2 Aralık 2010 Perşembe

Ralph Lauren - Safari (1992)

"Bugüne kadar kullanmadıysanız kaybınız için gerçekten üzgünüm.."



Bir başka efsane, Safari. Bana göre tüm zamanların en iyi erkek parfümlerinden olan Safari, ilk 5'imde. Bununla beraber Ralph Lauren'i Ralph Lauren yapan klasik kokularını düşündüğümüzde bence en düzenli kullanılabilir ve efendi parfüm yine Safari. Aslında Safariye inceleme yazarken kendimi kaybedebilirim. O kadar iyi bir koku. Sakin olarak önce harmana göz atıyoruz. Parfüm 1992 çıkışlı bir odunsu aromatik.

Safari' nin harmanı:

üstte: okaliptüs, bergamut
ortada: sedir, fesleğen, tarçın, kekik, lavanta, sardunya
altta: meşe yosunu, silhat, sandal ağacı, deri, kabe samanı


notalarından oluşuyor. Harman klasik bir ralph lauren kalitesinde, dolgun, canlı, temiz, çok kaliteli. Safari çıkış yılına rağmen klasik bir 80'ler has erkek kokusu. Ancak döneminin en hafif parfümlerinden biri. Ayrıca tam anlamıyla bir centilmen kokusu yapısında.

Centilmen kokusu nediri size tanımlayamam, parfüm tecrübeniz arttıkça kendiniz fark edersiniz. Bazı parfümler, oturaklı, ağırbaşlı, sakin ve kaliteli yapılarıyla insanın gözü önüne, bu karakterde takım elbiseli bir insanın parfümü görüntüsünü getirirler. Safari tam böyle. Hatta adı Ralph Lauren - Gentlemen olabilirmiş.

Adının safari olmasından dolayı öyle sıcak, tatlı, baharatlı ya da oryantalvari ağır bir parfüm beklemeyin. Aksine Safari fresh denecek hafiflikte, çok yumuşak, çok hafif tatlımsı - sabunsu bir koku. Koku olarak aramis tuscany yapısında dersem o hafif balımsı canlı kokusunu anlarsınız. 


Açılışı fesleğen, okaliptüs, lavanta şeklinde. Kısa süre sonra tarçın sedir ve sardunya'yı algılıyorsunuz. Bir-iki saat sonrasında alttaki tüm o güzel notalar kendini belli ediyor. Ama özellikle kabe samanı ve silhat ön planda. Safari gerçekten çok güzel kokuyor. Hem hafif, hem erkeksi, hem yumuşak ve sakin, ama bunlarla beraber gayet dolgun, gayet fark edilir, gayet kalıcı da bir parfüm. 


Parfümün ortalarında itibaren ortaya çıkan silhat ve kabe samanının sakin, rahatlatıcı kokuları kullanıcısına farklı bir his yayıyor. O kadar kullandığım parfüme rağmen, hiç bir parfümde Safari'de bulunan sakinletici kokuyu bulamadım. Bir nevi melisa yağı etkisiyle, sizi sakinleştiriyor, yumuşatıyor, uykunuzu getiriyor. Dolayısıyla ben bu parfümü gelmiş geçmiş en iyi ev kokusu olarak kabul ediyorum. En büyük zevkim; soğuk bir kış akşamı evde sıcak bir duş aldıktan sonra, usturamla güzelce tıraş olup, safariyi sıkmak ve kalorifer yanında sıcak bir koltuğa yerleşmek. Bundan sonra olaylar gelişiyor zaten. Çok rahatlatıcı ayrıca en azından bende rahat uyumamı sağlayan bir koku. Tabi herkeste böyle olacak diye bir kaide yok, ama bir kere deneyin derim. 

Sadece ev kokusu olarak görmeyin, gerek kokusunun harikalığı, gerek dolgun fark edilirliği yüzünden her ortama uygun. Ama kaliteli bir mekanda bir iş yemeği, ya da özel bir yemek için bulunmaz kaftan. Karşınızdaki insana kaliteli, efendi, işten anlayan adam imajı verirsiniz. 





Özetle Safari tüm zamanların en iyi erkek kokularından biri. Bence Polo'dan bariz daha iyi. Bu hem koku güzelliği, hem centilmen karakteri, hem de bugün bile düzenli kullanıma uygun yapısından dolayı. Yine bu parfüme kötü diyen bir insanın parfüm dünyasına anahtar deliğinden baktığına emin olabilirsiniz. Kalıcılığı ve fark edilirliği ortalamanın üzeri. Uygun yaş grubu 25 ve yukarısı. Ben parfümden anlıyorum ve parfümü seviyorum diyen herkes koleksiyonunda bulundurmalı. Bugüne kadar kullanmadıysanız kaybınız için gerçekten üzgünüm. Mutlaka deneyin diyorum.

16 yorum:

  1. Parfümün ismini hatalı yazmışsınız.
    Ralph Lauren olacak. Birde bazı parfümler Türkiyede bulunmuyor. Bunu yazılar arasında belirtmek faydalı olabilir.

    YanıtlaSil
  2. selamlar özgün bey alakasız biryere yazıyorumdur belki ama özel mesaj atma imkanımız sanırım burada yok henüz bir kac gündür izliyorum bloğunu. öncelikle forumu bırakmanızdan dolayı üzüldüm:(ben polo blue incelemenizi arıyorum ?burayada baktım forumada ama bir türlü bulamadım acaba benmi yanlış biliyorum blue incelemeniz yokmu?saygılar..

