12 Eylül 2010 Pazar

Pierre Cardin - Enigme (1992)

"Anlaşılması zor olduğu için mutlaka ikinci bir şans vermeniz gereken kokulardan.." 


Enigme 1992 çıkışlı bir deri-fujer kokusu. Daha önce deri temalı parfümlerden kullanmış olanlar bu tarz kokuların az çok nasıl olduklarını bilirler. Ağırbaşlı, oturaklı, erkeksi ve kaliteli, enigme' de farklı değil. Zaten artık üretilmediğinden fiyatları da hallice.

Enigme'nin harmanı:

üstte: portakal, kişniş, lavanta, tarhun, bergamut, limon
ortada: karanfil, tarçın, yasemin, gül, sardunya
altta: laden, sandal ağacı, tonka fasulyesi, amber, silhat, misk, benzoin, vanilya, meşe yosunu, sedir, deri

notalarından oluşuyor. Bakınca aslında oldukça standart tarzda bir fujer olduğunu görüyoruz Lavanta ve meşe yosunu kalıp gibi yerlerinde. Enigme'nin şişesine bakınca daha eski bir parfüme benzetirsiniz. Gerçekten de koku tarz olarak daha ziyade bir 80'ler parfümü gibi davranıyor.



Ben, Enigme' yi terre d'hermes ile beraber anlaşılması en zor kokulardan biri olarak kabul ediyorum. Çünkü ilk başlarda kullandığınızda beğenmeme oranınız çok yüksek. Ancak daha sonra zaman geçtikçe burnunuz kokusunu tekrar koklamak istediğinde, merak edip bir daha kullandığınızda kokunun hiç te ilk başta düşündüğünüz gibi kötü olmadığını aslında gayet başarılı ve kaliteli bir koku olduğunu fark ediyorsunuz. Anlaşılması zor olduğu için mutlaka ikinci bir şans vermeniz gereken kokulardan. Zaten benim de mygitardaki incelememe baktığınızda bir süre sonra incelememi güncelleyip, parfüm hakkında değişen fikirlerimi yazdığımı görürsünüz.

Parfümün ana teması lavanta, bununla beraber hafif çam, sedir ve deri kokuları da var. Gayet kaliteli, lavantayı fazla öne çıkarmayan, bu konuda cacharel pour'l homme'dan çok daha yumuşak kalan, tıpkı pierre cardin pour monsieur gibi beyefendi kokusu. Ha hangisi derseniz gene pour monsieur derim, ama enigme de yakın takipcisi. Harmanı oldukça doğal ve kaliteli. Bu da kuvvetli, has erkek kokusu.  Ciddi olunması gereken durumlarda mükemmel uyum sağlayabilcek tam bir takım elbise kokusu.


Özetle lavantayı seviyor ama çok fazla olsun istemiyor, 30 civarları, efendi adam kokusu arıyorsanız arşivinizde olması iyi olacak bir koku. Cacharel pour l'homme fazla kuvvetli gelirse bunu deneyin.

Kalıcılık ve fark edilirliği ortalamanın biraz üzeri. Uygun yaş gubu 28 ve üzeri. Tavsiye ediyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder