  5. Bayan Parfümleri kokusu daha güzel olduğunu herkez söylemekte fakat genede markanın Erkek Parfümleri de bir o kadar popülerdir.

    YanıtlaSil