    YanıtlaSil
  3. Polo Blue incelemem yakında güncellenmiş olarak gelecek.

    YanıtlaSil
  4. Harika yorumların için sana bir teşekkürü borç bilir cani gönülden sevgiler saygılar Lord :)
    Safari benim parfüm dünyasına girdiğim ve hiç bir kişiden kötü yorum almadığım bir parfümdür..
    Tamam ben Safari'ye bayılmakla bereber aşık olma gibi durum da var !!! Devamlı kolumu koklamamak için bir neden bulamiyorum ? Herzaman ve her yerde sizi yarı yolda bırakmiyacak bir arkadaştır kendisi :) Deneyin ve görün..

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim, safari benim favori akşam ev ortamı parfümüm. Yorgun bir gün ve sıcak duş sonrası safarinin yumusak, uyumlu havası kesinlikle psikolojinizi iyi yönde etkiliyor.

    YanıtlaSil
  6. Safari'nin kokusunun o kadar da güzel olduğunu düşünmüyorum.

    Özür dileyerek söylüyorum, biraz bodoslama bir tabir olacak belki ama bence bu parfüm tütün kolonyasına benziyor.

    Sadece kaliteli ve burnu yormayan bir tütün kolonyasına.

    Drakkar,Kouros,Polo,Fahrenheit gibi ağır toplar liginde görmüyorum.

    YanıtlaSil
  7. Estee Lauder'in Pleasures diye bir parfümü var.Kokusu Safari'ye oldukça yakın.Safari biraz daha kaliteli kokuyor.Lauder ise biraz daha çiğ.(Lauder'in 100ml'sini 190 TL'ye almıştım.Yani ucuz da değildi.)

    Aralarında Gucci Envy-Lancome Hypnose benzetmesi yapılabilir.

    YanıtlaSil
  8. Pleasures' un kadın versiyonlarını biliyorum, oldukça başarılı kokular.Dediğiniz gibiyse erkek versiyonunu bir ara denemek gerekli.

    YanıtlaSil
  9. sayın lordum merhaba. bu parfüm işi beni de sardı. hele yorumlarınızı okudukça iyice sıyırmaya başladım. o siteden o siteye giderken başım dönüyor artık. şimdi sizden bana yol göstermenizi istiyorum üstadım. daha önce burberry classic ve sport(bunları sadece ucuz olduğu için ve çeşit olsun diye aldım), narciso rodriguez kullandım. jpg la male terrible ise hali hazırda kullandığım parfüm. sonrasında ise hedef olarak terre d hermesi gözüme kestirdim.(insan evli olunca özellikle parfüm konusunda rahat hareket edemiyor malum). sizce doğru yolda mıyım ve bundan sonrası için bana ne tavsiye edebilirsiniz? bu arada narciso'yu severek kullandım boş şişesini de koklamışlığım çoktur. ama terrible biraz üzdü beni, sanırım bitince şişesini bir kenara koyarım ve süs olarak kalır.sabırsızlıkla önerileriniz bekliyorum lordum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almadan önce denemek koşuluyla, neden olmasın komşum.

      Sil
    2. Kadir komşu; Seni artık bir polo clasik paklar. Narciso formen de çok iyi bir parfümdür, ben severek kullaniyorum.
      JPG parfümleri biraz homojen tarzda parfümlerdir :) Reklamlara bakarsan hitab ettiği kitleyi anlamak çok kolay.
      Tere'de Hermes varsa sırada kesin dene boşuna bekleme :)

      Sil
  10. Sizinle koku zevkimizin bir kaç parfüm dışında paralel gittiğini düşünüyordum. Safariyi çok el üstünde tutmuştunuz ben de çok merak etmiştim. Sonunda elime geçti ve koklamam ile gevşemem bir oldu. O ne güzel bir karışımdır, İnsan huzur buluyor en sevdiğim parfümler arasına sert bir giriş yaptı iyi de yaptı .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzer muhteşemlikte bir parfüm daha isterseniz loewe esencia parfümünü edinin.

      Sil
  11. Nihayet Safari'yi koleksiyonuma kattım. Peki bugüne kadar kullanmadığım için kaybım büyük mü? Kesinlikle hayır! Koleksiyonumdaki maskülen kokuları denemeseydim belki çok beğenecektim ama deneyimlerim sonucu ortalama bir koku olarak hafızamda yerini aldı. Nerede Caron Third Man nerede Safari. Nerede Tom Ford For Men nerede Safari. Nerede Boucheron Pour Homme nerede Safari. Nerede Van Cleef And Arpels nerede Safari. Sabah işe giderken sıkacağım Tobacco Vanille'in çağrısı, Safari'nin keyfini gölgeliyor ne yazık ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuna da dikkat etmek lazım rl safariyi yeniden formülize etti mi bilmiyorum. Ama 80-90larda çıkardığ halinin birebir aynısı kalitesinde ürettiğini düşünmek güç, en basitinden ifra sağolsun bugün artık meşe yoğunu misk gibi notaların doğalı kullanılamıyor. Üreticiler hep yapay yollara başvurmak zorunda kalıyorlar. Bendekiler hep vintage şişeler olduklaır için kokular efsane, mis gibi meşe yosunu var masküleni maskülen yapan. Ama artık günümüz parfümlerinde meşeyosunu olayı bitti, maskülen de bitti gibi.

      Sil
  12. Mukemmel bir parfum...Safari For Men ...ustune baska parfum tanimam..

    YanıtlaSil