13 Şubat 2011 Pazar

Creed - Himalaya (2002)

"harmanının kalitesine daha özenilseymiş, modern bir oryantal olarak sunulabilecek farklı bir koku olabilirmiş.."
 


Himalaya, Creed' in oldukça beğenilen hafif tip bir parfümü. 2002 çıkışlı koku odunsu oryantal tarzında ancak bir oryantale göre son derece hafif ve ferah. 

Himalaya' nın harmanı:

üstte: bergamut, greyfurt, limon, mandalina
ortada: ardıç, muskat, sandal ağacı, kabe samanı, biber
altta: amber, misk, tonka fasulyesi 


notalarından oluşuyor. Genel olarak kağıt üzerinde baktığımızda hoş bir harman. Özellikle üst harman tam turunçgil bombası. Sonrasında kademe  kademe tatlımsı notaların arttığını görüyoruz. Creed tarihini düşünürsek Himalaya 2002 çıkışlı bir koku olarak son derece yeni bir koku. Ki ne yazık ki bunu da issettiriyor. Himalayanın harmanında normalde creedlerde hissedilmeyen hafif bir sentetiklik duyulabiliyor. İlk hayal kırıklığı buradan geldi. İkinci olarak parfümün kokusu çok alışıldık olmayan bir yapıda. Fresh ve tatlı. Hayır bir Polo blue ya da CK escape gibi fresh ve tatlımsı bir koku değil, fresh ve şekerli. "Nasıl yani hem şekerli hem fresh aynı parfümde olur mu?" dediğinizi biliyorum. Ancak Himalayadan gördüğümüz üzere oluyormuş. Ha iyi olmuş mu? Ben çok beğenemedim. Parfümün içerisinde çeşitliliğe, zenginliğe meraklıyımdır ama iki zıt konsept aynı harmanda olmuyor. 


Açılışı oldukça keskin ve sabunsu olan kokunun alkol miktarı da yüksek. Üst harmandaki o kadar turunçgile rağmen beklediğiniz taze patlamayı yapmıyor. Temiz, duru sabunsu bir açılış sonrası giderek tatlılaşan, taze, hafif çiçeksi bir koku şeklinde devam ediyor. Bende tam yarattığı koku hissi sabunsu vişne gibi birşey oldu. Biber ve limon kokuları da var, bunu sandal ağacı destekliyor. Ama o güzel turunçgiller çok zayıf. Feminenlik yok. Fakat hem sentetikliği, hem açılıştaki burun büken yüksek alkolü iyice puanının düşmesine neden oluyor. Git ve Bdp' yi derin derin içinize çekerken himalaya sizi rahatsız ediyor. 


Özetle; harmanının kalitesine daha özenilseymiş, modern bir oryantal olarak sunulabilecek farklı bir koku olabilirmiş. Yinede sabunsu vişne şeklinde giden teması çok cezbedici bir koku değil. Dolayısıyla himalayadan çok özel bir koku olmasını beklemeyin. Tekrar aramayacağınız, düşünmeyeceğiniz parfümlerden. Kişisel olarak Creed'i n en abartılan parfümlerinden bir diğeri olduğunu düşünüyorum.

Kalıcılığı ve fark edilirliği ortalama. Uygun yaş grubu 25 ve üzeri. Genel olarak yaz dışındaki aylarda, iç ve dış mekanlarda, ciddi görüşmelerde kullanılabilir. Uyumsuz kokusu ve sentetik harmanından dolayı tavsiye etmiyorum. Bir başka parasını hak etmeyen Creed kokusu.

4 yorum:

  1. Bu parfümle ilgili tecrübem kalite kontrol konusunda tutarsızlık olduğu. Kullandığım iki farklı şişe neredeyse iki ayrı parfüm kadar farklıydı. Birincisi, biraz tekdüze, XS'in yumuşatılmış, daha temiz, sabunsu ve daha kaliteli bir versiyonu idi. İkinci kullandığım ise, açılışı daha bibersi, bergamutun çok daha az greyfurtun daha yoğun hissedildiği, bir öncekine göre daha kompleks bir parfüm. Sizin yorumunuza ikinci versiyon daha fazla uyuyor. Ancak şekerli bir parfüm değil, hatta açılış kuru,sert ve biberli. Bir saat geçtikten sonra,o da hafif bir şekilde tatlımsılık beliriyor. Bu safhada şekerliden ziyade kremsi, yumuşak bir koku olduğunu söyleyebilirim. Çiçeksilik ise kesinlikle yok. Uyumsuzluk ve sentetiklik konusuna gelince, bunu çok alkol aldığım günlerin ertesinde (buram buram alkolün vucutta parçalanması sırasında çıkan kimyasal maddeleri terlerken) veya kokulu bir vücut şampuanı kullandıktan sonra parfümü kullanırsam hissettim. O da ilk bir saatte. Sanırım bu biraz cilt kimyası ve uyumu ile alakalı.Parfümle ilgili söyleyebileceğim en olumlu şey ise, üzerimdeyken bana öyle çok muhteşem değilmiş gibi gelse de, çevreden çok iyi tepkiler almam.

    YanıtlaSil
  2. Evet ten uyumu konusunda haklısınız. PArfümler çok nadiren her insanda aynı davranışı gösterirler. Çoğu zaman fark edrlirlik ya da üst alt notalarda biraz farklı kokma gibi eğilimleri olurken, bazı ekstrem durumlarda tamamen farklı, çok iyi ya da çok kötü de davranabilirler. Üstüne bir de insanların farklı beğeni ve estetik algılarını eklersek iş içinden çıkılmaz bir hal alır. :)

    Creed gibi dönemsel olarak parti parti tamamen doğal esanslardan üretilen parfümlerde şişeler arasında farklılık olması gayet doğal. En iyi raf ürünlerinde bile birkaç sene aralıkla aldığınız şişeler %100 aynı kokmayacaktır.

    Size bir soru üzerinizde kullandığınız parfümü sizin beğenerek kullnıyor olmanız mı daha önemli, yoksa siz beğenmeseniz de çevrenizden iyi yorumlar getiriyor olması mı?
    :)

    YanıtlaSil
  3. Himalaya'yı beğenmediğimi söyleyemem, sadece "fiyatına göre" çok da muhteşem bir parfüm olmadığını düşünüyorum. Ancak kimsenin itiraz etmeyeceği, her ortamda kullanılabilecek bir kokusu var, özellikle sonlarda. İyi yorumlar alıyor olması da buna bağlı sanırım.

    Bu arada siteniz çok başarılı, parfüm yorumlarken olabildiğince titiz, dikkatli ve nesnel davranmaya çalıştığınız anlaşılıyor. Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim. Bende sıkca söylediğim üzere çok nadir Creed parfümünde parasını gerçekten hak eden bir başarı buluyorum. Creed ünlülerin parfümü vs diye çok abartılıyor ama tam olarak niche bir marka dahi değil. Bdp, vintage taborome gibi bazı parfümleri gerçekten kaliteli ürünler.

    YanıtlaSil