26 Aralık 2010 Pazar

Yves Saint Laurent - Kouros Cologne Sport (2003)

"Üst notaları turunçgiller bezeli, çok hafif ve sıcak havalarda düzenli kullanıma uygun bir light kouros.."



Cologne Sport, Kouros serisinin en güncel ve adından da anlayabileceğiniz üzere en hafif versiyonu. 2003 çıkışlı parfüm farklı bir tarzda. Tam ait olduğu bir grubu yok.

Kouros Cologne Sport' un harmanı:

üstte: ağaç kavunu, bergamut, mandalina, turunçgiller
ortada: yasemin, siklamen
altta: sedir, amber

notalarından oluşuyor. Kouros, Kouros Fraicheur gibi kokuları düşündüğünüzde harmanın ne kadar sade ve hafif olduğunu görmüşsünüzdür. Üst notalar tamamen hafif ve fresh notalar. Ortada yumuşak çiçekler, altta da sadece sedir ve amber notaları. Ne bal var, ne misk var, ne tütün var, ne misk var, ne de deri var. Dolayısıyla couros cologne sport bambaşka bir parfüm gibi duruyor. Nasıl koktuğuna gelmeden önce harman kalitesi üzerinde bahsedersem gayet doğal ve temiz olduğunu belirteyim. Hiçbir sentetiklik yok.


Gelelim kokusuna. YSL' nin kokularını kurcalarken fraicheur' u çok sevdiğimi söylediğimde bana en çok önerilen parfüm cologne sporttu. Herkes fraicheur'dan da hafif, çok ferah ama fraicheurdan daha kalıcı bir parfüm olduğunu söylüyordu. YSL' nin parfümlerinde gösterdiği özeni bildiğimden çekinmeden bu cologne adı ile sürülen kokuyu aldım. Pişman da olmadım. Şimdi, öncelikle parfüm gerçekten de pazarlandığı gibi gayet, hafif, ferah yaza uygun bir koku. Bariz şekilde fraicheur' dan da hafif ve fresh yapıda. Ancak genel karakteri olarak kourosları sadece andırıyor diyebilirim. Çünkü kouros fraicheur' un orjinal kouros'un koku olarak çok benzeri ancak gayet hafif ve düzenli kullanılabilir bir versiyonu olduğunu düşündüğümde cologne sport farklı bir parfüm. Evet çok hafif ancak o klasik kouros kokusu ve karakterinde değil. O maskülenliğe sahip değil. Kourosları ancak andırıyor. 


Cologne Sport'un bu yapısının pek çok kullanıcı için bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Zira kouros'un kokusunu beğenipde, fazla kuvvetli ya da ağır olduğu için düzenli kullanımına, hatta kullanımına yanaşmayan pek çok parfümsever var. Yine çoğu kişi için fraicheur dahi istenilen  hafiflikte olmuyor. İşte burada devreye Cologne sport giriyor. Hafiflik ve yumuşaklık açısından kimsenin cologne sporttan şikayet edeceğini zannetmiyorum. Zaten tarz olarak L'eau D'Issey' e çok benziyor. 


Aynı o karakterde. Issey'in biraz daha pudramsı, üst notaları daha canlı greyfurt bezeli olanı diyebilirim Tabi o klasik kouros kokusu da çok hafif şekilde ortada. Dolayısıyla genele rahatlıkla hitap edecek bir parfüm. İkisi arasından ben her zaman bunu seçerdim.

Özetle kouros cologne sport pazarlanma amacına mükemmel uyan başarılı bir parfüm. Üst notaları turunçgiller bezeli, çok hafif ve sıcak havalarda düzenli kullanıma uygun bir light kouros. Genel kalitesi yeterli. Çoğunluğa hitap edebilecek bir parfüm.


Fark edilirliği ortalama, kalıcılığı ortalama üzeri. Uygun yaş grubu 18-25 arası. Daha üst yaş grupları da kullanabilse de ben onlara fraicheur' a geçiş yapmalarını tavsiye ederim. Kouroslardaki maskülen ve oturaklı yapıyı barındırmayan dönemsel kullanıma uygun başarılı bir koku. Deneyebilirsiniz.

1 yorum:

  1. bu parfümü nereden temin edebilirim? birçok siteye baktım ancak temin edilebilecek yer yok gibi bir şey yurtdışı siteleri haricinde alınabilir bir yer bulamadım yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil